Σε νέο κύκλο αντιπαράθεσης μπαίνουν ΗΠΑ και Ρωσία μετά την κατάληψη κτηρίου της τοπικής διοίκησης στο Ντονέτσκ, στην ανατολική Ουκρανία, καθώς και την ανακήρυξη από φιλορώσους διαδηλωτές, της ίδρυσης αποσχιστικής «Δημοκρατίας του Ντονέτσκ». Για πληρωμένους διαδηλωτές κάνει λόγο ο Λευκός Οίκος προειδοποιώντας τον Βλαντιμίρ Πούτιν, με τον ρώσο υπουργό Εξωτερικών να διαμηνύει στον ουκρανό ομόλογό του να μην χρησιμοποιήσει βία εναντίον φιλορώσων.

Ads

Διαβάστε επίσης: Στο δρόμο της Κριμαίας και το Ντόνετσκ
 
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ του επεσήμανε ότι η Ουάσινγκτον παρακολουθεί τα γεγονότα στην ανατολική Ουκρανία με μεγάλη ανησυχία και πρόσθεσε ότι οποιαδήποτε περαιτέρω ενέργεια της Μόσχας που θα αποσταθεροποιήσει την Ουκρανία «θα έχει επιπλέον κόστος για τη Ρωσία».
 
Ο Κέρι «κάλεσε τη Ρωσία να αποκηρύξει δημοσίως τις δραστηριότητες των αυτονομιστών, των δολιοφθορέων και των προβοκατόρων» στην Ουκρανία, δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρντμεντ Τζεν Ψάκι.
 
Επιπλέον, ο αμερικανός ΥΠΕΞ χαρακτήρισε ως «μια προσεκτικά σχεδιασμένη εκστρατεία με ρωσική υποστήριξη» τις διαδηλώσεις και τις καταλήψεις κυβερνητικών κτηρίων στο Χάρκοβο, το Λούγκανσκ, τι Ντόνετσκ και τη Μαριούπολη στην ανατολική Ουκρανία.
 
Όπως ανέφερε η Ψάκη, ο Κέρι και ο Λαβρόφ συζήτησαν για τη διεξαγωγή άμεσων συνομιλιών τις επόμενες 10 ημέρες μεταξύ της Ουκρανίας, των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης με στόχο να αποκλιμακωθεί η ένταση.
 
Λευκός Οίκος: Πληρωμένοι διαδηλωτές
 
«Είδαμε ομάδες φιλορώσων διαδηλωτών να καταλαμβάνουν κτίρια στις ανατολικές πόλεις Χάρκοβο, Ντόνετσκ και Λουγκάνσκ», δήλωσε, νωρίτερα, ο Τζέι Κάρνεϊ εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, προσθέτοντας ότι υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις που υποδηλώνουν ότι κάποιοι από αυτούς τους διαδηλωτές πληρώνονται και δεν είναι κάτοικοι της περιοχής.
 
«Αν η Ρωσία κινηθεί στην ανατολική Ουκρανία είτε ανοικτά είτε κρυφά, θα ήταν μια πολύ σοβαρή κλιμάκωση. Καλούμε τον πρόεδρο Πούτιν και την κυβέρνησή του να σταματήσουν κάθε προσπάθεια να αποσταθεροποιήσουν την Ουκρανία και εφιστούμε την προσοχή κατά μιας περαιτέρω στρατιωτικής επέμβασης», σημείωσε ο Κάρνεϊ.
 
Λαβρόφ: Όχι βία κατά των φιλορώσων διαδηλωτών
 
 «Δόθηκε έμφαση στην ανάγκη σεβασμού των προσδοκιών των κατοίκων της νοτιοανατολικής Ουκρανίας και στο γεγονός ότι είναι απαράδεκτη η χρήση βίας σε απάντηση στα νόμιμα αιτήματα (των διαδηλωτών) να προστατεύσουν τη γλώσσα, τον πολιτισμό και τα κοινωνικοοικονομικά δικαιώματά τους», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, σχετικά με την τηλεφωνική επικοινωνία του Σεργκέι Λαβρόφ με τον ουκρανό ομόλογό και του Αντρέι Ντεστσίτσια.
 
Σημειώνεται ότι ο ουκρανός μεταβατικός υπουργός Εσωτερικών Αρσέν Αβάκοφ κατηγόρησε την Κυριακή τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ότι ευθύνεται για τις «αποσχιστικές ταραχές» στα ανατολικά και τα νοτιοανατολικά της χώρας, όπου διαδηλωτές κατέλαβαν κυβερνητικά κτήρια.
 
Τουρτσίνοφ: Στόχος της Ρωσίας η διάλυση της Ουκρανίας
 
Στόχος της Ρωσίας είναι να αποσταθεροποιήσει τη χώρα μας, να ανατρέψει την ουκρανική ηγεσία, να υπονομεύσει την προεδρική εκλογή της 25ης Μαΐου και «να διαλύσει την χώρα μας», δήλωσε για τις τελευταίες εξελίξεις ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ.
 
Σε διάγγελμά του στον ουκρανικό λαό, σημείωσε ακόμη ότι η χώρα του έχει ενισχύσει ήδη τα ανατολικά της σύνορα, ενώ πρόσθεσε ότι η Ρωσία προσπαθεί να εφαρμόσει και στην ανατολική Ουκρανία «σενάριο Κριμαίας», σε ένα δεύτερο στάδιο «απόπειρας διαμελισμού» της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας.
 
Επιπλέον, έκανε λόγο για «αντιτρομοκρατικά μέτρα τα οποία θα ληφθούν κατά όσων αποφασίσουν να αναλάβουν όπλα».