Η κατάσταση στην Τουρκία υπό τη σκιά της αποτυχημένης απόπειρας του πραξικοπήματος και το ζήτημα της τρομοκρατίας μετά και τη νέα επίθεση στη Νίκαια της Γαλλίας θα βρεθούν στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Ads

Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, προκειμένου να συμμετάσχει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ και στην Υπουργική Συνάντηση ΕΕ με το Συμβούλιο Χωρών του Κόλπου.

Οι Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ αναμένεται να προτρέψουν τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν να σεβαστεί το νόμο και τα ανθρώπινα δικαιώματα στην αντιμετώπιση των ηττημένων πραξικοπηματιών. Ωστόσο, ασκούν περιορισμένη επιρροή πάνω στον στρατηγικό τους γείτονα.

Ήδη, η Φεντερίκα Μογκερίνι, Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, προειδοποίησε την τουρκική κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην εφαρμογή μέτρων που θα θέσουν σε κίνδυνο τη συνταγματική νομιμότητα, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Ads

Στην ατζέντα της συζήτησης θα βρεθεί και η τρομοκρατική επίθεση στη Νίκαια με θύματα 84 ανθρώπους, ένα αιματηρό γεγονός την ευθύνη του οποίου ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος. Οι υπουργοί θα τηρήσουν ενός λεπτού σιγή για τα θύματα και θα συζητήσουν, μετά την τρίτη μεγάλη επίθεση του ΙΚ στη Γαλλία μέσα σε 18 μήνες, και 4 μήνες μετά την επίθεση βομβιστών στις ίδιες τις Βρυξέλλες, πώς θα συνεργαστούν για να αντιμετωπίσουν την τρομοκρατία στην Ευρώπη και το ΙΚ στη Μέση Ανατολή.