Την ώρα που οι αντικαθεστωτικοί αδυνατούν να ανακόψουν την προέλαση των δυνάμεων του συνταγματάρχη Μουαμάρ Καντάφι, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ομάδας των Οκτώ (G8) συμφώνησαν μεν χθες στο Παρίσι ότι η ανάγκη άσκησης νέων πιέσεων στον Καντάφι είναι πλέον επιτακτική, πλην όμως το Βερολίνο εξακολουθεί να αμφισβητεί ανοιχτά την ορθότητα μιας διεθνούς στρατιωτικής επέμβασης. Ο Καντάφι, που ετοιμάζει επίθεση στη Βεγγάζη, εξαπέλυσε φραστική επίθεση στη Δύση, εξαιρώντας όμως τη Γερμανία, υποσχόμενος ότι μόνο αυτή θα έχει πρόσβαση στα πλούσια πετρελαϊκά κοιτάσματα της Λιβύης. Ο γιος του δικτάτορα, Σάιφ αλ Ισλάμ, δήλωσε «όλα θα έχουν τελειώσει μέσα σε 48 ώρες» καθώς τα στρατεύματά τους βαδίζουν προς τη Βεγγάζη. Παράλληλα, ο Σάιφ αλ Ισλάμ υποστήριξε ότι η Τρίπολη είχε χρηματοδοτήσει την προεκλογική εκστρατεία του Νικολά Σαρκοζί.

Ads

«Είναι γνωστό ότι αντιμετωπίζουμε με σκεπτικισμό την προοπτική της στρατιωτικής επέμβασης, συμπεριλαμβανομένης της επιβολής ζώνης απαγόρευσης πτήσεων», σχολίασε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε. «Δεν επιθυμούμε την εμπλοκή σ’ έναν πόλεμο επί βορειοαφρικανικού εδάφους», ξεκαθάρισε. Με τη στάση του Βερολίνου έχει προ πολλού ευθυγραμμιστεί και η Μόσχα.

Ο Καντάφι ξεκαθάρισε χθες ότι τα συμβόλαια για την εκμετάλλευση των πετρελαϊκών κοιτασμάτων της Λιβύης θα περάσουν από τα χέρια των Δυτικών σ’ αυτά των Ρώσων, των Κινέζων και των Ινδών. Κατά τον Καντάφι, μάλιστα, «η μοναδική χώρα της Δύσης με την οποία υπάρχει πιθανότητα συνεργασίας είναι η Γερμανία». Ο Μουαμάρ Καντάφι χαρακτήρισε «καλό του φίλο» τον κ. Σαρκοζί, υποστήριξε εντούτοις ότι ο Γάλλος πρόεδρος έχει τρελαθεί. «Οι σύμβουλοί του λένε ότι πάσχει από βαριά ψυχολογική ασθένεια», δήλωσε ο Καντάφι.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ παραδέχθηκε, εμμέσως πλην σαφώς, ότι η προσπάθεια της χώρας του και της Γαλλίας να πείσουν τη διεθνή κοινότητα για την ανάγκη της άμεσης επιβολής ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Λιβύη δεν τελεσφόρησε. «Μπορεί να μην έχουμε όλοι τις ίδιες απόψεις όσον αφορά τη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων, εντούτοις υπάρχει από κοινού διάθεση να αυξήσουμε την πίεση στο καθεστώς Καντάφι», δήλωσε ο κ. Χέιγκ.

Ads

O Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ υπογράμμισε ότι οι εξελίξεις στο έδαφος έχουν ήδη προσπεράσει τις όποιες διπλωματικές πρωτοβουλίες. Διπλωματικές πλευρές, δε, ανέφεραν ότι το πιθανότερο σενάριο θέλει το Συμβούλιο Ασφαλείας να υιοθετεί τις επόμενες ημέρες έναν νέο κύκλο οικονομικών κυρώσεων σε βάρος του καθεστώτος Καντάφι και τον ναυτικό αποκλεισμό της Λιβύης.

Εν τω μεταξύ, ο Σαίφ Αλ Ισλάμ, γιος του λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, δήλωσε ότι ο Καντάφι χρηματοδότησε την προεκλογική εκστρατεία του γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί το 2007 και του ζήτησε «να επιστρέψει τα χρήματα», προσθέτοντας ότι είναι «έτοιμος να τα αποκαλύψει όλα». Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Euronews, ο Σαϊφ Αλ Ισλάμ, ερωτηθείς για τη θέση την Λιβύης απέναντι στη Γαλλία, που αναγνώρισε το Εθνικό Συμβούλιο της Λιβύης, δήλωσε πως «κατ΄ αρχάς πρέπει ο Σαρκοζί να μας δώσει πίσω τα χρήματα που πήρε από τη Λιβύη για να χρηματοδοτήσει την προεκλογική του εκστρατεία».

