Τη στιγμή που ο δεύτερος Στόλος της Ελευθερίας ετοιμάζεται να αναχωρήσει για τη Γάζα κι ενώ ένα πλοίο του έχει ήδη ξεκινήσει από την Κορσική, το Ισραήλ επαναλαμβάνει την πρόθεσή του να σταματήσει τους ακτιβιστές κι επιχειρεί να σπιλώσει και να ανακόψει την προσπάθειά τους με ό,τι μέσο διαθέτει.

Ads

Ισραηλινή προπαγάνδα και η απάντηση των μελών του Στόλου

Λίγες ημέρες πριν από την αναχώρηση του συνόλου των πλοίων του Στόλου, η ισραηλινή προπαγάνδα εντείνεται, τόσο με δημοσιεύματα στα ισραηλινά και διεθνή μέσα ενημέρωσης, όσο και με προκλητικές δηλώσεις κρατικών αξιωματούχων και στελεχών του ισραηλινού στρατού.

«Σύγκρουση και αίμα» ζητούν οι ακτιβιστές του Στόλου της Ελευθερίας, σύμφωνα με τον Ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών, Άβιγκντορ Λίμπερμαν. Σε χθεσινές δηλώσεις του, ο Α. Λίμπερμαν ισχυρίστηκε ότι ανάμεσα στους συμμετέχοντες υπάρχουν και «σκληροπυρηνικοί ακτιβιστές του τρόμου», επαναλαμβάνοντας την πρόθεση της χώρας του να σταματήσει το Στόλο. Παράλληλα, στελέχη του ισραηλινού στρατού, όπως και ο υπουργός Αμύνης, ισχυρίζονται ότι «μόνος στόχος του Στόλου είναι να προκαλέσει το Ισραήλ», καθώς «δεν υπάρχει ανθρωπιστική κρίση και έλλειψη βασικών αγαθών στη Γάζα»…

«Οι διοργανωτές της αποστολής αυτής διαβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχουν εξτρεμιστές μεταξύ τους, όμως είναι φανερό ότι ψεύδονται και δεν έχω καμία αμφιβολία ότι επιδιώκουν την πρόκληση όπως και κατά την προηγούμενη αποστολή», δήλωσε χαρακτηριστικά με τη σειρά του στο ισραηλινό ραδιόφωνο ο Γιούλι Εντελστάιν, υπουργός Ενημέρωσης του Ισραήλ. Τέλος, πρόσφατο δημοσίευμα της Jerusalem Post επικαλείται «πληροφορίες» από το ισραηλινό IDF ότι επιβάτες του Στόλου θα έχουν μαζί τους θειικό οξύ με σκοπό να το ρίξουν πάνω στους στρατιώτες και στη συνέχεια να βάλουν φωτιά. Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, μάλιστα, οι ισραηλινοί αξιωματούχοι δηλώνουν την ικανοποίησή τους για το γεγονός ότι «οι ελληνικές αρχές είναι πολύ πιο συνεργάσιμες με το Ισραήλ από ό,τι η Τουρκία κατά την περσινή αποστολή».

Ads

Πρόκειται για «γελοίες και προκλητικές» δηλώσεις, επισημαίνει ανακοίνωση της αμερικανικής πρωτοβουλίας η οποία συμμετέχει στο Στόλο της Ελευθερίας, αναφερόμενη στις κατηγορίες ότι οι επιβάτες ετοιμάζονται να επιτεθούν στους ισραηλινούς στρατιώτες, ενώ μέλη της τονίζουν ότι το Ισραήλ είναι αυτό που διαθέτει και χρησιμοποιεί χημικά όπλα, όπως έδειξε και η περσινή ισραηλινή επίθεση στο Στόλο.

«Δεν πρόκειται παρά για εξωφρενικές μυθοπλασίες και προπαγάνδα, σε μια προσπάθεια να δικαιολογηθεί εκ των προτέρων η ισραηλινή επίθεση», απαντά το μέλος της ελληνικής πρωτοβουλίας, Δημήτρης Πλειώνης, ο οποίος, μιλώντας στο tvxs.gr αναφέρει ότι τόσο η ελληνική όσο και η σουηδική πρωτοβουλία έχουν ζητήσει δημόσια να πληροφορηθούν από πού προέρχονται τέτοιου είδους πληροφορίες.

«Τα πλοία είναι πεντακάθαρα, εξάλλου ελέγχονται καθημερινά από τις ελληνικές αρχές» τονίζει ο κ Πλειώνης.

Κάθε επιβάτης έχει υπογράψει δήλωση ότι θα χρησιμοποιηθούν μόνο ειρηνικά μέσα αντίστασης, προσθέτει η ανακοίνωση της αμερικανικής διοργάνωσης, δέσμευση την οποία επανέλαβε στο ισραηλινό ραδιόφωνο ο μουσικός και ακτιβιστής Ντρορ Φέιλερ, ο οποίος συμμετέχει και στη φετινή αποστολή.

Η επιχείρηση καθυστέρησης του Στόλου

Τα δέκα πλοία του φετινού Στόλου της Ελευθερίας αναμένεται να αναχωρήσουν στο σύνολό τους μέσα στις επόμενες ημέρες, κουβαλώντας τουλάχιστον τρεις χιλιάδες τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας. Το γαλλικό πλοίο Dignité (Αξιοπρέπεια)/Αλ Καράμα, έχει ήδη αποπλεύσει από το Σάββατο από λιμάνι της Κορσικής, ενώ μέσα στις επόμενες ημέρες, και τα υπόλοιπα καράβια, δύο φορτηγά και επτά ακόμη επιβατηγά, θα αναχωρήσουν από διάφορα λιμάνια προς ένα σημείο συνάντησης, από το οποίο θα πλεύσουν όλα μαζί προς την Γάζα. Ο απόπλους των ελληνικών καραβιών που μετέχουν στην αποστολή συναντά τόσο το σκόπελο της ελληνικής γραφειοκρατίας όσο και τεχνικά προβλήματα, τα οποία προκλήθηκαν από δολιοφθορά.

«Δυστυχώς, κάποια από τα πλοία μας αντιμετωπίζουν καθυστερήσεις οι οποίες προκλήθηκαν: από ψευδείς καταγγελίες του Ισραηλινού Νομικού Κέντρου -κατά παραδοχή τους- από απόπειρες σαμποτάζ σε μερικά πλοία, καθώς επίσης και από νομικά εμπόδια που δημιουργούνται από την ελληνική κυβέρνηση ως απόκριση στην Ισραηλινή πίεση» αναφέρει δελτίο τύπου του Στόλου της Ελευθερίας ΙΙ. «Κάθε προσπάθεια του Ισραήλ να σταματήσει τα πλοία μας στο λιμάνι, κάνοντας χρήση πιέσεων προς τις κυβερνήσεις, απειλές εναντίων ασφαλιστικών και τηλεπικοινωνιακών εταιριών, εκφοβισμό των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, επιπόλαιων μηνύσεων και άλλων ύπουλων τακτικών, έχει μέχρι στιγμής αποτύχει», σημειώνει το ίδιο κείμενο.

Στις προσπάθειες καθυστέρησης του απόπλου του Στόλου της Ελευθερίας ΙΙ αναφέρεται και ρεπορτάζ του Democracy Now!

Τα πλοία και οι επιβάτες του Στόλου της Ελευθερίας ΙΙ

Ισπανία – Gernicka, 30 επιβάτες
Γαλλία – Louise Michel, 24 επιβάτες, 6 δημοσιογράφοι
Γαλλία – Dignity, 10 επιβάτες, 1 δημοσιογράφος
Αυστραλία/Βέλγιο/Καναδάς/Δανία/Γερμανία – Tahrir, 48 επιβάτες, 9 δημοσιογράφοι
Ιταλία/Ολλανδία/Γερμανία/Ελβετία/Μαλαισία – Stefano Chiarim, 65 επιβάτες, 5 δημοσιογράφοι
Ιρλανδία – Saoirse, 20 επιβάτες, 2 δημοσιογράφοι
Ευρωπαϊκή εκστρατεία για την άρση του αποκλεισμού της Γάζας – Freedom for All, 15 επιβάτες
Ελλάδα/Σουηδία/Νορβηγία – Juliano, 25 επιβάτες, 4 δημοσιογράφοι
Ελλάδα/Σουηδία/Νορβηγία – Ελεύθερη Μεσόγειος, 15 επιβάτες
ΗΠΑ – The Audacity of Hope, 40 επιβάτες, 10 δημοσιογράφοι

