Οι αυξανόμενες τιμές των τροφίμων, ενέργειας και άλλων εμπορευμάτων μπορεί να προκαλέσουν αύξηση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη και υπάρχει «σημαντική αβεβαιότητα» για το αν η προσφορά τροφίμων θα μπορέσει να ικανοποιήσει τη ζήτηση μακροχρόνια, προειδοποίησε η ΕΚΤ σήμερα Πέμπτη.

Ads

Η ΕΚΤ επισήμανε στο μηνιαίο της δελτίο πως είναι “ουσιαστικό” να παρακολουθείται η εξέλιξη και οι παράγοντες που οδηγούν τις τμές των αγροτικών πρώτων υλών και τροφίμων οι οποίες αυξήθηκαν σημαντικά. Οι τιμές των σιτηρών ήταν 91% υψηλότερες στα τέλη του 2010 συγκριτικά με τις αρχές του έτους, ενώ οι τιμές του καλαμποκιού, της σόγιας και της ζάχαρης ήταν επίσης πολύ αυξημένες.

“Θα διατηρηθεί η ανοδική πίεση στις τιμές των τροφίμων μακροχρόνια, εξαιτίας της ισχυρά αυξανόμενης παγκόσμιας ζήτησης” τόνισε η ΕΚΤ σε σχετικό άρθρο έρευνας για τις τιμές των αγροτικών εμπορευμάτων. “Ενώ υπάρχει περιθώριο για αύξηση της προσφοράς ώστε να αντισταθμιστεί η άνοδος στη ζήτηση, υπάρχει σημαντική αβεβαιότητα για την έκταση και τον ρυθμό στην ικανότητα αύξησης της προσφοράς κατά τρόπο που να περιορισθούν οι αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων”.

Λέγεται πως “οι πρόσφατες μειώσεις στην παραγωγή και οι ενδείξεις εισαγωγών ρεκόρ από την Κίνα πιέζουν ανοδικά τις τιμές του καλαμποκιού” οι οποίες αυξήθηκαν 57% στα τέλη του 2010 σε ετήσια βάση. Η ΕΚΤ προειδοποίησε επίσης πως “δείκτες επισκόπησης ως τον Δεκέμβριο σηματοδοτούν αύξηση των πιέσεων των τιμών σε επίπεδο παραγωγής και πως οι αυξήσεις αυτές έχουν αρχίσει να περνάνε στους πελάτες”.

Ads