Η Επιτροπή Ασφάλειας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ανακοίνωσε ότι εξακολουθεί να θεωρεί πως τα οφέλη του εμβολίου της AstraZeneca κατά της Covid-19 υπερτερούν των κινδύνων και συνιστά την συνέχιση των εμβολιασμών.

Ads

Η Επιτροπή «αξιολογεί προσεκτικά τα δεδομένα ασφαλείας για το εμβόλιο της AstraZeneca. Όταν η αξιολόγηση ολοκληρωθεί, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα κοινοποιήσει αμέσως τα ευρήματα», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Στη διαβεβαίωση πως το εμβόλιο της εταιρείας για τον κορονοϊό παραμένει ασφαλές, προχώρησε την Τρίτη ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας, Ματ Χάνκοκ.

Παράλληλα, προέτρεψε τους πολίτες να το κάνουν, όταν τους καλέσουν οι υγειονομικές υπηρεσίες. «Ξέρουμε ότι το εμβόλιο της AstraZeneca και της Οξφόρδης σώζει ζωές στο Ηνωμένο Βασίλειο αυτήν τη στιγμή. Για αυτό, όταν σας καλέσουν, κάντε το» ανέφερε σε μια ανακοίνωσή του προς τα βρετανικά media.

Ads

Επίσης, ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Ζαν Καστέξ, δήλωσε πως σκοπεύει να λάβει το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της Covid-19, μόλις οι ευρωπαϊκές Υγειονομικές Αρχές επιβεβαιώσουν ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές.

Πάντως, τη Δευτέρα (15/03) η Νορβηγία ανακοίνωσε τον θάνατο από εγκεφαλική αιμορραγία μίας υγειονομικού ηλικίας κάτω των 50 ετών, που νοσηλεύτηκε αφότου εμβολιάστηκε με το παρασκεύασμα της AstraZeneca, χωρίς να υπάρχει συσχετισμός μεταξύ των δύο.

Η χώρα ανέστειλε από την προηγούμενη Πέμπτη «για προληπτικούς λόγους» τη χρήση του εμβολίου που ανέπτυξε το βρετανο-σουηδικό εργαστήριο. «Δεν μπορούμε ούτε να αποκλείσουμε ούτε να επιβεβαιώσουμε ότι αυτό έχει να κάνει με το εμβόλιο», δήλωσε ένας αξιωματούχος της νορβηγικής Αρχής Φαρμάκων, ο Στέιναρ Μάντσεν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.