Μέρες του 2009 είναι πολύ πιθανό να ζήσει η Ευρώπη καθώς η ενεργειακή κρίση μπορεί να αποδειχθεί το ίδιο επώδυνη για την ευρωπαϊκή οικονομία, όσο και ήταν τότε η παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση, σύμφωνα με το Bloomberg Economics.

Ads

Ειδικότερα, όπως αναφέρει σε ανάλυσή του το Bloomberg Economics, «με μια ύφεση σε ολόκληρη την Ευρώπη να φαίνεται τώρα αναπόφευκτη, έρχεται ένας σκληρός χειμώνας για τους παραγωγούς χημικών, τις χαλυβουργίες και τους κατασκευαστές αυτοκινήτων, που αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε πρώτες ύλες και υψηλό ενεργειακό κόστος».

Οι αναλυτές, βάσει των μοντέλων που δούλεψα, παρατηρούν μείωση του ΑΕΠ κατά 1% στο κεντρικό σενάριο, αλλά συρρίκνωση της τάξεως έως και 5% σε ό,τι αφορά στο αρνητικό σενάριο, κάτι το οποίο σημαίνει ύφεση αντίστοιχη με εκείνη του 2009.

«Η Ευρώπη οδεύει ξεκάθαρα προς μια αρκετά βαθιά ύφεση», δήλωσε ο Maurice Obstfeld, πρώην επικεφαλής οικονομολόγος στο ΔΝΤ, ο οποίος είναι τώρα senior fellow στο Peterson Institute for International Economics στην Ουάσιγκτον.

Ads

«Επτά μήνες μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, οι κυβερνήσεις ρίχνουν εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ για να στηρίξουν τους καταναλωτές και την ίδια στιγμή που διασώζουν εταιρείες και μιλούν για περιορισμούς στη χρήση ενέργειας. Αυτές οι προσπάθειες ίσως να μην αποδειχθούν αρκετές», σημειώνει το Bloomberg.

Οι πιέσεις στις εταιρείες και τους καταναλωτές εντείνονται, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αυξάνει ταχύτατα τα επιτόκια για να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό. Οι traders προεξοφλούν μια «τζάμπο» αύξηση 75 μονάδων βάσης στην επόμενη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής στις 27 Οκτωβρίου.

«Παράγοντες της ενεργειακής βιομηχανίας προειδοποιούν για μια κρίση με μεγάλη διάρκεια, που δυνητικά θα μπορούσε να αποδειχθεί μεγαλύτερη από τις πετρελαϊκές κρίσεις της δεκαετίας του 1970. Πράγματι, οι τελικές συνέπειες των ελλείψεων θα μπορούσαν να είναι ακόμη χειρότερες από ό,τι μπορούν να αποτυπώσουν τα οικονομικά μοντέλα», δηλώνει ο Jamie Rush, επικεφαλής οικονομολόγος του Bloomberg.