Ο πρόεδρος της Υεμένης Αλί Αμπντάλα Σάλεχ κάλεσε την Παρασκευή σε πρόωρες εκλογές, μιλώντας σε διαδήλωση υποστηρικτών του. Ωστόσο, δεν ανέφερε συγκεκριμένη ημερομηνία εκλογών. «Καλούμε σε πρόωρες προεδρικές εκλογές για να εμποδίσουμε την αιματοχυσία» είπε. «Οι εκλογές θα διεξαχθούν σε ήρεμο και δημοκρατικό κλίμα» δήλωσε ο πρόεδρος της Υεμένης.

Ads

Οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές ζητούν την παραίτηση του Άλι Αμπντάλα Σάλεχ από την εξουσία. Δυτικοί και Άραβες διπλωμάτες πίεζαν τον πρόεδρο της Υεμένης να εφαρμόσει την υπόσχεσή του για ομαλή μετάβαση της εξουσίας.

Το εξαμελές GCC (Μπαχρέιν, Κουβέιτ, Ομάν, Κατάρ, Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) είχε προτείνει να οριστεί ένα χρονοδιάγραμμα για την αποχώρηση του Σάλεχ και να δοθεί νομική ασυλία στον ίδιο, στα μέλη της οικογένειάς του και συμβούλους του. Πρότεινε ακόμα να επιτραπεί στον πρόεδρο να παραμείνει μετά την αποχώρησή του πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος.

Ο Σάλεχ -ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία επί 33 χρόνια και θεωρείται σύμμαχος των ΗΠΑ- αρνιόταν μέχρι σήμερα να υπογράψει τη συμφωνία και συνέχιζε να αψηφά τις κινητοποιήσεις.

Ads

Περίπου 180 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην Υεμένη από τα τέλη Ιανουαρίου, όταν άρχισε η καταστολή των διαδηλώσεων των αντικαθεστωτικών, σύμφωνα με απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου, ο οποίος στηρίζεται στα στοιχεία ιατρικών πηγών και πηγών της ασφάλειας.