Ένα πρόσφατα δημοσιευμένο βίντεο του Γιεβγκένι Πριγκόζιν σε διάφορα Μέσα Ενημέρωσης, φέρεται να δείχνει τον επικεφαλής της ομάδας Βάγκνερ να μιλάει από την Αφρική για σχετικές απειλές κατά της ζωής του, λίγες ημέρες πριν από το θάνατό του.

Ads

“Για όλους όσοι συζητούν για το αν είμαι ζωντανός ή όχι και για το πώς τα πάω. Αυτή τη στιγμή είναι ένα Σαββατοκύριακο, στο δεύτερο μισό του Αυγούστου 2023. Βρίσκομαι στην Αφρική”, λέει ο Πριγκόζιν στο σύντομο βίντεο που δημοσιεύτηκε από το κανάλι Grey Zone Telegram που συνδέεται με τη Βάγκνερ.

“Έτσι, για όσους θέλουν να κάνουν εικασίες σχετικά με την εκκαθάρισή μου, την ιδιωτική μου ζωή, την εργασία μου εκεί ή οτιδήποτε άλλο: όλα είναι μια χαρά”, λέει ο Πριγκόζιν.

https://www.youtube.com/watch?v=TI16iFD8tmo&ab_channel=DailyMail

Όπως αναφέρει ο Guardian, το Βρετανικό Μέσο δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει την τοποθεσία ή την ημερομηνία του βίντεο, το οποίο γυρίστηκε σε κινούμενο όχημα, ωστόσο η στολή παραλλαγής και το καπέλο του Πριγκόζιν στο κλιπ που κυκλοφόρησε την Πέμπτη ταίριαζαν με την εμφάνισή του από ένα ξεχωριστό βίντεο που κυκλοφόρησε στις 21 Αυγούστου, το οποίο ισχυρίστηκε, επίσης,ότι γυρίστηκε στην Αφρική.

Ads

Η αναφορά του σε “Σαββατοκύριακο στο δεύτερο μισό του Αυγούστου” υποδηλώνει ότι το τελευταίο κλιπ πρέπει να γυρίστηκε στις 19 ή 20 Αυγούστου, λίγες ημέρες πριν από τον θάνατό του.

Ο Πριγκόζιν πέθανε όταν το επαγγελματικό του αεροσκάφος συνετρίβη στις 23 Αυγούστου, δύο μήνες αφότου οργάνωσε μια αποτυχημένη ανταρσία κατά των Ρώσων στρατιωτικών διοικητών, κατά την οποία τα μισθοφορικά στρατεύματα του Βάγκνερ πήραν για λίγο τον έλεγχο της νότιας πόλης Ροστόφ και προχώρησαν προς τη Μόσχα.

Εβδομάδες πριν από τον θάνατό του, ο Πριγκόζιν φαινόταν να βρίσκεται σε διαμάχη με το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας σχετικά με το μέλλον της επιχειρηματικής του αυτοκρατορίας στην Αφρική.

Τα σχόλιά του στο βίντεο υποδηλώνουν ότι γνώριζε τους κινδύνους για τη ζωή του.

Ο πολέμαρχος ήταν γνωστό ότι ασχολείτο με την ασφάλειά του, χρησιμοποιώντας συχνά σωσίες και μεταμφιέσεις για να αποφύγει πιθανές απόπειρες κατά της ζωής του.

Το Κρεμλίνο έχει αρνηθεί τη δολοφονία του Πριγκόζιν, χαρακτηρίζοντας τις εκτιμήσεις των δυτικών μυστικών υπηρεσιών για την εμπλοκή του Βλαντιμίρ Πούτιν «απόλυτο ψέμα». Οι ρωσικές αρχές δήλωσαν ότι ερευνούν τα αίτια της συντριβής, αλλά δεν έχουν ακόμη προσφέρει μια πιθανή εκδοχή του συμβάντος. Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, η Μόσχα δήλωσε ότι η συντριβή δεν θα διερευνηθεί σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες.

Ο Πριγκόζιν κηδεύτηκε σε μια ασυνήθιστα μυστική τελετή στα περίχωρα της γενέτειράς του, της Αγίας Πετρούπολης, την Τρίτη, με την υπηρεσία Τύπου του να ανακοινώνει ότι η εκδήλωση ήταν κλειστή για τους ξένους. Το Κρεμλίνο αρνήθηκε να του παραχωρήσει κρατική κηδεία, καθώς η Μόσχα φάνηκε να θέλει να αποφύγει να μετατραπεί ο θάνατός του σε μια μεγάλης κλίμακας δημόσια εκδήλωση υποστήριξης προς τον πολέμαρχο.