Να σταματήσουν τις πωλήσεις όπλων και τους στρατιωτικούς δεσμούς με την Ταϊβάν κάλεσε το Πεκίνο στις ΗΠΑ, με αφορμή την πώληση αμερικανικού οπλικού συστήματος στην Ταϊβάν.

Ads

Στην ενημέρωση Τύπου ο Κινέζος Zhao Lijian προειδοποίησε την Ουάσιγκτον ότι θα πρέπει να τηρήσει την αρχή της «μίας Κίνας» και να σταματήσει να πουλάει όπλα στην Ταϊβάν. 

Ο Κινέζος αξιωματούχος προηγουμένως είχε ερωτηθεί σχετικά με πρόσφατη σύμβαση αγοράς ενός συστήματος επικοινωνίας των ΗΠΑ από την Ταϊβάν, η οποία έρχεται ως συνέχεια του σχεδίου πώλησης αμερικανικών όπλων στην Ταϊβάν, που καταρτίστηκε τον Δεκέμβριο του 2020.

Η πράξη αυτή, όπως ανέφερε, παραβιάζει σοβαρά την αρχή της «μίας Κίνας» και τα τρία κοινά ανακοινωθέντα Κίνας-ΗΠΑ, ειδικά αυτό της 17ης Αυγούστου.

Ads

Επίσης, ο Zhao είπε ότι η κίνηση αποτελεί σοβαρή παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας και υπονομεύει τις σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ, καθώς και την ειρήνη και τη σταθερότητα στα στενά της Ταϊβάν.

«Προειδοποιούμε τις ΗΠΑ ότι το να παίζεις «το χαρτί της Ταϊβάν» είναι σαν να παίζεις με τη φωτιά, και όχι μόνο θα φέρει την Ταϊβάν σε μια επικίνδυνη κατάσταση, αλλά θα προκαλέσει και αφόρητες συνέπειες για την πλευρά των ΗΠΑ», είπε ο Zhao.