Αναθεώρηση του Συντάγματος προτίθεται να πραγματοποιήσει μέχρι τα τέλη Μαρτίου η κυβέρνηση της Τουρκίας, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ads

«Δεν πρόκειται να αναθεωρήσουμε εξ ολοκλήρου το Σύνταγμα αλλά σκοπεύουμε να τροποποιήσουμε ορισμένα άρθρα, κυρίως αυτό για την απαγόρευση της λειτουργίας πολιτικών κομμάτων και αυτό για τη λειτουργία της Δικαιοσύνης», ανακοίνωσε ο Ερντογάν σε συνέντευξη Τύπου.

Σημειώνεται ότι το υπάρχον σύνταγμα καταρτίστηκε υπό στρατιωτικό καθεστώς, μετά το πραξικόπημα του 1980 και επιβάλλει δραστικούς περιορισμούς στην ελευθερία της έκφρασης, δίνει τη δυνατότητα απαγόρευσης της λειτουργίας πολιτικών κομμάτων, περιστέλλει τη δράση των συνδικάτων και επιτρέπει στο στρατό να ασκεί σημαντική επιρροή στην πολιτική ζωή της χώρας.

Το τουρκικό σύνταγμα είχε τροποποιηθεί σε μεγάλο βαθμό κυρίως την περίοδο 2001-2004, ώστε να ξεκινήσει η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).

Ads

Την ίδια στιγμή στην Τουρκία έχει ξεσπάσει μεγάλη κρίση μετά τη σύλληψη στρατιωτικών κατηγορούμενων για εξύφανση συνωμοσίας με σκοπό την ανατροπή της κυβέρνησής του το 2003.