Ενόψει της δημοσιονομικής κρίσης, ο υπουργός Οικονομικών και αντικαγκελάριος της Αυστρίας, Γιόζεφ Πρελ, στοχεύει στην πλήρη κρατικοποίηση, της, αρμόδιας και για τον τραπεζικό έλεγχο, Αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας, στην οποία το ποσοστό του αυστριακού κράτους ανέρχεται σήμερα στο 70,3 ο/ο.

Ads

Όπως δήλωσε σήμερα ο κ. Πρελ, μετά τη σύνοδο της κοινοβουλευτικής ομάδας, του, συγκυβερνώντος με τους Σοσιαλδημοκράτες, συντηρητικού Λαϊκού Κόμματός του, προτίθεται να προχωρήσει στην εξαγορά των υπολοίπων μετοχών που διαθέτουν στην Κεντρική Τράπεζα της χώρας, διάφορες τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες ή το Αυστριακό Οικονομικό Επιμελητήριο.

Ο υπουργός Οικονομικών και αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος, ανέφερε ως λόγο για τη σχεδιαζόμενη πλήρη κρατικοποίηση, το ρόλο της Κεντρικής Τράπεζας στον έλεγχο των τραπεζών, σημειώνοντας πως οι συμμετοχές τραπεζών ή άλλων ομάδων συμφερόντων στην Αυστριακή Κεντρική Τράπεζα, ανάγονται σε ιστορικούς λόγους, όμως, όπως είπε, στη σημερινή οικονομική πραγματικότητα, δεν έχουν θέση εκεί.

Ο ίδιος πρόσθεσε, πως έχουν ήδη υπάρξει πρώτες επαφές με αυτούς τους «συνιδιοκτήτες» και διαβεβαίωσε ότι δεν αναμένει απόρριψη της προσφοράς του για την αγορά των υπολοίπων μετοχών, την οποία και προσδιόρισε μέχρι και στα 50 εκατομμύρια ευρώ, που είναι πολύ υψηλότερη από την ονομαστική αξία που βρίσκεται στα 3,6 εκατομμύρια ευρώ, καθώς το βασικό κεφάλαιο της Αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας ανέρχεται σε 12 εκατομμύρια ευρώ.

Ads