Μια ισραηλινή επίθεση σε ιρανικό έδαφος θα επέφερε μια πλήρη αλλαγή των «συνθηκών», δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Ιράν, Εμπραχίμ Ραΐσι, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Ads

Ο Ραΐσι, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στο Πακιστάν, είπε ότι μια τέτοια επίθεση θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει στο να μην απομείνει τίποτα από το «σιωνιστικό καθεστώς».

Την ίδια στιγμή, μη κυβερνητικές οργανώσεις ανησυχούν για το ενδεχόμενο ευρείας επιχείρησης του ισραηλινού στρατού στη Ράφα, μια μικρή πόλη στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας όπου έχουν καταφύγει εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι.

«Είμαστε προετοιμασμένοι να χρειαστεί να αναπτύξουμε περισσότερη ή λιγότερη βοήθεια, ανάλογα με την κατάσταση, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι δεν ξέρουμε τι να περιμένουμε», εξήγησε η Μπούσρα Χαλίντι της Oxfam.

Ads

Η βρετανική οργάνωση δημοσίευσε στις 3 Απριλίου μαζί με άλλες 12 ΜΚΟ έκκληση για την κήρυξη εκεχειρίας, υπενθυμίζοντας ότι 1,3 εκατ. άμαχοι, ανάμεσά τους τουλάχιστον 610.000 παιδιά βρίσκονται στη Ράφα «μέσα στη γραμμή του πυρός».

Νετανιάχου: H «επιχείρηση» του στρατού στη Ράφα θα γίνει

Από την πλευρά του ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν σταματά να υποστηρίζει πως η «επιχείρηση» του στρατού στη Ράφα θα γίνει.

Το Ισραήλ αναφέρει ότι εξετάζει διάφορα σχέδια απομάκρυνσης των αμάχων, κάνοντας λόγο κυρίως για «ανθρωπιστικά νησιά».

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ επεσήμανε ότι εξετάζει «σειρά μέτρων κατά την προετοιμασία για τις επιχειρήσεις στη Ράφα, κυρίως αναφορικά με την απομάκρυνση των αμάχων».

Οι ΜΚΟ στις οποίες απευθύνθηκε το AFP απάντησαν ότι δεν έχουν ενημερωθεί για τα μέτρα αυτά, ενώ ο ισραηλινός στρατός δεν απάντησε αναφορικά με την επικοινωνία του με τις ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Το υπουργείο Άμυνας έχει ήδη συγκεντρώσει 30.000 σκηνές, το ένα τρίτο των οποίων θα αναπτυχθεί τις επόμενες δύο εβδομάδες κοντά στη Ράφα, σύμφωνα με πηγές του ισραηλινού Τύπου, χωρίς να είναι γνωστό σε ποια πλευρά των συνόρων: στη Λωρίδα της Γάζας ή στην Αίγυπτο.

«Δεν έχω καμία ιδέα τι σημαίνει αυτό το σχέδιο», σχολίασε ο διευθυντής του γραφείου Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (Ocha) Αντρέα ντε Ντομένικο.