Στη Βεγγάζη εισήλθαν οι στρατιωτικές δυνάμεις του Καντάφι, περιοχή που αποτελεί προπύργιο των εξεγερμένων, παρά τις προειδοποιήσεις της διεθνούς κοινότητας. Η επίθεση ξεκίνησε τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου, με την πόλη να δέχεται συντονισμένα πυρά πυροβολικού. Όπως έγινε γνωστό το πρωί, ένα αεροσκάφος κατερρίφθη, χωρίς να έχουν διευκρινιστεί οι συνθήκες. Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου, εκατοντάδες πολίτες εγκαταλείπουν τη Βεγγάζη, ενώ άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι βομβαρδίστηκε και η πόλη Ζιτάν, στα δυτικά της χώρας.

Ads

Κατά τη διάρκεια της νύχτας ακούγονταν εκρήξεις, χωρίς να έχει προσδιοριστεί αν πρόκειται για βομβαρδισμούς ή για πυρά αντιαεροπορικών συστοιχιών. Το Reuters επικαλείται κάτοικο ο οποίος φέρεται να δήλωσε ότι οι δυνάμεις του Καντάφι βομβαρδίζουν το προπύργιο των αντικαθεστωτικών δυνάμεων, αναφερόμενος στις εκρήξεις και το μαχητικό αεροσκάφος που ακούστηκαν στην περιοχή.

Αντικαθεστωτικοί φέρονται να κάνουν λόγο για οπισθοχώρηση των δυνάμεών τους. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά στο Reuters ο αντικαθεστωτικός Χαλίντ Αχμέντ, «Την Παρασκευή βρίσκονταν σε απόσταση 60χλμ μακριά, σήμερα βρίσκονται 20χλμ από την πόλη και μπορούν να φτάσουν εδώ σε μισή ώρα ή 90 λεπτά».

Το καθεστώς της Τρίπολης κατηγόρησε από την πλευρά του, τις αντικαθεστωτικές δυνάμεις για παραβίαση της κατάπαυσης του πυρός πραγματοποιώντας επιθέσεις εναντίον των πιστών στον Καντάφι δυνάμεων στην περιοχή Αλ Μαγκρούν, περίπου 80 χλμ νοτίως της Βεγγάζης.

Ads

Σύμφωνα με το Λίβυο υφυπουργό Εξωτερικών, «ο στρατός δεν επιχειρεί εναντίον τους για να μην παραβιάσει την κατάπαυση του πυρός που κήρυξε χθες η Τρίπολη».

Ωστόσο, οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι η κατάπαυση του πυρός δεν τηρείται από το καθεστώς.

Το τηλεοπτικό δίκτυο al Jazeera μετέδωσε ότι ο Καντάφι δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία για την απόφαση του ΟΗΕ για τερματισμό της βίας στη Λιβύη, κάνοντας λόγο για «ωμή» και «αποικιοκρατική» προσέγγιση.

Έκτακτη σύνοδος των ηγετών της Ευρωμεσογειακής Συνεργασίας σχετικά με τις εξελίξεις στη Λιβύη πραγματοποιείται το Σάββατο, με πρωτοβουλία του Γάλλου προέδρου, Νικολά Σαρκοζί, και συμμετοχή της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον και του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν. Στη Σύνοδο, που βρίσκεται σε εξέλιξη, συμμετέχει επίσης ο Αραβικός Σύνδεσμος και η Αφρικανική Ένωση, ενώ έχει μεταβεί στο Παρίσι και ο Γιώργος Παπανδρέου.

«Δεν θα ανεχθούμε σε καμιά περίπτωση την δολοφονία αθώων πολιτών και είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι για τις εξελίξεις στην Λιβύη, από την στιγμή που η κυβέρνηση της Λιβύης χτυπά αθώους πολίτες» ανέφερε νωρίτερα σήμερα ο Γ. Παπανδρέου, στην εισήγησή του στη συνεδρίαση της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Ανέφερε επίσης ότι το Ψήφισμα 1973 του ΣΑ του ΟΗΕ, δίνει την δυνατότητα στα κράτη-μέλη είτε σε εθνικό επίπεδο είτε σε επίπεδο περιφερειακών οργανισμών είτε άλλων δομών, να λάβουν μέτρα για την προστασία των πολιτών, σε περίπτωση επίθεσης.

Η απόφαση της συνόδου αναμένεται να ανακοινωθεί από τον ίδιο το γάλλο πρόεδρο, Νικολά Σαρκοζί. Ωστόσο είναι πολύ πιθανό η διαδικασία να επισπευσθεί μετά την είσοδο των δυνάμεων του Καντάφι στη Βεγγάζη.

Σύμφωνα με διπλωματική πηγή που πρόσκειται στις συνομιλίες οι διεθνείς δυνάμεις μπορεί να ξεκινήσουν τη στρατιωτική επίθεση στη Λιβύη αμέσως μετά τη λήξη της διεθνούς συνόδου στο Παρίσι. Η ίδια πηγή είπε ότι στην πρώτη φάση θα συμμετάσχουν η Γαλλία, η Βρετανία και ο Καναδάς, οι ΗΠΑ θα συμμετάσχουν αργότερα και τελευταίες οι χώρες του αραβικού κόσμου.

Πλήθος Λίβυων πολιτών συγκεντρώνονται σε στόχους στους οποίους αναμένεται να επιτεθεί η Γαλλία, μετέδωσε σήμερα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Λιβύης, Jana.

Νωρίτερα, Γάλλος αξιωματούχος, έπειτα από τις τελευταίες εξελίξεις, φέρεται να δήλωσε: «Είναι πλέον προφανές ότι πρέπει να δράσουμε άμεσα».

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα είχε καλέσει το καθεστώς Καντάφι να σεβαστεί πλήρως τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

«Ο Καντάφι θα αντιμετωπίσουν αστραπιαίες και βέβαιες συνέπειες περιλαμβανομένης της στρατιωτικής δράσης εάν αγνοήσουν την απαίτηση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να επιβληθεί κατάπαυση του πυρός» δήλωσε η πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη Σούζαν Ράις.

Από την πλευρά του ο Γάλλος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη, Ζεράρ Αρό, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο BBC ότι εκτιμά πως θα υπάρξει ανάληψη στρατιωτικής δράσης στη Λιβύη «εντός ωρών» από το πέρας της Συνόδου.

Μαχητικά αεροσκάφη από ευρωπαϊκές χώρες κατευθύνονται στη Σικελία για την επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων.

Απειλές εκτόξευσε ο Καντάφι προς τις διεθνείς δυνάμεις, διαμηνύοντας ότι δεν έχουν το δικαίωμα να επέμβουν στη Λιβύη και θα το μετανιώσουν εάν αναμιχθούν στις εσωτερικές της υποθέσεις, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της λιβυκής κυβέρνησης. Για τον Καντάφι, οιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση της Δύσης κατά της Λιβύης θα είναι «πραγματική επίθεση». Σε επιστολή του προς τη Γαλλία, τη Βρετανία και τον ΟΗΕ, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Είναι άδικο, αυτή είναι καθαρή επίθεση».

Σύμφωνα με τον έκπρόσωπο της λιβυκής κυβέρνησης, ο Καντάφι σε χωριστή επιστολή του προς τις ΗΠΑ τονίζει ότι «ο ίδιος και ο λαός του είναι έτοιμοι να πεθάνουν για να υπερασπιστούν τη χώρα τους».