Φαίνεται ότι οι απειλές του αφεντικού της μισθοφορικής Wagner προς το Κρεμλίνο ότι θα εγκαταλείψει την Μπαχμούτ, στην ανατολική Ουκρανία, λίγο πριν την ολοκληρωτική κατάληψή της, έπιασαν τόπο.

Ads

Σύμφωνα με δηλώσεις του Γεβγκένι Πριγκόζιν την Κυριακή, έλαβε δεσμεύσεις στη διάρκεια της νύχτας ότι οι δυνάμεις του θα παραλάβουν όσα πυρομαχικά και όπλα χρειάζονται για να συνεχίσουν την επίθεση στην Μπαχμούτ.

«Υποσχέθηκαν να μας δώσουν πυρομαχικά και όπλα, όσα χρειαζόμαστε για να συνεχίσουμε τις περαιτέρω επιχειρήσεις», είπε, προσθέτοντας ότι ο πρώην διοικητής των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία Σεργκέι Σουροβίκιν θα λαμβάνει όλες τις αποφάσεις στο πλαίσιο των επιχειρήσεων της Wagner σε συνεργασία με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Η δήλωσή του, που έγινε στο Telegram, έρχεται δύο ημέρες αφότου επιτέθηκε τον Ρώσο υπουργό Άμυνας μπροστά στα πτώματα μισθοφόρων της ομάδας του και ανακοίνωσε τα σχέδιά του να αποσυρθούν από τον Μπασχμούτ, κάνοντας λόγο για απελπιστική έλλειψη πυρομαχικών που οδήγησε σε «αδικαιολόγητες» απώλειες.

Ads

Η Wagner πρωτοστατεί στην προσπάθεια της Ρωσίας να καταλάβει το Μπαχμούτ από το περασμένο καλοκαίρι, στη μεγαλύτερη και πιο αιματηρή μάχη του πολέμου στην Ουκρανία, μέχρι τώρα.

Ωστόσο, ο Πριγκόζιν, στενός συνεργάτης του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, έχει επανειλημμένα και δημοσίως επικρίνει το ρωσικό υπουργείο Άμυνας και τη στρατιωτική διοίκηση για έλλειψη πυρομαχικών.

Έτσι, την περασμένη Παρασκευή, ο Πριγκόζιν ανακοίνωσε οργισμένος με μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του ότι θα αποσύρει τις δυνάμεις της Wagner από το Μπαχμούτ, λόγω της ανεπαρκούς προμήθειας πολεμοφοδίων από τη Μόσχα. Δημοσίευσε μάλιστα επιστολή προς τον Ρώσο υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού στις 6 Μαΐου δηλώνοντας ότι η Wagner θα αποχωρήσει από το Μπαχμούτ στις 10 Μαΐου, όταν θα έχει εξαντλήσει πλήρως τις δυνατότητες μάχης.

Εξ’ αρχής η είδηση της αποχώρησης των δυνάμεων της Wagner από το Μπαχμούτ είχε αντιμετωπιστεί με δυσπιστία καθώς ο Πριγκόζιν συνηθίζει να προχωράει σε σημαντικές δηλώσεις, τις οποίες στη συνέχεια παίρνει πίσω. Την προηγούμενη εβδομάδα είχε δηλώσει ότι οι άνδρες του θα αναστείλουν το βομβαρδισμό του Μπαχμούτ με πυρά πυροβολικού. Στη συνέχεια είπε ότι ήταν ένα αστείο