Την έναρξη της επιχείρησης εναντίον των φιλορώσων ενόπλων που έχουν καταλάβει κυβερνητικά κτίρια στην ανατολική Ουκρανία ανακοίνωσε ο μεταβατικός πρόεδρος της χώρας, Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ, λέγοντας πως η «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» βρίσκεται σε εξέλιξη από το πρωί και θα γίνει «σε στάδια και ισορροπημένα». Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που μεταδίδονται από διεθνή μέσα, οι οποίες ωστόσο δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί επίσημα, στις ένοπλες συγκρούσεις έχουν σκοτωθεί τέσσερις άνθρωποι, ενώ άλλοι ανεβάζουν τον αριθμό των νεκρών στους έντεκα. Νωρίτερα σε μια σειρά αλληλοπροειδοποιήσεων εξελίχθηκε η συνομιλία που είχαν τηλεφωνικά ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, και ο Ρώσος ομόλογός του, Βλάντιμιρ Πούτιν, για την Ουκρανία.

Ads

Η επιχείρηση υποστήριξε ο Τουρτσίνοφ το μεσημέρι της Τρίτης μιλώντας στο ουκρανικό Κοινοβούλιο, είχε ξεκινήσει στο βόρειο Ντονέτσκ τις πρώτες πρωινές ώρες. «Θα γίνει σε στάδια, υπεύθυνα, λελογισμένα, και τονίζω για άλλη μία φορά ότι στόχος είναι η υπεράσπιση των Ουκρανών πολιτών» τόνισε. Η Ρωσία έχει «ωμά σχέδια» για να αποσταθεροποιήσει τη νότια και ανατολική Ουκρανία, πρόσθεσε. Η ουκρανική αστυνομία δήλωσε το μεσημέρι της Τρίτης ότι φιλορώσοι αυτονομιστές παρέδωσαν οικειοθελώς το αρχηγείο της αστυνομίας στην πόλη Κραματόρσκ, τον έλεγχο του οποίου κατείχαν από το Σάββατο. «Έφυγαν από μόνοι τους» δήλωσε στο Reuters εκπρόσωπος της αστυνομίας.

«Ειδική επιχείρηση» πραγματοποιήθηκε σε στρατιωτικό αεροδρόμιο στην πόλη Κραματόρσκ. Τελικά μετά από συγκρούσεις το αεροδρόμιο οι κυβερνητικές δυνάμεις ανακατέλαβαν το αεροδρόμιο, ενώ πληροφορίες κάνουν λόγο για 4 έως 11 νεκρούς από την ανταλλαγή πυρών στην περιοχή. «Τώρα η πόλη είναι ήρεμη και η Εθνική Φρουρά έχει αναλάβει δράση», αναφέρουν πηγές της κυβέρνησης του Κιέβου. Στρατιώτες έφτασαν στις περιοχές της Ανατολικής Ουκρανίας ακόμη και με ελικόπτερα, ενώ διεθνή μέσα μεταδίδουν πως φιλορώσοι κάτοικοι των περιοχών τους αντιμετώπισαν εχθρικά. «Ντροπή γυρίστε στα σπίτια σας», φώναζαν.
 
Ο μεταβατικός αντιπρόεδρος της Ουκρανίας κατήγγειλε πως ρώσοι στρατιώτες είναι ανάμεσα στους ένοπλους στο Λουχάνσκ, Ντόνετσκ και Χάρκοβο, ενώ υπάρχουν αναφορές για μετακινήσεις ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στα σύνορα με την Ανατολική Ουκρανία. Αναλυτές και διεθνή μέσα αναφέρουν πως η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα εμφυλίου. Την Τρίτη το πρωί, κατά την έναρξη της «αντιτρομοκρατικής επιχείρησης», ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ εξέφρασε την ελπίδα πως οι αρχές του Κιέβου θα έχουν «αρκετό μυαλό» ώστε να αποφύγουν μια περαιτέρω κλιμάκωση της κρίσης στην ανατολική Ουκρανία. Ο ίδιος σημείωσε πως η «χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα εμφυλίου και αυτό είναι τρομακτικό». 
 
Προειδοποιήσεις εκατέρωθεν χωρίς λύση

Σε συνομιλία, που έγινε κατόπιν ρωσικού αιτήματος, ο Ομπάμα έδωσε εκ νέου την στήριξή του στο Κίεβο, ενώ ο Πούτιν πέταξε για άλλη μια φορά το μπαλάκι των ευθυνών στην Δύση για μια ενδεχόμενη αιματοχυσία του ρωσόφωνου πληθυσμού στην Ουκρανία. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο Αμερικανός Πρόεδρος εξέφρασε «σοβαρή ανησυχία για τη στήριξη που παρέχει η ρωσική κυβέρνηση στις ενέργειες των ενόπλων, φιλορώσων αυτονομιστών που απειλούν να υπονομεύσουν και να αποσταθεροποιήσουν την κυβέρνηση της Ουκρανίας. Ο Πρόεδρος σημείωσε την αυξανόμενη πολιτική και οικονομική απομόνωση της Ρωσίας, ως αποτέλεσμα των ενεργειών της στην Ουκρανία και κατέστησε σαφές ότι το κόστος των ρωσικών ενεργειών θα αυξηθεί εάν συνεχιστούν αυτές οι δράσεις».
 
Ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε επίσης ότι ως μοναδική λύση βλέπει την διπλωματική οδό, αλλά σχολίασε πως «οι ενέργειες της Ρωσίας δεν οδηγούν προς αυτό το αποτέλεσμα». Σημειώνεται εδώ ότι το Πεντάγωνο ανακοίνωσε το βράδυ της Δευτέρας πως στις 12 Απριλίου ένα ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος πέταξε επανειλημμένα χαμηλά κοντά σε αμερικανικό πολεμικό πλοίο στην Μαύρη Θάλασσα. Η αμερικανική πλευρά ακόμη υποστήριξε την θέση της ότι το Κρεμλίνο βρίσκεται πίσω από τους φιλορώσους αυτονομιστές που ζητούν δημοψηφίσματα ανεξαρτησίας, ανάλογα με αυτό της Κριμαίας, στην ανατολική Ουκρανία. Ανέφερε, δε, ότι το Κίεβο «έχει προβεί σε αληθινές παραχωρήσεις για να καθησυχάσει τις ανησυχίες των ρωσόφωνων προσφέροντας αποκέντρωση των εξουσιών».
 
Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε πως «συζητήθηκαν ποικίλες πλευρές της κρίσιμης κατάστασης στην Ουκρανία, πρωτίστως στις νοτιοανατολικές περιοχές, που έχουν κυριευθεί από κίνημα διαμαρτυρίας κατά της πολιτικής των σημερινών Αρχών του Κιέβου». Από ρωσικής πλευράς υπογραμμίστηκε ότι «οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στο Ντονέτσκ, το Λουγκάνσκ, το Χάρκοβο, το Σλαβιάνσκ και άλλες πόλεις της Νοτιοανατολικής Ουκρανίας είναι αποτέλεσμα της απροθυμίας και της ανικανότητας της ηγεσίας στο Κίεβο να λάβει υπ’ όψη της τα συμφέροντα του ρωσικού και ρωσόφωνου πληθυσμού».
 
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν κάλεσε τον Μπαράκ Ομπάμα «να χρησιμοποιήσει στο μέγιστο τις δυνατότητες που διαθέτει η αμερικανική πλευρά, ώστε να μην επιτρέψει τη χρήση βίας και την αιματοχυσία». Πάντως η Μόσχα αρνήθηκε τις κατηγορίες ότι υποκινεί τους φιλορώσους λέγοντας ότι «σε απάντηση στην ανησυχία, που διατύπωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, για την δήθεν εξελισσόμενη ρωσική εμπλοκή στη Ν.Α. Ουκρανία, ο πρόεδρος της Ρωσίας επεσήμανε ότι παρόμοιοι ισχυρισμοί βασίζονται σε αβάσιμες πληροφορίες». «Η σημερινή ουκρανική εξουσία πρέπει να σκέφτεται πρωτίστως πώς πραγματικά να εντάξει όλες τις βασικές πολιτικές δυνάμεις και περιοχές σε διαφανή διαδικασία διαμόρφωσης νέου Συντάγματος, που θα εγγυάται τα βασικά δικαιώματα και ελευθερίες των πολιτών, την ομοσπονδιακή συγκρότηση της χώρας και το ουδέτερο καθεστώς της», είπε ο Πούτιν στον Ομπάμα.
 
Νέες κυρώσεις
 
Η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε τη Δευτέρα να εντείνει τις κυρώσεις εναντίον της Μόσχας, επεκτείνοντας τον κατάλογο των ατόμων που υπόκεινται σε δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και απαγόρευση χορήγησης βίζας.  Την ίδια στιγμή η εκπρόσωπος του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών Τζεν Ψάκι δηλώνει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να επιβάλουν κυρώσεις σε πρόσωπα και θεσμικά όργανα στους τομείς των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, της ενέργειας, των μετάλλων, των ορυχείων, της μηχανικής και της άμυνας.

Ads