Σοβαρές ενδείξεις ότι θα υπάρξει «λευκός καπνός» για τους νέους επικεφαλής στις θεσμικές «καρέκλες» της ΕΕ προκύπτουν από τις δηλώσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ στο περιθώριο της συνόδου κορυφής των G20 ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται «πιο κοντά» σε συμφωνία.

Ads

Μετά το «ναυάγιο» των προηγούμενων διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συνεδριάσουν εκ νέου το βράδυ της ερχόμενης Κυριακής (30/6) προκειμένου να βρεθεί λύση, λίγες ώρες πριν από την πανηγυρική πρώτη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που προέκυψε από τις ευρωεκλογές του Μαΐου.

Στο περιθώριο της συνόδου των «20» ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη στην Οσάκα της Ιαπωνίας, οι συνομιλίες συνεχίστηκαν με τον Ντόναλντ Τουσκ να δηλώνει ότι δέχθηκε «12-13 τηλεφωνήματα» Ευρωπαίων παραγόντων.

«Η εντύπωσή μου είναι ότι βρισκόμαστε πιο κοντά σε μία λύση, αλλά είμαστε πολύ μακριά για να πούμε οτιδήποτε πιο συγκεκριμένο σήμερα», σημείωσε.

Ads

Από το περιβάλλον του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν διέρρευσε πως «δεν θα υπάρξει απόφαση» στην Οσάκα και οι αποφάσεις παραπέμφθηκαν για το βράδυ της Κυριακής ή το πρωί της Δευτέρας.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, εκτός απ’ τον διάδοχο του Γιούνκερ στην Κομισιόν, πρέπει να αποφασίσουν επίσης και τους διαδόχους του Ντόναλντ Τουσκ στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και της Φεντερίκα Μογκερίνι, που είναι επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας. Επίσης, καλούνται να επιλέξουν νέο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την αντικατάσταση του Μάριο Ντράγκι αλλά και νέο πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, που θα διαδεχθεί τον Αντόνιο Ταγιάνι.

Οι ηγέτες της ΕΕ πιέζονται να φτάσουν σε συμφωνία μέχρι τις 2 Ιουλίου, οπότε αναμένεται να συνεδριάσει για πρώτη φορά το Ευρωκοινοβούλιο με τη νέα του σύνθεση.

Το πρόσωπο που θα εκλεγεί και θα διαδεχθεί τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ την 1η Νοεμβρίου πρέπει να εξασφαλίσει την υποστήριξη τουλάχιστον 21 από τους 28 ηγέτες – με την διόλου ασήμαντη προϋπόθεση ότι θα αντιπροσωπεύουν την πλειοψηφία των πολιτών της ΕΕ – και τουλάχιστον 376 ψήφους στο ΕΚ.