Την έγκρισή τους έδωσαν οι Πράσινοι της Γερμανίας για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης συνασπισμού με τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Ελεύθερους Δημοκράτες, ανοίγοντας τον δρόμο στο κοινοβούλιο να εκλέξει τον Όλαφ Σολτς ως καγκελάριο. Ενώ τα άλλα δύο κόμματα είχαν εγκρίνει με συντριπτική πλειοψηφία τη συμφωνία σε συνέδρια το περασμένο Σαββατοκύριακο, ωστόσο έμενε να εγκριθεί και από το εσωτερικό του κόμματος των Πράσινων.  

Ads

Οι Πράσινοι ήταν το μόνο κόμμα που έθεσε τη συμφωνία σε ψηφοφορία για τα τακτικά μέλη. Ο γενικός γραμματέας τους, Μάικλ Κέλνερ, δήλωσε τη Δευτέρα ότι η συμφωνία υποστηρίχθηκε από το 86% όσων ψήφισαν.

Μερικές ώρες νωρίτερα ο Σολτς παρουσίασε τους υποψηφίους του από το SPD για το υπουργικό συμβούλιο. Μεταξύ αυτών ο διακεκριμένος επιδημιολόγος Καρλ Λάουερμπαχ, ο οποίος ορίστηκε νέος ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας της χώρας.

Στη νέα γερμανική κυβέρνηση περιλαμβάνεται για πρώτη φορά ίσος αριθμός ανδρών και γυναικών. Οι γυναίκες θα αναλάβουν υπουργεία κλειδιά, ανακοίνωσε ο Ολαφ Σολτς επόμενος καγκελάριος και επικεφαλής του μεγαλύτερου κόμματος του συνασπισμού. «Η ισότητα είναι για μένα σημαντική, για τον λόγο αυτόν μεταξύ των 16 υπουργών, θα υπάρχουν οκτώ άνδρες και οκτώ γυναίκες» δήλωσε.

Ads

Μεθαύριο Τετάρτη αναμένεται να εκλεγεί Καγκελάριος από το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο ο σοσιαλδημοκράτης (SPD) Όλαφ Σολτς και αργότερα την ίδια ημέρα τα μέλη της κυβέρνησης να λάβουν την εντολή ανάληψης των καθηκόντων τους από τον Ομοσπονδιακό Πρόεδρο Φρανκ – Βάλτερ Σταϊνμάιερ.