«Εμείς χρηματοδοτήσαμε την προεκλογική του εκστρατεία και θα το αποδείξουμε. Είμαστε έτοιμοι να τα αποκαλύψουμε όλα. Το πρώτο που ζητάμε από αυτό τον κλόουν είναι να δώσει πίσω στο λιβυκό λαό τα χρήματα. Του προσφέραμε βοήθεια για να κάνει έργα για τον λιβυκό λαό, όμως μας απογοήτευσε», πρόσθεσε ο Σάιφ αλ Ισλάμ. «Δώστε μας πίσω τα χρήματα. Εχουμε όλες τις λεπτομέρειες, τους τραπεζικούς λογαριασμούς, τα έγγραφα και τις μεταφορές. Θα τα αποκαλύψουμε όλα σύντομα», κατέληξε.

Από την πλευρά της, η γαλλική προεδρία διέψευσε αυτές τις κατηγορίες. Υπενθυμίζεται ότι και ο Καντάφι σε παλαιότερες δηλώσεις του είχε τονίσει πως θα αποκαλύψει ένα μυστικό που θα οδηγήσει στην πτώση του Νικολά Σαρκοζί.

Το προσχέδιο «εγκρίνει την απαγόρευση όλων των πτήσεων»

Το σχέδιο ψηφίσματος που θα συζητηθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα προβλέπει τη λήψη “όλων των απαραίτητων μέτρων προκειμένου να επιβληθεί” η απαγόρευση πτήσεων πάνω από τη Λιβύη, με σκοπό να προστατευτούν οι πολίτες.Το προσχέδιο αναφέρει ότι το Συμβούλιο “αποφασίζει να εγκρίνει την απαγόρευση όλων των πτήσεων στον εναέριο χώρο (της Λιβύης) προκειμένου να προστατευτούν οι πολίτες”. Αναθέτει μάλιστα στα κράτη-μέλη του ΟΗΕ να “λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα” για την επιβολή της ζώνης αυτής.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, με επιστολή του, ζήτησε από τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να «υποστηρίξουν» σθεναρά την έκκληση του Αραβικού Συνδέσμου υπέρ της επιβολής ζώνης εναέριου αποκλεισμού πάνω από τη Λιβύη, σε επιστολή του προς τους επικεφαλής των κρατών και κυβερνήσεων.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν, κάλεσε «όλες τις ενεχόμενες πλευρές στη διαμάχη της Λιβύης να αποδεχτούν την άμεση κατάπαυση του πυρός», ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπός του Μάρτιν Νεζίρσκι. «Αυτοί που ευθύνονται για τη συνέχιση της χρήσης στρατιωτικής βίας κατά πολιτών θα πρέπει να ελεγχθούν για τις πράξεις τους» προσθέτει ο γ.γ. στην έκκλησή του όπου εκφράζει και τη βαθύτατη ανησυχία του για την στρατιωτική κλιμάκωση των επιθέσεων κατά των πολιτών

Βρετανοί ειδικοί σε θέματα άμυνας σημειώνουν ότι η επιβολή ζώνης εναέριου αποκλεισμού θα είναι «περιορισμένης χρησιμότητας» ενώ αυτό που θα ήταν αναγκαίο και χρήσιμο είναι οι αεροπορικές επιδρομές για να αποτραπεί η κατάληψη από τις δυνάμεις του Καντάφι και της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της χώρας, της Βεγγάζης.

Τα περιθώρια των ευκαιριών για την εφαρμογή μίας ζώνης εναέριου αποκλεισμού πάνω από τη Λιβύη κινδυνεύουν να στενεύσουν σύντομα και η διεθνής κοινότητα να βρεθεί «προ τετελεσμένων γεγονότων», εκτίμησε σε ομιλία του στην Ουάσιγκτον ο γάλλος στρατηγός Στεφάν Αμπριάλ, επικεφαλής ενός από τα Επιτελεία του ΝΑΤΟ.

Ο πρώην ΥΠΕΣ επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων των ανταρτών

Οι εξεγερμένοι της ανατολικής Λιβύης ανακοίνωσαν σήμερα ότι επέλεξαν τον πρώην υπουργό Εσωτερικών της χώρας ως επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεών τους, καθώς τα στρατεύματα που παραμένουν πιστά στο Μουάμαρ Καντάφι ανακαταλαμβάνουν πόλεις στα ανατολικά. Ο Άμπντελ Φάταχ Γιούνες αλ Αμπίντι, ο οποίος παραιτήθηκε από τη θέση του και ενώθηκε με τους αντικαθεστωτικούς, διορίστηκε επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων, είπε ο εκπρόσωπός τους, Μουστάφα Γεριάνι. Ο Γεριάνι εκπροσωπεί το συνασπισμό της 17ης Φεβρουαρίου που εδρεύει στη Βεγγάζη, την έδρα των εξεγερμένων.

