Η εταιρεία Vigilance Properties είναι μια γρήγορα αναπτυσσόμενη εταιρεία η οποία προσφέρει πρώην ένστολους ως φύλακες σε σπίτια των κεντρικών οδών και πλατειών του Κεντρικού Λονδίνου. Οι ιδιοκτήτες ή διαχειριστές των άδειων σπιτιών αξίας εκατομμυρίως στερλίνων διστάζουν να τα αφήσουν εντελώς άδεια μέχρι να βρεθούν οι επόμενοι ένοικοι ή έως ότου ολοκληρωθούν οι ανακαινίσεις, από το φόβο μήπως μπουν σε αυτά καταληψίες, ή διαρρήκτες.

Ads

Η έκρηξη στην έλλειψη οικονομικών οικιών για τη στέγαση των φτωχότερων τάξεων έχει πυροδοτήσει αρνητικό κλίμα για τα σπίτια που παραμένουν κλειστά ενώ ολόκληρες οικογένειες αναγκάζονται να βρεθούν στο δρόμο στη βρετανική πρωτεύουσα. Παράλληλα, οι συντηρητικοί εκατομμυριούχοι ανατριχιάζουν στο άκουσμα ειδήσεων όπως αυτή πέρσι για την κατάληψη μια βίλας κοντά στην οικία της βαρώνης Thatcher, αξίας 12.000.000 στερλίνων, ή όπως την κατάληψη στην πρώην πρεσβεία του Σουδάν (κτίριο το οποίο έχει 80 δωμάτια).

Ο 31 ετών πρώην λοχαγός και συνιδρυτής της Vigilance, Christopher Hartley, λέει ότι η απομάκρυνση των καταληψιών μπορεί να πάρει από τρεις μήνες και πάνω, αλλά με την επί 24ώρου βάσεως φύλαξη των κτιρίων, κάτι που κοστίζει μέχρι και 12,000 στερλίνες μηνιαίως, οι ιδιοκτήτες μπορούν να αποφύγουν αυτόν το μπελά. Μεταξύ των πελατών του συγκαταλέγονται τράπεζες, τοπικά συμβούλια, επιχειρήσεις, η Εθνική Υπηρεσία Υγείας (NHS), όπως και απλοί… πλούσιοι ιδιοκτήτες κτιρίων, αποθηκών και οικοπέδων. «Έχουμε στρατιωτική προσέγγιση στο να κρατάμε μακριά διαρρήκτες, καταληψίες η οποιονδήποτε άλλο» τονίζει ο Hartley.

Η Vigilance ιδρύθηκε προ διετίας όταν ο Hartley αποστρατεύτηκε και ανακάλυψε ότι ήταν δύσκολο πράγμα το μεροκάματο για έναν πρώην στρατιωτικό χωρίς άλλα προσόντα πέρα από το ότι ήταν…πρώην στρατιωτικός. Ο Hartley λοιπόν, επικέπτεται οίκους απόρων και στρατιωτικούς συνδέσμους για να στρατολογήσει πρώην στρατωιτικό προσωπικό που παλεύει να προσαρμοστεί στην πολιτική ζωή, όπως λέει, στην εταιρεία του. «Εχουμε βοηθήσει περί τους 55 με 60 άντρες» συμπληρώνει. Πολλοί από τους εργαζόμενους στην εταιρεία του έχουν μόλις επιστρέψει από το Ιράκ ή το Αφγανιστάν, ενώ άλλοι παλεύουν εδώ και δεκαετίες να προσαρμοστούν μετά την επιστροφή τους από τη Βόρεια Ιρλανδία ή τα νησιά Falkland.

Ads

Μέχρι το 2003, έαν κάποιος που ζούσε σε κατάληψη μπορούσε να αποδείξει ότι κατοικούσε στο οίκημα για 12 συνεχή έτη, μπορούσε να κάνει αίτηση για να καταχωρηθεί ως ο ιδιοκτήτης του χώρου. Με το νόμο όμως Land Registration Act 2002, η όλη διαδικασία αλλάζει. Αν το άτομο που ζει στην κατάληψη κάνει αίτηση μετά από μια δεκαετία για να περιέλθει το οίκημα στην κυριότητά του, τότε η πολιτεία ειδοποιεί τον ιδιοκτήτη του οικήματος, ο οποίος μπορεί να προβάλλει ένσταση – κάτι που συμβαίνει σε όλες τις περιπτώσεις και οι καταληψίες καταλήγουν στο δρόμο. Μόνη εξαίρεση αποτελούν οι περιπτώσεις όσων έχουν συμπληρώσει 12 ετία πριν την έλευση της 13ης Οκτωβρίου του 2003.

Πηγή: Times Online