Επί 8 χρόνια, η Δύση έκλεινε τα μάτια στον ουκρανικό εμφύλιο, δίχως να επικρίνει την ουκρανική κυβέρνηση για υπονόμευση των συμφωνιών του Μίνσκ, τόνισε ο Βλάντιμιρ Πούτιν στον Εμάνουελ Μακρόν, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας τους, κάνοντας λόγο για γενοκτονία των αμάχων πολιτών του Ντονμπάς.

Ads

Κατά τη διάρκεια της 90λεπτης επικοινωνίας τους, ο ρώσος πρόεδρος κατηγόρησε μεταξύ άλλων το νεοναζιστικό τάγμα «Αζόφ», λέγοντας πως κρατά όμηρους πολίτες στη Μαριούπολη. «Κανένας συμβιβασμός με νεοναζί, κανένας διάλογος μαζί τους».

Επίσης, ο Πούτιν υπογράμμισε πως όλα αυτά τα χρόνια οι άνθρωποι στην Ανατολική Ουκρανία υπέφεραν, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 14.000 άνθρωποι, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες κατέφυγαν στη Ρωσία.

Όσον αφορά την εισβολή, ο Ρώσος Πρόεδρος τόνισε πως οι επιθέσεις στοχεύουν μόνο στρατιωτικές υποδομές, υποστηρίζοντας πως οι αναφορές για μαζικούς και τυφλούς βομβαρδισμούς στο Κίεβο και άλλες πόλεις είναι «ψευδείς».

Ads

Τέλος, ο Βλάντιμιρ Πούτιν επεσήμανε πως οι στόχοι που έχουν τεθεί, «θα επιτευχθούν σε κάθε περίπτωση», ενώ πρόσθεσε ότι οι καθυστερήσεις στις διαπραγματεύσεις από την πλευρά του Κιέβου θα μεγαλώσουν τη λίστα απαιτήσεων της Μόσχας.

Ο ΥΠΕΞ της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ ευχαρίστησε τον κ. Μακρόν για τις προσπάθειές του για διαμεσολάβηση και είπε ότι ελπίζει να στεφθούν από επιτυχία.

«Αλλά θα είμαστε μόνο χαρούμενοι εάν η Γαλλία αυτή τη φορά βοηθήσει στην επίτευξη συμφωνιών που βασίζονται στις αρχές που έχουν εγκριθεί στο πλαίσιο του ΟΑΣΕ και γενικά στο πλαίσιο των διεθνών σχέσεων», πρόσθεσε.

Μακρόν: Ο πόλεμος θα κοστίσει ακριβά στη Ρωσία μακροπρόθεσμα

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είπε στον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν ότι έκανε ένα «μεγάλο λάθος» στην Ουκρανία και ότι ο πόλεμος θα κοστίσει ακριβά στη Ρωσία μακροπρόθεσμα, σύμφωνα με Γάλλο αξιωματούχο.

Στην τηλεφωνική επικοινωνία που έγινε κατόπιν αιτήματος του κ. Πούτιν, ο Ρώσος πρόεδρος επανέλαβε την αποφασιστικότητά του η Ουκρανία να αφοπλιστεί και να καταστεί ουδέτερη, είτε διπλωματικά είτε με όπλα, είπε ο αξιωματούχος.

«Δεν υπήρχε τίποτα σε αυτά που είπε ο πρόεδρος Πούτιν που θα μπορούσε να μας καθησυχάσει», είπε ο Γάλλος αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι ο Ρώσος πρόεδρος επανέλαβε το αφήγημα ότι επιδιώκει την «αποναζιστικοποίηση της Ουκρανίας».

«Λέτε ψέματα στον εαυτό σας», είπε ο κ. Μακρόν στον κ. Πούτιν, σύμφωνα με τον αξιωματούχο. «Θα κοστίσει ακριβά στη χώρα σας, η χώρα σας θα καταλήξει απομονωμένη, αποδυναμωμένη και υπό κυρώσεις για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα».

Μετά την επικοινωνία, σύμφωνα με το επιτελείο του Γάλλου πρόεδρου, ο κ. Μακρόν εξέφρασε την εκτίμηση ότι τα χειρότερα έρχονται, καθώς και ότι ο κ. Πούτιν στοχεύει να καταλάβει όλη την Ουκρανία.