Μεγάλης κλίμακας επίθεση από τον Ρωσικό Στρατό αναμένεται στην ανατολική Ουκρανία, ώστε οι ρωσικές δυνάμεις να αποκτήσουν τον πλήρη έλεγχο του Ντονμπάς, την ώρα που οι εκτιμήσεις αναφέρουν πως είναι θέμα λίγων ημερών να πέσει και η Μαριούπολη.

Ads

Οι ρωσικές δυνάμεις, που έχουν αποχωρήσει σχεδόν εξ ολοκλήρου από τον ουκρανικό βορρά, εντατικοποιούν τα χτυπήματά τους στα ανατολικά και τα νότια, την ώρα που η Μόσχα για πρώτη φορά αναγνώρισε ότι έχει υποστεί βαριές απώλειες στον πόλεμο.

Στη Σεβεροντονιέτσκ, την ανατολικότερη πόλη στα χέρια των ουκρανικών δυνάμεων, που σφυροκοπείται από τα ρωσικά στρατεύματα, δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου είδαν χες Πέμπτη άμαχους να φεύγουν με αυτοκίνητα, με υπόβαθρο τους κρότους εκρήξεων. Πυρά «πέφτουν παντού. Είναι αδύνατο πλέον», συνόψισε ο σαραντάρης Ντένις, χλομός, με αποστεωμένο πρόσωπο, που δίνει την εντύπωση πως είναι πολύ μεγαλύτερης ηλικίας.

«Μεγάλος» αριθμός εκτοπισμένων έφθασε στη Ντνίπρο, ανέφερε χθες ο δήμαρχος της βιομηχανικής πόλης ενός εκατομμυρίου κατοίκων πάνω στον Δνείπερο, τον ποταμό που αποτελεί φυσικό σύνορο με το ανατολικό τμήμα της χώρας. Χθες βράδυ, ρωσικός πύραυλος έπληξε υποδομές στην περιφέρεια της Οδησσού, ανέφερε μέσω Telegram το δημοτικό συμβούλιο της πόλης αυτής της νότιας Ουκρανίας, χωρίς να κάνει λόγο για θύματα.

Ads

Την ίδια στιγμή ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι προειδοποιεί ότι η καταστροφή στην πόλη Μποροντιάνκα -κοντά στο Κίεβο- ενδέχεται να είναι τεράστια και συνεχίζει να προαναγγέλλει νέες εικόνες φρίκης. Είκοσι έξι πτώματα ανασύρθηκαν από ουκρανικά σωστικά συνεργεία στα συντρίμμια δύο πολυκατοικιών στην Μποροντιάνκα, βορειοδυτικά του Κιέβου, ανέφερε χθες Πέμπτη μέσω Facebook η Ουκρανή γενική εισαγγελέας Ιρίνα Βενεντικτόβα.