Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν μιλώντας την Πέμπτη (27/7) σε σύνοδο κορυφής με Αφρικανούς ηγέτες στην Αγία Πετρούπολη ανέφερε ότι η Ρωσία είναι σε θέση να αντικαταστήσει τις ουκρανικές εξαγωγές σιτηρών στην Αφρική και ότι η Μόσχα θα είναι έτοιμη να αρχίσει να προμηθεύει σιτηρά δωρεάν σε έξι αφρικανικές χώρες εντός 3-4 μηνών.

Ads

Ο Πούτιν τόνισε ότι οι χώρες αυτές είναι η Μπουρκίνα Φάσο, η Ζιμπάμπουε, το Μαλί, η Σομαλία, η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και η Ερυθραία και δήλωσε ότι θα λάβουν 25.000-50.000 τόνους η καθεμία.

Υπενθυμίζεται πως το Κρεμλίνο ανακοίνωσε τη Δευτέρα (17/7), ότι η Ρωσία ανέστειλε τη συμμετοχή της στη συμφωνία εξαγωγής σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

«Στην πραγματικότητα, οι συμφωνίες της Μαύρης Θάλασσας έπαψαν να ισχύουν», δήλωνε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ads

«Δυστυχώς το μέρος αυτών των συμφωνιών που αφορούσε τη Ρωσία δεν έχει εφαρμοστεί μέχρι στιγμής, άρα η ισχύς της τερματίζεται», πρόσθεται.

«Μόλις εκπληρωθεί το ρωσικό μέρος των συμφωνιών, η ρωσική πλευρά θα επανέλθει στην εφαρμογή αυτής της συμφωνίας, αμέσως», τόνιζε.

Η συμφωνία αυτή που συνήφθη με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ και της Τουρκίας τον περσινό Ιούλιο, είχε στόχο να ανακουφίσει την παγκόσμια επισιτιστική κρίση επιτρέποντας την ασφαλή εξαγωγή των ουκρανικών σιτιρών που είχαν αποκλειστεί στα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας από τον πόλεμο στην Ουκρανία.