«Ναι» στη συγκυβέρνηση με το Δημοκρατικό Κόμμα (PD) ψήφισε η πλειοψηφία των μελών του Κινήματος των Πέντε Αστέρων, στην ηλεκτρονική ψηφοφορία που ολοκληρώθηκε και ανοίγει το δρόμο για άρση του αδιεξόδου και αποφυγή των πρόωρων εκλογών στην Ιταλία.

Ads

Η επιτροπή Ρουσώ των Πεντάστερων ανακοίνωσε ότι το 79,3% ψήφισε υπέρ της συγκυβέρνησης, έναντι 20,7%, σε σύνολο 79.634 εγγεγραμμένων μελών.

«Πιστεύω ότι πρέπει να είμαστε πολύ περήφανοι που όλος ο κόσμος περίμενε την ετυμηγορία αυτών των 80.000 Ιταλών πολιτών σε μια ηλεκτρονική πλατφόρμα, καθώς είναι μοναδικό στον κόσμο», σχολίασε ο επικεφαλής του Κινήματος, Λουίτζι Ντι Μάιο.

Όπως τόνισε σε συνέντευξη Τύπου, τώρα απομένουν τα τελευταία βήματα και το κυβερνητικό σχήμα πρέπει να εργαστεί για να βελτιώσει την ποιότητα ζωής του κόσμου. «Δεν θα είναι μια κυβέρνηση της δεξιάς ή της αριστεράς, αλλά μια κυβέρνηση που πρέπει να κάνει σωστά τα πράγματα», τόνισε ο Ντι Μάιο.

Ads

Ικανοποιημένος εμφανίστηκε μέσω Facebook, ο γενικός γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος, Νικόλα Τζινγκαρέτι. «Με την ολοκλήρωση του προγραμματικού έργου θα έχει γίνει άλλο ένα βήμα μπροστά για μια καινοτόμο κυβέρνηση» σημείωσε και αναφέρθηκε στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, την οικονομική ανάπτυξη, την πράσινη οικονομία, την εκπαίδευση, έρευνα κ.ά. «Τώρα θα αλλάξουμε την Ιταλία», πρόσθεσε.

Το αποψινό αποτέλεσμα σημαίνει ότι ο εντολοδόχος / υπηρεσιακός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε μπορεί πλέον να ολοκληρώσει τις εργασίες για τη συγκρότηση μιας νέας κυβέρνησης και να καταθέσει στον πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα τον κατάλογο με τα ονόματα των υποψήφιων υπουργών.