Πράσινο φως για την κατασκευή δύο νέων πυρηνικών εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στις ΗΠΑ, κήρυξε εχθές ο Μπαράκ Ομπάμα, κηρύσσοντας ουσιαστικά την (επι)στροφή των ΗΠΑ στην πυρηνική ενέργεια και παρακάμπτοντας τις αντιδράσεις τόσο των περιβαλλοντολόγων, όσο και των ομάδων προάσπισης των δικαιωμάτων των φορολογουμένων. Για την κατασκευή των πυρηνικών εργοστασίων θα διατεθούν 8,3 δισεκατομμύρια δολάρια ως κρατική επιδότηση, με βασικό άξονα επιχειρηματολογίας υπέρ της στροφής αυτής στην πυρηνική ενέργεια, την αξιοποίησή της στην προσπάθεια μείωσης των αερίων του θερμοκηπίου.
Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, στο πλαίσιο της περιοδείας που έκανε στην πόλη Λάνχαμ της πολιτείας του Μέρυλαντ, παρά τις ανησυχίες των περιβαλλοντολόγων αναφορικά με την ασφάλεια, η πυρηνική ενέργεια πρέπει να παίξει ρόλο κλειδί στην προσπάθεια των ΗΠΑ να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή και να μειώσουν την εξάρτησή τους από τις εισαγωγές πετρελαίου. Στην προσπάθειά του να κερδίσει τη συναίνεση στο ζήτημα, είπε: «σ’ένα ζήτημα που επηρεάζει την οικονομία μας, την ασφάλειά μας και το μέλλον του πλανήτη, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να συρόμαστε στα ίδια παλιά διλήμματα μεταξύ αριστεράς και δεξιάς, μεταξύ περιβαλλοντολόγων και επιχειρηματιών».
Παράλληλα, δήλωσε ότι θα διατεθούν 8,3 δισ. δολάρια ως κρατική επιδότηση προκειμένου να κατασκευαστούν δύο πυρηνικοί αντιδραστήρες στις ήδη υπάρχουσες εγκαταστάσεις στην Τζόρτζια. Κάτι τέτοιο όμως προϋποθέτει μια σειρά από δάνεια, υπό την εγγύηση του δημοσίου. Σύμφωνα με πληροφορίες ωστόσο, για την κατασκευή της πυρηνικής μονάδας, θα χρησιμοποιηθούν και ιδιωτικά κεφάλαια.
Το δεύτερο επιχείρημα που επιστρατεύτηκε από τον Αμερικανό πρόεδρο υπέρ της κατασκευής πυρηνικών μονάδων στις ΗΠΑ μετά από 30 χρόνια – (είχε σταματήσει η κατασκευή μονάδων πυρηνικής ενέργειας στις ΗΠΑ μετά το πυρηνικό ατύχημα στον αντιδραστήρα του νησιού Τhree Μile, της Πενσιλβάνιας τον Μάρτιο του 1979) – είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας. «Είναι ένα εργοστάσιο που θα δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίες στον κατασκευαστικό τομέα μέσα σε λίγα χρόνια και περίπου 800 μόνιμες θέσεις εργασίας τα επόμενα χρόνια», είπε.
Επιπλέον ανέφερε ότι ανταγωνιστικές των ΗΠΑ βρίσκονται πολύ πιο μπροστά στον τομέα αυτό, ειδικά όσον αφορά τις επενδύσεις της Ιαπωνίας και της Γαλλίας στην εν λόγω βιομηχανία. Από τους 56 πυρηνικούς αντιδραστήρες στον κόσμο, οι 21 βρίσκονται στην Κίνα, οι 6 στην Ν. Κορέα και οι 5 στην Ινδία, τόνισε ο Ομπάμα, προσθέτοντας ότι «είτε όσον αφορά στην πυρηνική, είτε στην ηλιακή, είτε στην αιολική ενέργεια, αν αποτύχουμε να επενδύσουμε σε αυτές τις τεχνολογίες σήμερα, θα τις εισάγουμε αύριο». Παράλληλα, υποστήριξε ότι το πυρηνικό εργοστάσιο θα μείωνε την ρύπανση από τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 16 εκ. τόνους κάθε χρόνο σε σύγκριση με ένα αντίστοιχο εργοστάσιο παραγωγής λιθάνθρακα.
Οι επιδιώξεις ωστόσο του Ομπάμα στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας συναντούν τις αντιδράσεις τόσο των περιβαλλοντολόγων, όσο και των ομάδων προάσπισης των δικαιωμάτων των φορολογουμένων. Οι πρώτοι, επισημαίνουν τους κινδύνους που ενέχει ένα τέτοιο εγχείρημα σε επίπεδο ασφάλειας αλλά και αρχών, επιχειρηματολογώντας υπέρ της επένδυσης σε άλλες, εναλλακτικές μορφές ενέργειας. Η αντίθεση των δεύτερων έγκειται στο μέγεθος και την επίδραση που θα έχει μια τέτοια σπατάλη στους φορολογούμενους.
Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή η πυρηνική ενέργεια καλύπτει το 20% των αναγκών των ΗΠΑ σε ενέργεια.
Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι στο επιχείρημα των υποστηρικτών της πυρηνικής ενέργειας ως μέσου μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, έρχεται να προστεθεί ένα δεύτερο επιχείρημα, σύμφωνα με το οποίο ο παραπάνω ισχυρισμός δεν είναι απόλυτα αληθής, καθώς ένας πυρηνικός αντιδραστήρας και οι βοηθητικές του εγκαταστάσεις εκπέμπουν πολύ μεγαλύτερα ποσά θερμότητας στην ατμόσφαιρα από ότι ένα συμβατικό εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας ίσης ισχύς. Επιπλέον, σύμφωνα με τους αντιτιθέμενους στη χρήση της πυρηνικής ενέργειας, η χρήση της μπορεί να συμβάλλει στη μείωση της εκπομπής των αερίων του θερμοκηπίου το πολύ μέχρι 5%. Κι αυτό γιατί το μεγαλύτερο μέρος των εν λόγω αερίων δεν οφείλεται στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας καθαυτής, αλλά στις μεταφορές και στην βιομηχανική παραγωγή και θέρμανση των κτιρίων. Ενισχυτικά στο επιχείρημά τους επιπλέον λειτουργεί και η εξέταση του παράγοντα ραδιενεργά απόβλητα, τη στιγμή μάλιστα που αυτά παραμένουν ενεργά για 23.000 χρόνια.
Πηγές: https://english.aljazeera.net/news/americas/2010/02/2010216185539168789.html, https://indy.gr/analysis/pyriniki-energeia-fosforizontas-sto-skotadi-1
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >