Αναγνωρίζουμε όλες τις εσωτερικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε και θα βγούμε ισχυρότεροι από την τρέχουσα αστάθεια, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας και  γαμπρός του Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με επενδυτές, τονίζοντας ότι η χώρα δεν θα καταφύγει στο ΔΝΤ.

Ads

Ο Αλμπαϊράκ είπε πως η Τουρκία ασχολείται αυτήν τη στιγμή με την αντιμετώπιση της ανωμαλίας που έχει δημιουργηθεί στην αγορά και πως ο τραπεζικός τομέας της είναι υγιής και ισχυρός.

Υπογράμμισε πως οι έλεγχοι κεφαλαίων δεν θα βρεθούν ποτέ στην ημερήσια διάταξη, ενώ πρόσθεσε πως η χώρα θα εφαρμόσει περαιτέρω δημοσιονομικούς περιορισμούς και θα επικεντρωθεί στην αύξηση του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και η ευελιξία στην αγορά εργασίας αποτελούν επίσης προτεραιότητα, δήλωσε.

Ads

Σύμφωνα με τον Αλμπαϊράκ, η Τουρκία δεν σχεδιάζει να προσφύγει στη στήριξη του ΔΝΤ και θα επιτύχει τον δημοσιονομικό στόχο της μέσω της μείωσης των δαπανών. Θα επικεντρωθεί επίσης στην προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων.

Ο Αλμπαϊράκ τόνισε επίσης πως η Τουρκία δεν θα συμβιβαστεί στο θέμα της δημοσιονομικής πειθαρχίας και πως η μείωση του πληθωρισμού αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα.

Διαβάστε επίσης

Την ίδια ώρα, η Άγκυρα φαίνεται πως κάνει προσπάθεια διπλωματικής προσέγγισης με τις Βρυξέλλες. Μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του χθες με την Άνγκελα Μέρκελ, ο Ταγίπ Ερντογάν σήμερα είχε επικοινωνία και με τον Εμμανουέλ Μακρόν.

Όπως ανάφερε η τουρκική προεδρία, οι πρόεδροι της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν, υπογράμμισαν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας «πόσο σημαντικό είναι να ενισχυθούν» οι οικονομικές σχέσεις «και οι αμοιβαίες επενδύσεις» των δύο χωρών, καθώς η Άγκυρα διέρχεται διπλωματική κρίση με την Ουάσινγκτον.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι οι υπουργοί Οικονομικών των δύο χωρών θα συναντηθούν σύντομα και ο Μακρόν είπε στον Ερντογάν πως η οικονομική σταθερότητα της Τουρκίας είναι σημαντική για τη Γαλλία, σύμφωνα με την πηγή αυτή.

Ο Τούρκος υπουργός Εμπορίου Ρουχσάρ Πεκτζάν δήλωσε ότι η Άγκυρα θα προσφύγει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου εναντίον της πρόσφατης απόφασης που έλαβε η Ουάσινγκτον να διπλασιάσει τους δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την Τουρκία.

Η κίνηση των ΗΠΑ είχε αποτέλεσμα η λίρα να χάσει περίπου το 20% της αξίας της και να φθάσει σε ιστορικό χαμηλό.

«Η Τουρκία έχει προσκαλέσει τις Ηνωμένες Πολιτείες να προσέλθουν σε ένα πάνελ διαιτητών στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ). Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη λάβει την πρόσκληση αυτή. Ως εκ τούτου, έχουμε ξεκινήσει μα διαδικασία διευθέτησης της διαφοράς στο πλαίσιο του ΠΟΕ», δήλωσε ο Πεκτζάν στο περιθώριο της 10ης Διάσκεψης Πρεσβευτών της Τουρκίας στην Άγκυρα, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Μάλιστα, μετά την απόφαση Ερντογάν για μποϊκοτάζ στα iPhones, πολίτες άρχισαν να ανεβάζουν βίντεο, στα οποία σπάνε, πυροβολούν και ποδοπατούν τα αμερικανικά κινητά τους.

Εν τω μεταξύ, η τουρκική αστυνομία συνέλαβε άλλον έναν Γερμανό πολίτη, όπως έγινε σήμερα γνωστό από μια πηγή του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, ενώ το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD μετέδωσε ότι ο συλληφθείς κατηγορείται για «τρομοκρατική προπαγάνδα», καθώς επέκρινε την τουρκική κυβέρνηση σε αναρτήσεις του στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

Η σύλληψη αυτή έγινε, αφού ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μαας προέτρεψε την Άγκυρα, τη Δευτέρα, να κάνει περισσότερα προκειμένου να βελτιώσει τις διπλωματικές σχέσεις της με τη Γερμανία και τις ΗΠΑ.

«Γνωρίζουμε την υπόθεση. Η πρεσβεία στην Άγκυρα θα παράσχει προξενική βοήθεια» ανέφερε η πηγή από το γερμανικό ΥΠΕΞ.

Εκπρόσωπος τύπου της γερμανικής διπλωματίας ανέφερε χθες ότι 7 Γερμανοί υπήκοοι έχουν συλληφθεί στην Τουρκία με πολιτικά κριτήρια.

Πηγές: Γαλλικό Πρακτορείο, Ρόιτερς, Σπούτνικ, ΑΠΕ-ΜΠΕ