Στο στόχαστρο η Βεγγάζη

Πυρά από αντιαεροπορικές συστοιχίες και βαρύ πυροβολικό ακούστηκαν απόψε στη Βεγγάζη, τη δεύτερη σε μέγεθος πόλη της Λιβύης και προπύργιο των εξεγερμένων. Λίγη ώρα νωρίτερα, ο στρατός που παραμένει πιστός στο Λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι είχε ανακοινώσει ότι επίκειται επίθεσή του στη Βεγγάζη, προκειμένου να “απελευθερώσει” τους κατοίκους από τους αντάρτες.

Οι δυνάμεις του Καντάφι έχουν υποχρεώσει σε οπισθοχώρηση τους αντικαθεστωτικούς σε ακτίνα 160 χλμ., ελέγχουν όλους τους σταθμούς εξαγωγής πετρελαίου (εκτός από το Τομπρούκ στα ανατολικά), εξαπολύουν νέα επίθεση στη Μπρέγκα, ενώ στα δυτικά έχουν εισέλθει στη Ζουαρά και θέτουν στο στόχαστρο τη Μισράτα.

Σε ανακοινωθέν του, που μεταδόθηκε μέσω της λιβυκής κρατικής τηλεόρασης, ο στρατός δίνει ως τα μεσάνυκτα, ώρα Ελλάδος, διορία προς τους κατοίκους της Βεγγάζης για να απομακρυνθούν από τις εγκαταστάσεις των αντικαθεστωτικών και των περιοχών αποθήκευσης πυρομαχικών και όπλων. Παράλληλα, ο λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι, σε συνέντευξή του στο αυριανό φύλλο της γαλλικής εφημερίδας Φιγκαρό, απέκλεισε το ενδεχόμενο «διαλόγου» με τους αντικαθεστωτικούς, τους οποίους χαρακτηρίζει πράκτορες της Αλ Κάιντα.

Στην Αντζαμπίγια, τα θύματα από την χθεσινή επίθεση ανέρχονται πλέον σε εικοσιέξι, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι η πόλη έχει «εκκαθαρισθεί» από τους αντικαθεστωτικούς. Παράλληλα, οι New York Times αναφέρουν ότι τέσσερις δημοσιογράφοι της εφημερίδας αγνοούνται από τη στιγμή που οι δυνάμεις του Καντάφι ανακατέλαβαν την περιοχή.

Ο δευτερότοκος του λίβυου δικτάτορα, Σάιφ Αλ-Σιλάμ με δηλώσεις του στο Euronews, ερωτηθείς σχετικά με τις συζητήσεις των διεθνών δυνάμεων για την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη Λιβύη, είπε: «Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις έχουν τελειώσει. Σε 48 ώρες τα πάντα θα έχουν τελειώσει. Οι δυνάμεις μας βρίσκονται κοντά στη Βεγγάζη. Όποια απόφαση κι αν ληφθεί θα είναι πολύ καθυστερημένη».

«Αυτοί που επικοινώνησαν με την Αμερική, τη Βρετανία ή τη Γαλλία, αυτοί που ζήτησαν να επιστρέψουν στη Λιβύη οι βρετανικές δυνάμεις ή ο αμερικανικός στρατός και την επέμβαση του ΝΑΤΟ, αυτοί οι άνθρωποι και οι οικογένειές τους κατευθύνονται προς την Αίγυπτο.
Δεν θέλουμε να σας εκδικηθούμε, όμως εσείς οι προδότες, οι μισθοφόροι έχετε διαπράξει εγκλήματα κατά του λαού της Λιβύης», υπογράμμισε ο Σάιφ αλ Ισλάμ. «Από την πλευρά μας, είτε πρόκειται για στρατιωτικούς είτε για πολίτες, έχουμε πει ότι θα αφήσουμε ένα ασφαλές πέρασμα για τους προδότες και τους στρατιώτες τους», πρόσθεσε.

Ο στρατός της Λιβύης διεμήνυσε στους εξεγερμένους στη Βεγγάζη να παραδώσουν τα όπλα νωρίτερα σήμερα, καθώς δυνάμεις του προωθούνται πιο κοντά στο προπύργιο των αντικαθεστωτικών κι ετοιμάζονται για μια μάχη που μπορεί να αποδειχθεί καθοριστική στην εξέγερση εναντίον του Καντάφι.