Οι προετοιμασίες του ισραηλινού ναυτικού

Οι προθέσεις, ο σχεδιασμός και η αντιμετώπιση που θα τύχουν από τις αρχές ασφαλείας του Ισραήλ τα πλοία του Στόλου και οι επιβάτες τους ήταν το αντικείμενο πρόσφατης ενημέρωσης ξένων διπλωματών στο Τελ Αβίβ από τα υπουργεία των Εξωτερικών και Εσωτερικών.
Οι εντολές που έχουν δοθεί στο ναυτικό του Ισραήλ, όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής της ΕΡΤ, Πάνος Χαρίτος, είναι να σταματήσουν το Στόλο χωρίς όμως να δοθούν περισσότερες πληροφορίες για το αν αυτό θα επιχειρηθεί εκ νέου σε Διεθνή Ύδατα ή στη ζώνη ναυτικού αποκλεισμού της Γάζας. Αυτό που τόνισαν, πάντως, οι ισραηλινές αρχές είναι ότι η απόφαση λήψης δράσης βασίζεται όχι στο διεθνές δίκαιο, το οποίο είχαν επικαλεστεί ισραηλινοί αξιωματούχοι κατά την περσινή επιχείρηση, αλλά στο δίκαιο πολέμου.

Αρχικά θα ζητηθεί η αλλαγή ρότας με κατεύθυνση το λιμάνι του Ασντόντ κι εφόσον τα πλοία του Στόλου δεν υπακούσουν στις εντολές, θα παρεμποδιστεί η πορεία τους και θα επιχειρηθεί η κατάληψή τους. Κατά την επιβίβαση των στρατιωτικών μονάδων, επισημάνθηκε, η δράση τους και το επίπεδο βίας που θα ασκηθεί θα κριθεί από την αντίδραση των επιβαινόντων.

Στη συνέχεια, τα πληρώματα των σκαφών θα διαχωριστούν από τους επιβάτες και τα πλοία θα οδηγηθούν στο λιμάνι της Χάιφας. Όπως πέρσι, οι ακτιβιστές θα οδηγηθούν στο λιμάνι του Ασντόντ και μέσω φυσούνας θα μεταφερθούν σε προκαθορισμένους χώρους συγκέντρωσης, όπου και θα παρθούν δακτυλικά αποτυπώματα και θα γίνει ταυτοποίηση των στοιχείων τους με παρουσία διερμηνέα.

Η διαδικασία έχει υπολογιστεί στα 20 λεπτά με δεδομένο ότι οι επιβάτες θα συνεργαστούν και θα υπογράψουν το έγγραφο που και τους είχε δοθεί και το Μάιο 2010, σχετικά με παράνομη είσοδο στη χώρα και αποδοχή απέλασής τους κι από εκεί κι έπειτα θα οδηγηθούν σε κρατητήρια.

Στη συνέχεια, και εφόσον πάντα συνεργαστούν, θα επιβιβαστούν στην πρώτη πτήση και θα φύγουν για τις χώρες τους, χάνοντας το δικαίωμα εισόδου στο Ισραήλ για τα επόμενα δέκα χρόνια. Μέσω του ίδιου εγγράφου, όσοι το υπογράψουν θα δηλώνουν ότι αποδέχονται τη διαδικασία και δεσμεύονται για να μην κινηθούν νομικά κατά του Ισραήλ στα δικαστήρια των χωρών τους.

