Προς επίλυση το αδιέξοδο στην τουρκική Βουλή, με το CHP να σταματά το μποϊκοτάζ της
Οι βουλευτές του θα ορκιστούν και θα σταματήσουν να μποϊκοτάρουν την τουρκική βουλή, ανακοίνωσε σήμερα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP).

Ads

Η ανακοίνωση αυτή έρχεται μετά από συμφωνία του κόμματος με το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK) σχετικά με τους εκλεγμένους βουλευτές του CHP από τους οποίους στερήθηκαν οι βουλευτικές έδρες, καθώς δύο από αυτούς βρίσκονται προφυλακισμένοι για ανάμιξή τους στην υπόθεση “Εργκενεκόν”.


Συγκεκριμένα, σε συμφωνητικό που υπέγραψαν συνολικά έξι βουλευτές, τρεις του κυβερνώντος κόμματος και τρεις του CHP, υπογραμμίζεται η «πίστη» προς «την ερμηνεία του συντάγματος και των νόμων με τρόπο που διευρύνει τις ελευθερίες, στο πλαίσιο της ανωτερότητας του δικαίου και λαμβανομένης υπόψη της αρχής της διάκρισης των εξουσιών». Ακόμη, στο ίδιο κείμενο διατυπώνεται η επιθυμία τους «να ορκιστούν και να πάρουν μέρος στις εργασίες της ολομέλειας της εθνοσυνέλευσης οι βουλευτές οι οποίοι δεν πήραν μέρος μέχρι σήμερα».



Την υπογραφή του συμφωνητικού ακολούθησε συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος της αντιπολίτευσης, οι βουλευτές του οποίου αναμένεται να ορκιστούν μέσα στη μέρα.

Ads

Το CHP, το οποίο είχε κερδίσει στις εκλογές της 12ης Ιουνίου 135 έδρες από τις 550, είχε αρνηθεί να ορκιστεί στην εναρκτήρια συνεδρίαση της τουρκικής βουλής στις 28 Ιουνίου. Καθώς, όμως, το AK του τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αν και κέρδισε μια ισχυρή πλειοψηφία στις εκλογές της 12ης Ιουνίου, θα χρειαστεί να συνεργαστεί με την αντιπολίτευση ώστε να οικοδομηθεί συναίνεση και να εγκριθεί ένα νέο σύνταγμα, η κίνηση αυτή του CHP είχε δημιουργήσει σημαντικό αδιέξοδο.