Προειδοποίηση σχετικά με το ενδεχόμενο υποβάθμισης της αξιολόγησης «ΑΑΑ» που έχει η Γαλλία, εξαιτίας του αυξημένου κόστους δανεισμού και της ισχνής οικονομικής ανάπτυξης που αντιμετωπίζει η χώρα, εξέδωσε σήμερα, Δευτέρα, ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Moody’s.

Ads

 
Τα «αυξημένα κόστη δανεισμού, τα οποία θα επιμείνουν για μακρά χρονική περίοδο, μπορούν να μεγεθύνουν τις δημοσιονομικές προκλήσεις με τις οποίες είναι αντιμέτωπη η Γαλλική κυβέρνηση, εν μέσω προοπτικών ισχνής ανάπτυξης και αρνητικών πιστοληπτικών συνεπειών», σημειώνει σε σχετική έκθεση το ανώτερο στέλεχος της Moody’s Αλεξάντερ Κόκερμπεκ.
 
Στη δευτερογενή αγορά ομολόγων, η διαφορά απόδοσης των γαλλικών τίτλων έναντι των αντίστοιχων γερμανικών κατάγραφε το πρωί της Δευτέρας αύξηση 10 μονάδων βάσης, διαμορφούμενη στις 167 μονάδες βάσης.

Καταδικάζει την προειδοποίηση της Moody’s ο Γιούνκερ

Την προειδοποίηση της Moody’s για υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Γαλλίας καταδίκασε με σημερινή του δήλωση ο επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος επέκρινε επίσης έντονα την αρνητική στάση της Γερμανίας έναντι της προοπτικής έκδοσης ευρωομολόγων. Μια τέτοια εξέλιξη θα θέσει σε κίνδυνο και την κορυφαία αξιολόγηση «ΑΑΑ» του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας, κάτι που «δεν θα ήθελε» σε καμία περίπτωση ο κ. Γιούνγκερ, όπως είπε χαρακτηριστικά. Επιπλέον, η υποβάθμιση της Γαλλίας δεν συνάδει με την τρέχουσα δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, υπογράμμισε ο κορυφαίος Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Ads

Όσον αφορά στην προοπτική έκδοση ευρωομολόγων, ο κ. Γιούνκερ επέκρινε την επιμονή της Γερμανίας να απορρίπτει αυτή την επιλογή θεωρώντας την «παράλογη». Η έκδοση ευρωομολόγων δεν αποτελεί παραλογισμό, επισήμανε ο κ. Γιούνγκερ.