Σε συμφωνία για «πλαφόν» στα μπόνους τραπεζικών στελεχών κατέληξαν αντιπρόσωποι των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, η Κομισιόν και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ανοίγοντας το δρόμο για να τεθεί σε ισχύ ήδη από τον επόμενο χρόνο το νέο πλαίσιο. Η απόφαση θα ενταχθεί στο πλαίσιο κανονισμών της Βασιλείας ΙΙΙ για τη λειτουργία του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Ads

 
H συμφωνία έκλεισε αργά τη νύχτα της Τετάρτης μετά από μία μαραθώνια συνεδρίαση στις Βρυξέλλες. Παρά τις αντιδράσεις ορισμένων χωρών, όπως η Βρετανία, ο συμβιβασμός καθιστά σχεδόν σίγουρη την κύρωση της συμφωνίας και επίσημα από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.
 
Μέχρι σήμερα, τα τραπεζικά στελέχη μπορούσαν να λαμβάνουν μπόνους πολλαπλάσια των ετήσιων αποδοχών τους βάσει των επιδόσεών τους. Ειδικά μετά το ξέσπασμα της κρίσης του 2007-08, οι επικριτές της πρακτικής είχαν υποστηρίξει ότι αυτό αποτελούσε κίνητρο για ριψοκίνδυνες επενδυτικές πρακτικές.
 
Στη συμφωνία, το ύψος του μπόνους περιορίζεται στις ετήσιες βασικές αποδοχές του κάθε στελέχους ή, μόνο με συμφωνία της ευρείας πλειοψηφίας των μετόχων, στο διπλάσιο σε εξαιρετικές περιπτώσεις.

Η ρύθμιση θα εφαρμόζεται και σε στελέχη που εργάζονται σε ευρωπαϊκά ιδρύματα με έδρα όμως χώρες εκτός ΕΕ.
 
«Η μεταρρύθμιση των κανονισμών διασφαλίζει ότι οι τράπεζες θα έχουν επαρκή, ποσοτικά και ποιοτικά, κεφάλαια, ώστε να αντέχουν οικονομικά σοκ και ως τούτου την προστασία των ευρωπαίων φορολογουμένων» τόνισε ο Ιρλανδός υπ. Οικονομικών, Μάικλ Νούναν, ο οποίος ήταν ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας των 27 κυβερνήσεων που μετείχαν στις διαβουλεύσεις.
 
«Για πρώτη φορά στην ιστορία της ΕΕ εισάγονται περιορισμοί στα τραπεζικά μπόνους» επισήμανε ο αυστριακός ευρωβουλευτής Ότμαρ Κάρας, επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωβουλής στις διαβουλεύσεις.