Πρόωρες εκλογές στις 11 Μαρτίου προκήρυξε ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, Μπράιν Κόυεν, μετά τις παραιτήσεις έξι μελών της κυβέρνησης του και την αδυναμία του να τους αντικαταστήσει.

Ads

Νωρίτερα, ο Μπράιν Κόυεν έκανε δεκτές τις παραιτήσεις των υπουργών Υγείας Μέρι Χάρνεϊ, Δικαιοσύνης Ντέρμοτ Άχερν, Μεταφορών Νόελ Ντέμπσι, Άμυνας Τόνι Κίλιν και Εμπορίου και Επιχειρήσεων της Ιρλανδίας, Μπατ Ο’Κίφι.

Το κυβερνών κόμμα του Μπράιν Κόυεν βυθίζεται δημοκοπικά υπό το βάρος της απόφασης να προσφύγει η Ιρλανδία στο μηχανισμό στήριξης, αλλά και του προγράμματος λιτότητας που ενέκρινε η κυβέρνηση για να μειώσει το υπέρογκο έλλειμμα, πάνω από 30%, το οποίο δημιουργήθηκε καθώς το κράτος χρηματοδότησε τις τράπεζες για να μην πτωχεύσουν.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με την τελευταία πρόβλεψη του οικονομικού και κοινωνικού ερευνητικού ιδρύματος της χώρας (ESRI), τουλάχιστον 50.000 άνθρωποι θα μεταναστεύσουν από την Ιρλανδία το 2011.

Ads

Σύμφωνα με τα στοιχεία η τωρινή μετανάστευση είναι χειρότερη από την περίοδο της οικονομικής ύφεσης στην δεκαετία του ’80, όταν 44.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν την Ιρλανδία το 1989.

Επιπλέον, το ESRI προέβλεψε ακόμη ότι τουλάχιστον 25.000 θέσεις εργασίας θα χαθούν φέτος, εξαιτίας της αύξησης των φόρων και των προβλημάτων στον τραπεζικό τομέα. Η ανεργία αναμένεται να φτάσει κατά μέσο όρο στο 13,5% φέτος, πέφτοντας στο 13% το επόμενο έτος.

Τέλος, το ESRI προβλέπει μία αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,25% τον επόμενο χρόνο, εξαιτίας της ενίσχυσης των εξαγωγών.