Εφόσον δεν συνεργαστούν, οι επιβάτες θα μεταφερθούν στα προσωρινά κρατητήρια για να υποβληθούν σε ιατρικές εξετάσεις και στη συνέχεια στις φυλακές της Μπιρ Σέβα. Και στις δύο περιπτώσεις, πάντως, έγινε σαφές ότι στους επιβάτες δεν θα επιτραπεί να έρθουν σε επικοινωνία με τις προξενικές και διπλωματικές της χώρας τους μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανάκρισης, ταυτοποίησης στοιχείων και μεταφοράς σε κρατητήρια ή φυλακές, όπου οι προξενικές αρχές θα έχουν τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή μαζί τους μόλις 24 ώρες κατόπιν της μεταφοράς τους στο χώρο.

Από τους ξένους διπλωμάτες ζητήθηκε να οριστεί ένα και μόνο άτομο από κάθε Πρεσβεία για να επικοινωνεί με το ΥΠΕΞ του Ισραήλ ώστε να ενημερώνεται για την τύχη των υπηκόων τους. Ίδια αντιμετώπιση περιμένει και τους κατόχους διπλωματικών ή υπηρεσιακών διαβατηρίων ωστόσο, το ΥΠΕΞ του Ισραήλ έχει ζητήσει ενημέρωση για προσωπικότητες ή βουλευτές που ενδεχομένως θα επιβαίνουν στο Στολίσκο ίσως σε αυτές τις περιπτώσεις ίσως υπάρξει μια ηπιότερη αντιμετώπισή τους χωρίς καμία δέσμευση παρόλα αυτά.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε σε σε όσους ακτιβιστές συμμετείχαν στον περυσινό Στολίσκο για τη Γάζα καθώς οι ισραηλινές αρχές εξέφρασαν την επιφύλαξη να τους οδηγήσουν στη δικαιοσύνη μιας και τους έχει επιβληθεί δεκάχρονη απαγόρευση εισόδου στο Ισραήλ και αγνοώντας την “επιστρέφουν” και πάλι.

Απειλές απέναντι στους επιβαίνοντες δημοσιογράφους

Πριν από λίγες ημέρες, ο διευθυντής του γραφείου Τύπου της ισραηλινής κυβέρνησης, Oren Helman, δήλωσε ότι κάθε επιβαίνων στο στόλο δημοσιογράφος θα αντιμετωπιστεί ως ξένος πράκτορας και θα απελαθεί με συνοπτικές διαδικασίες, ενώ θα του απαγορευτεί η είσοδος στο Ισραήλ για την περίοδο δέκα ετών.

Τις πρακτικές αυτές καταδίκασε, μεταξύ πολλών άλλων, η Ένωση Ξένων Ανταποκριτών, κάνοντας λόγο για υπαναχώρηση του Ισραήλ στις δεσμεύσεις του για ελευθερία του λόγου και του τύπου. Αντίστοιχα, σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των δημοσιογράφων επιβατών των πλοίων. Η ΠΟΕΣΥ σημείωσε, ακόμη, ότι «η ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών –με με την οποία καλεί τους Έλληνες πολίτες να μην συμμετάσχουν στην ανθρωπιστική αποστολή- εκθέτει σε κίνδυνο τη ζωή Ελλήνων πολιτών και των δημοσιογράφων».

Σύντομα το Ισραήλ, λοιπόν, και μάλιστα εκ στόματος του πρωθυπουργού, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, έσπευσε να διαψεύσει τις παραπάνω δηλώσεις.

Οι ξένοι δημοσιογράφοι που θα λάβουν μέρος στο Στόλο της Ελευθερίας δεν θα απελαθούν, τόνισε ο ίδιος, αναφέροντας ακόμη ότι έχει συμφωνηθεί ότι εκπρόσωποι των ισραηλινών και διεθνών μέσων ενημέρωσης θα επιβιβαστούν και στα ισραηλινά σκάφη που θα αναχαιτίσουν το στόλο προκειμένου να διασφαλιστεί «η διαφάνεια και εγκυρότητα της ειδησεογραφικής κάλυψης των γεγονότων».