Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε εκ νέου την Τρίτη τη Μόσχα ότι η χρήση πυρηνικών όπλων θα ήταν ένα «εξαιρετικά σοβαρό λάθος», την ώρα που η Ρωσία ισχυρίζεται ότι η Ουκρανία βρίσκεται κοντά στην κατασκευή «βρόμικης βόμβας», έναν ισχυρισμό που απορρίπτει το Κίεβο και η Δύση.

Ads

«Η Ρωσία θα έκανε ένα εξαιρετικά σοβαρό λάθος αν χρησιμοποιούσε ένα τακτικό πυρηνικό όπλο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος Μπάιντεν.

Ασκήσεις ρουτίνας και προειδοποιήσεις

Εν τω μεταξύ, η Μόσχα ενημέρωσε την Ουάσινγκτον για επικείμενη άσκηση των πυρηνικών της δυνάμεων, επιβεβαίωσε το αμερικανικό Πεντάγωνο, χωρίς να υπεισέλθει σε περαιτέρω λεπτομέρειες.

Ads

Η άσκηση αναμένεται να περιλαμβάνει εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων.

«Οι ΗΠΑ ενημερώθηκαν και, όπως έχουμε τονίσει παλαιότερα, αυτή είναι μια ετήσια άσκηση ρουτίνας από τη Ρωσία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, ταξίαρχος Πάτρικ Ράιντερ.

«Επομένως, από αυτήν την άποψη, η Ρωσία συμμορφώνεται με τις υποχρεώσεις για τον έλεγχο του οπλοστασίου της και τις δεσμεύσεις της αναφορικά με τέτοιες ειδοποιήσεις για λόγους διαφάνειας», συμπλήρωσε.

Εκτός από τη εκτόξευση όμως βαλλιστικών πυραύλων, η Δύση φοβάται και για χρήση «βρόμικης» βόμβας από τη Ρωσία, παρά τις υπόνοιες της Μόσχας ότι θα χρησημιποιηθεί από την Ουκρανία.

Άμεση ήταν η αντίδραση του Πενταγώνου το οποίο επανέλαβε χθες Τρίτη ότι εάν η Ρωσία χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα ή βόμβα με ραδιενεργά υλικά θα υπάρξουν «συνέπειες».

«Θα υπήρχαν συνέπειες για τη Ρωσία εάν χρησιμοποιούσε είτε πυρηνικά όπλα ή βρόμικη βόμβα», διεμήνυσε εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείο Άμυνας, ο ταξίαρχος της Πολεμικής Αεροπορίας Πατ Ράιντερ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο ταξίαρχος Ράιντερ είπε πως δεν σκόπευε να δώσει λεπτομέρειες για τις «συνέπειες» αυτές, πάντως διευκρίνισε πως η ρωσική πλευρά έχει ενημερωθεί γι’ αυτές σε διάφορα «επίπεδα».

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου επανέλαβε επίσης πως η καταγγελία της Ρωσίας ότι η Ουκρανία ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει «βρόμικη βόμβα» και να επιρρίψει την ευθύνη στην αντίπαλη πλευρά είναι ψευδής.

Σύμφωνα με τον ταξίαρχο Ράιντερ, οι ΗΠΑ «παρακολουθούν μόνιμα» την κατάσταση.

«Δεν πρόκειται να υπεισέλθω σε συγκεκριμένες λεπτομέρειες για το πώς, το πότε και το πού. Αλλά δεν χρειάζεται να ειπωθεί καν πως είναι κάτι που παίρνουμε πολύ σοβαρά και συνεχίζουμε να παρακολουθούμε 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα».

Πάντως, οι ΗΠΑ αλλά και το ΝΑΤΟ δεν βλέπουν ενδείξεις ότι η Ρωσία ετοιμάζεται να κάνει χρήση πυρηνικών όπλων.

Υποχωρεί η δημοτικότητα του Μπάιντεν

Στο μεταξύ, δύο εβδομάδες πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές της 8ης Νοεμβρίου, η δημοτικότητα του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υποχώρησε κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο της θητείας του, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ipsos για λογαριασμό του πρακτορείου Reuters η οποία είδε το φως της δημοσιότητας χθες Τρίτη.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της διήμερης έρευνας, το 39% των Αμερικανών επιδοκιμάζει το έργο του προέδρου Μπάιντεν, ποσοστό μειωμένο κατά μία μονάδα σε σύγκριση με δημοσκόπηση της προηγούμενης εβδομάδας.

Η χαμηλή δημοτικότητα του Τζο Μπάιντεν ενισχύει το σενάριο ότι οι Ρεπουμπλικάνοι θα κερδίσουν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων την 8η Νοεμβρίου, αν όχι όλου του Κογκρέσου (εφόσον αποκτήσουν και τον έλεγχο της Γερουσίας). Ακόμη όμως και με τον έλεγχο μόνο της Βουλής των Αντιπροσώπων, οι Ρεπουμπλικάνοι θα είναι σε θέση να προβάλουν σθεναρά εμπόδια στις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης Μπάιντεν.

Αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του, τον Ιανουάριο του 2021, εν μέσω της πανδημίας Covid-19, η θητεία του Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο έχει σημαδευτεί από τις πληγές που άφησε στην οικονομία η παγκόσμια υγειονομική κρίση. Φέτος η δημοτικότητά του υποχώρησε μέχρι και στο 36%, τον Μάιο και τον Ιούνιο.

Τις τελευταίες εβδομάδες ο πρόεδρος Μπάιντεν επιχείρησε να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους γύρω από τη δέσμευση των Δημοκρατικών για τη διασφάλιση του δικαιώματος στην άμβλωση, το οποίο περιορίστηκε δραστικά από την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου – πριν από περίπου 4 μήνες – η οποία ανέτρεψε την ετυμηγορία ορόσημο στην υπόθεση «Ρόου εναντίον Γουέιντ».

Σχεδόν ένας στους τρεις ερωτηθέντες στη νέα δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos υπέδειξε την οικονομία ως το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ, ενώ ένας στους 10 επεσήμανε την εγκληματικότητα. Μόλις ένας στους 20 υπέδειξε το ζήτημα του δικαιώματος στην άμβλωση.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.005 ενηλίκων, εκ των οποίων 447 δήλωσαν υποστηρικτές των Δημοκρατικών και 369 δήλωσαν υποστηρικτές των Ρεπουμπλικάνων. Το περιθώριο στατιστικού σφάλματος είναι ±4%.