Η Ρωσία έχει ήδη τοποθετήσει μια πρώτη παρτίδα τακτικών πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία, λέει ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο πρόεδρος της Ρωσίας δήλωσε σε φόρουμ ότι θα χρησιμοποιηθούν μόνο εάν απειληθεί το έδαφος ή το κράτος της Ρωσίας.

Ads

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ λέει ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι το Κρεμλίνο σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα για να επιτεθεί στην Ουκρανία, μεταδίδει το BBC.

«Δεν βλέπουμε καμία ένδειξη ότι η Ρωσία ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει πυρηνικό όπλο», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν μετά τα σχόλια του κ. Πούτιν.

Η Λευκορωσία είναι βασικός σύμμαχος της Ρωσίας και λειτούργησε ως ορμητήριο για την πλήρους κλίμακας εισβολή του κ. Πούτιν στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο.

Ads

Ο Πούτιν δήλωσε ότι η μεταφορά των τακτικών πυρηνικών κεφαλών θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.  Απαντώντας σε ερωτήσεις μετά από ομιλία του στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, ο πρόεδρος της Ρωσίας δήλωσε ότι η κίνηση αυτή αφορά την «ανάσχεση» και την υπενθύμιση σε όποιον «σκέφτεται να μας προκαλέσει στρατηγική ήττα».

Όταν ρωτήθηκε από τον συντονιστή του φόρουμ για το ενδεχόμενο χρήσης των όπλων αυτών, απάντησε: «Γιατί να απειλήσουμε ολόκληρο τον κόσμο; Έχω ήδη πει ότι η χρήση ακραίων μέτρων είναι δυνατή σε περίπτωση που υπάρχει κίνδυνος για τη ρωσική κρατική υπόσταση».