Με ανάρτηση θεωρίας συνωμοσίας, την οποία αργότερα απέσυρε, «εγκαινίασε» ο Έλον Μασκ το Twitter υπό την ιδιοκτησία του, τρεις μέρες μετά την εξαγορά της πλατφόρμας.
Ειδικότερα, την Κυριακή, ο Μασκ απάντησε με θεωρία συνωμοσίας, σε ένα tweet της πρώην υποψήφιας των Δημοκρατικών για την αμερικανική προεδρία, Χίλαρι Κλίντον που στηλίτευε τις θεωρίες συνωμοσίας που προωθούνται από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα.
Η Κλίντον επιτέθηκε στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα για διάδοση «μίσους και διαταραγμένες θεωρίες συνωμοσίας», οι οποίες, όπως είπε, ενθάρρυναν τον άνδρα που επιτέθηκε στον σύζυγο της προέδρου της αμερικανικής Βουλής των Αντοπροσώπων Νάνσι Πελόζι, στο Σαν Φρανσίσκο, μέσα στο σπίτι του ζευγαριού την Παρασκευή.
Ο Μασκ απάντησε με ένα άρθρο από το Santa Monica Observer, ένα μέσο που έχει επανειλημμένα διαδώσει ψευδείς πληροφορίες για την πολιτική και την πανδημία. Έγραψε ότι «μπορεί να υπάρχουν περισσότερα σε αυτή την ιστορία από όσα φαίνονται στο μάτι».
Το άρθρο παρουσίαζε μια εκδοχή ενός αβάσιμου ισχυρισμού που κυκλοφορούσε σε ακροδεξιές κοινότητες στο Διαδίκτυο εδώ και αρκετές ημέρες, υποστηρίζοντας ότι ο Πολ Πελόζι ήταν μεθυσμένος και καβγάδιζε με έναν εκδιδόμενο άνδρα.
Νωρίς το απόγευμα της Κυριακής, ο Μασκ διέγραψε το tweet. Μερικοί από τους υποστηρικτές του αποδοκίμασαν την κίνηση ως υποχώρηση στον «αριστερό όχλο».
«Ξαναχτύπησε» αργότερα δημοσιεύοντας ένα τίτλο από τους New York Times. H εφημερίδα ανέφερε ότι ο Μασκ είχε κοινοποιήσει έναν σύνδεσμο προς έναν ιστότοπο που είναι γνωστό ότι δημοσιεύει ψευδείς ειδήσεις. «Δεν δημοσίευσα στο Twitter έναν σύνδεσμο προς τους New York Times!», σχολίασε με ειρωνεία ο Μασκ.
This is fake – I did *not* tweet out a link to The New York Times! pic.twitter.com/d6V6m5ATW2
— Elon Musk (@elonmusk) October 31, 2022
Το επεισόδιο αναδεικνύει την πίεση που αντιμετωπίζει ο Μασκ, που αυτοαποκαλείται υπέρμαχος «του ελεύθερου λόγου», στη διαχείριση της δημοφιλούς πλατφόρμας, και κυρίως όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα θέσει όρια στην παραπληροφόρηση και τη ρητορική μίσους στην υπηρεσία του.
Ο Μασκ έχει δεσμευτεί ότι το Twitter δεν θα γίνει «δωρεάν για όλους» υπό την εποπτεία του, αλλά ταυτόχρονα δήλωσε ότι ο ελεύθερος τρόπος έκφρασης θα γίνει ο κανόνας.
«Η χαοτική εξαγορά του Μασκ έχει παραγκωνίσει επικίνδυνα την εμπιστοσύνη και την ασφάλεια, ακόμη και όταν διαδίδει ο ίδιος επικίνδυνες θεωρίες συνωμοσίας στην εσωτερική και διεθνή πολιτική, σε εκατομμύρια οπαδούς», σχολίασε στο Bloomberg η Έμα Μπράιαντ, του Center for Media, Data and Society από το Πανεπιστήμιο Κεντρικής Ευρώπης. «Οι αυθαίρετες ιδιοτροπίες ισχυρών ιδεολόγων είναι μια από τις μεγαλύτερες απειλές για τον δημοκρατικό λόγο σήμερα».
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >