Ο Όμαρ αλ Μπασίρ, ο οποίος κυβέρνησε επί 30 χρόνια το Σουδάν, ανετράπη από στρατιωτικό πραξικόπημα που ακολούθησε ένα λαϊκό κίνημα αμφισβήτησης μηνών ενάντια στον οικονομικό μαρασμό που βιώνει η χώρα. Ο ίδιος είχε αναλάβει με πραξικόπημα την εξουσία το 1989.

Ads

Το στρατιωτικό συμβούλιο που ανέλαβε την εξουσία, σκοπεύει να κυβερνήσει για μια μεταβατική περίοδο δύο ετών.

«Ανακοινώνω, ως υπουργός Άμυνας, την πτώση του καθεστώτος και την κράτηση σε ασφαλή τοποθεσία του επικεφαλής του», δήλωσε σε ανακοίνωση που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση ο Άουαντ Μοχάμεντ Άχμεντ Ιμπν Αούφ. Ο Σουδανός υπουργός Άμυνας είπε πως θα διεξαχθούν εκλογές στο τέλος της μεταβατικής περιόδου.

Το εορταστικό κλίμα που προκάλεσε στους διαδηλωτές το άκουσμα της πτώσης του Μπασίρ μετατράπηκε γρήγορη σε οργή, με την κυριότερη οργάνωση που διοργανώνει τις διαδηλώσεις να απορρίπτει την ανακοίνωση του υπουργού Άμυνας για μεταβατική περίοδο δύο ετών υπό ένα στρατιωτικό συμβούλιο, καλώντας σε συνέχιση των κινητοποιήσεων.

Ads

Τέτοιες διαμαρτυρίες, που πλέον γίνονται νύχτα μέρα ενέχουν τον κίνδυνο βίαιων συγκρούσεων, με τις στρατιωτικές αρχές να επιβάλουν σήμερα ένα μήνα απαγόρευσης κυκλοφορίας κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Ουάσινγκτον, Παρίσι, Λονδίνο, Βρυξέλλες, Βερολίνο και Βαρσοβία ζήτησαν έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Σουδάν, η οποία πιθανώς θα γίνει σήμερα Παρασκευή.