«Το να συνδέουμε τον ναζισμό με τον κομμουνισμό αποτελεί ένα εγχείρημα διανοητικά αποπροσανατολιστικό και πολιτικώς μη ορθό και σε περίπτωση που αυτό συσχετίζεται με τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο εγκυμονεί τον κίνδυνο να τοποθετήσουμε στο ίδιο επίπεδο θύτες και θύματα».

Ads

Τα παραπάνω δήλωσε ο προέδρος του Ευρωκοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι, αναφορικά με την πολεμική που έχει πυροδοτήσει η έγκριση της αμφιλεγόμενης απόφασης του ευρωπαϊκού σώματος για τη σημασία της ευρωπαϊκής μνήμης.

Μιλώντας στο όργανο της ιταλικής ένωσης παρτιζάνων και αντιστασιακών Anpi, ο Σασόλι υπογράμμισε πως «η αναφορά στην έκρηξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου για να τονισθεί μία δήλωση πίστης προς τα δημοκρατικά συστήματα θεωρήθηκε από τις πολιτικές ομάδες ως ένας τρόπος για να υπερτονισθεί η βούληση της ΕΕ να αγωνισθεί κατά κάθε μορφής ολοκληρωτισμού. Κι ιδιαίτερα τη στιγμή τούτη, που πρέπει να απαντήσουμε στην επιθετικότητα μίας ξενοφοβικής και νεοφασιστικής δεξιάς που σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχει αρχίσει να αναδύεται ξανά. Μία άποψη που θεωρώ συμμερίζονται ευρύτατα οι κοινές γνώμες και οι ευρωπαϊκές πολιτικές δυνάμεις».

«Το πρόβλημα γεννάται όταν ανακαλούμε ιδιαίτερα ιστορικά γεγονότα που δεν μπορούν να συμπυκνωθούν σε ασύμβατες εξισώσεις, σε αναφορές που θα μπορούσαν να επαληθευθούν αντικειμενικά. Από τα Κοινοβούλιο κάποιος αναμένει αξιολογήσεις κι όχι φυσικά να γράφουν την Ιστορία», συμπλήρωσε επίσης, σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Ads

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, «οι τέσσερις διαφορετικές αποφάσεις, από τις οποίες συνετέθη τελικά το κείμενο» που έχει προκαλέσει όλη αυτήν την πολεμική, «αποτελούν το κάτοπτρο μεμονωμένων ιστοριών και μνήμης που ακόμη διαφέρουν πολύ μεταξύ τους όσον αφορά πως στρέφουν το βλέμμα στην πρόσφατη ιστορία τα Ευρώπης».

«Πιστεύω πως το γεγονός ότι κατατέθηκαν τέσσερις πολύ διαφορετικές αποφάσεις, που χρειάζονταν μία σύνθεση, αποτελεί τον λόγο που παράχθηκε ένα κείμενο, το οποίο χρειαζόταν περισσότερη εμβάθυνση. Η κρίση για τα κομμουνιστικά συστήματα στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης δεν θεωρώ πως μπορούν να τεθούν υπό κρίση, όπως ακριβώς κανείς δεν μπορεί να κρίνει τη μεγάλη συμβολή που είχαν στην Απελευθέρωση της Ευρώπης από τον ναζιφασισμό οι οργανώσεις των κομμουνιστών παρτιζάνων και της ΕΣΣΔ. Δίχως την στράτευσή τους και τη θυσία τους δεν θα είχαμε την δυνατότητα να δώσουμε πνοή στην αξιολογότερη περιπέτεια για την ειρήνη και τη δημοκρατία που ονομάζεται Ευρωπαϊκή Ένωση», κατέληξε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου.