Όπως αναμενόταν, το δημοσίευμα των New York Times για την ύπαρξη μυστικού προγράμματος του Πενταγώνου με αντικείμενο την διερεύνηση θεάσεων UFO, αναζωογόνησε μια συζήτηση η οποία διαρκεί ήδη από το τέλος της 10ετίας του ’40.

Ads

Σε δηλώσεις του στο CNN το βράδυ της Δευτέρας, ο Λούις Ελιζόντο, πρώην επικεφαλής του προγράμματος υπό τον τίτλο «Advanced Aerospace Threat Identification Program (ΑΑΤΙΡ) είπε, ότι «η προσωπική μου πεποίθηση είναι πως υπάρχουν πολύ πειστικά στοιχεία (που δείχνουν) ότι ενδεχομένως δεν είμαστε μόνοι».

Το κόστος του εν λόγω προγράμματος ανήλθε στα 22 εκατ. δολάρια, τα οποία ήτανν εντέχνως «χαμένα» στους θηριώδεις προϋπολογισμούς του Πενταγώνου.

Το AATIP «έτρεχε» από το 2007 ως το 2012, οπότε και τερματίστηκε, αν και τα δημοσιεύματα επικαλούνται δηλώσεις αξιωματούχων που επιβεβαιώνουν ότι συνεχίστηκε και αργότερα.

Ads

Ο Ελιζόντο υπέβαλε την παραίτησή του στο υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, διαμαρτυρόμενος για το καθεστώς άκρας μυστικότητας που είχε επιβληθεί όσον αφορά στο πρόγραμμα καθώς και για τη διακοπή της χρηματοδότησής του. Υπογράμμισε πως οι δηλώσεις του στο CNN δεν αποτελούν θέση της κυβέρνησης των ΗΠΑ και άφησε να εννοηθεί ότι βρήκαν στοιχεία που δείχνουν ότι ΑΤΙΑ έχουν επισκεφτεί τον πλανήτη μας: «Βρήκαμε πολλά. (Εντοπίστηκαν) ασυνήθιστα αεροσκάφη που έδειχναν να αψηφούν τους νόμους της αεροδυναμικής» υποστήριξε.

«Σας λέω χωρίς αμφιβολία μέσω παρατήρησης -εφαρμόστηκαν επιστημονικές μεθοδολογίες για την εξέταση αυτού του φαινομένου- ότι αυτά τα αεροσκάφη επιδεικνύουν χαρακτηριστικά που δεν περιλαμβάνονται στο οπλοστάσιο των ΗΠΑ, ούτε σε ξένα οπλοστάσια από όσο μπορούμε να γνωρίζουμε» πρόσθεσε.