Ο μετριοπαθής πρωθυπουργός του Κιργιστάν, Αλμαζμπέκ Αταμπάγεφ, κερδίζει τις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν στη χώρα από τον πρώτο γύρο, αφού με καταμετρημένο το 20% των ψήφων συγκεντρώνει ποσοστό 64,73%, σύμφωνα με τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα. Ο αντίπαλός του Καμτσιιμπέκ Τατσίεφ ωστόσο, καταγγέλλει νοθεία στις εκλογές και δηλώνει ότι δεν πρόκειται ν’ αναγνωρίσει τα αποτελέσματα.

Ads

«Έχουμε περισσότερες από ένα εκατομμύριο ψήφους (σε σύνολο 3,34 εκατομμυρίων ψηφοφόρων). Αυτές αρκούν για να κερδίσουμε από τον πρώτο γύρο» ανέφερε το επιτελείο του 55χρονου Αταμπάγεφ. Εν τω μεταξύ, νοθεία στις προεδρικές εκλογές κατήγγειλε το γενικό επιτελείο του εθνικιστή υποψήφιου πρώην πυγμάχου Καμτσιμπέκ Τατσίεφ, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να αναγνωρίσει τα αποτελέσματα. «Η κεντρική εφορευτική επιτροπή εφευρίσκει χωρίς καμία ντροπή αριθμούς που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Οι αρχές εφηύραν εκ των προτέρων τους αριθμούς που τις βολεύουν. Δεν σκοπεύουμε να αναγνωρίσουμε αυτές τις εκλογές» τόνισε ο Νουργκαζί Αναρκούλοφ, ο εκπρόσωπος του Τατσίεφ.

 
Εν τω μεταξύ, το ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές άγγιξε το 60,27%, σύμφωνα με την κεντρική εκλογική επιτροπή.

Αυτές οι εκλογές ήταν καθοριστικές για την πρώην σοβιετική δημοκρατία της κεντρικής Ασίας, αφού, από την ανεξαρτησία της το 1991, δεν συνέβη ποτέ ειρηνική μετάβαση εξουσίας. Τόσο τον Μάρτιο του 2005 όσο και τον Απρίλιο του 2010, συνέβησαν αιματηρές εξεγέρσεις και εθνοτικές συγκρούσεις, με επίκεντρο την ουζμπεκική μειονότητα του νότου της χώρας.

Ads