Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υποστήριξε την Παρασκευή (24/1) ότι η εισβολή στην Ουκρανία ίσως να μην είχε συμβεί ποτέ αν ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν τότε πρόεδρος των ΗΠΑ,

Ads

Απηχώντας τις ομιλίες του Τραμπ στις αρχές της εβδομάδας, ο Πούτιν δήλωσε σε δημοσιογράφο της κρατικής τηλεόρασης ότι: «Δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω μαζί του ότι αν ήταν πρόεδρος – αν δεν είχε κλαπεί η νίκη του το 2020 – τότε ίσως να μην είχε υπάρξει η κρίση στην Ουκρανία που προέκυψε το 2022.»

Την Τετάρτη, ο Τραμπ δημοσίευσε στην ιστοσελίδα Truth Social: «Ας τελειώνουμε με αυτόν τον πόλεμο, ο οποίος δεν θα είχε ξεκινήσει ποτέ αν ήμουν πρόεδρος! Μπορούμε να το κάνουμε με τον εύκολο ή με τον δύσκολο τρόπο – και ο εύκολος τρόπος είναι πάντα καλύτερος».

Τα τελευταία σχόλια του Πούτιν και η ευθυγράμμιση της γλώσσας του με αυτή του Τραμπ με την επανάληψη του ψευδούς ισχυρισμού ότι οι εκλογές του 2020 ήταν «κλεμμένες» είναι πιθανό να τροφοδοτήσουν περαιτέρω τις εικασίες για μια πιθανή συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών.

Ads

Πούτι: «Πρέπει να συναντηθεί» με Τραμπ για να συζητήσουν την Ουκρανία, τιμές της ενέργειας

Περαιτέρω, ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε την Παρασκευή ότι ο ίδιος και ο Ντόναλντ Τραμπ θα πρέπει να συναντηθούν για να συζητήσουν για τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις τιμές της ενέργειας, θέματα που ο Αμερικανός πρόεδρος έχει αναδείξει τις πρώτες πέντε ημέρες της νέας του διακυβέρνησης.

Ο Πούτιν δήλωσε, ωστόσο, ότι δεν θα μπορούσαν να υπάρξουν σοβαρές ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία, εκτός εάν η Δύση προτρέψει τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι να ακυρώσει ένα διάταγμα του 2022 που τον εμποδίζει να διαπραγματευτεί με τον Ρώσο ηγέτη.

Επιπλέον, ο Πούτιν περιέγραψε τον Τραμπ – ο οποίος αυτή την εβδομάδα απείλησε να πλήξει τη Ρωσία με νέες κυρώσεις και δασμούς εάν δεν διαπραγματευτεί τον τερματισμό του πολέμου – ως «έξυπνο και ρεαλιστή». Είπε ότι δεν περιμένει από τον Αμερικανό πρόεδρο να λάβει αποφάσεις για κυρώσεις που θα επηρεάσουν την αμερικανική οικονομία.

«Ως εκ τούτου, πιθανότατα, θα ήταν καλύτερο για εμάς να συναντηθούμε, με βάση τις σημερινές πραγματικότητες, για να μιλήσουμε ήρεμα για όλους εκείνους τους τομείς που ενδιαφέρουν τόσο τις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και τη Ρωσία. Είμαστε έτοιμοι», είπε, ενώ πρόσθεσε ότι αυτό εξαρτάται από τις επιλογές της αμερικανικής πλευράς.

Ήταν η ισχυρότερη ένδειξη μέχρι στιγμής από το Κρεμλίνο ότι είναι πρόθυμο για μια πρόωρη σύνοδο κορυφής με τον Τραμπ, μετά από τρία χρόνια σχεδόν μηδενικής επαφής υψηλού επιπέδου με δυτικούς ηγέτες λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο Τραμπ, ο οποίος ορκίστηκε για δεύτερη, μη συνεχόμενη θητεία τη Δευτέρα, έχει επίσης δηλώσει ότι θέλει να συναντηθεί με τον Πούτιν και ότι επιδιώκει τον πρόωρο τερματισμό της σύγκρουσης. Είπε αυτή την εβδομάδα ότι ο πόλεμος είναι «γελοίος» και ότι «καταστρέφει» τη ρωσική οικονομία.

Ο Πούτιν δήλωσε ότι είχε πάντα «ρεαλιστικές και εμπιστευτικές» σχέσεις με τον Τραμπ. Εξέφρασε επίσης την υποστήριξή του στον ψευδή ισχυρισμό του Τραμπ ότι ο ίδιος, και όχι ο Τζο Μπάιντεν, είναι ο πραγματικός νικητής των αμερικανικών εκλογών του 2020.

«Δεν μπορώ να μην συμφωνήσω μαζί του ότι αν ήταν πρόεδρος, αν δεν είχε κλαπεί η νίκη του το 2020, τότε ίσως να μην υπήρχε η κρίση στην Ουκρανία που προέκυψε το 2022», δήλωσε ο ηγέτης του Κρεμλίνου. Τον Φεβρουάριο εκείνης της χρονιάς ο Πούτιν ξεκίνησε αυτό που αποκάλεσε «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία.

Σημείωσε τα σχόλια του Τραμπ ότι ήταν έτοιμος να συνεργαστεί, λέγοντας: «Είμαστε πάντα ανοιχτοί σε αυτό».


Σημείο εμπλοκής με την Ουκρανία

Αλλά ο Ρώσος ηγέτης είπε ότι ένα σημείο εμπλοκής με την Ουκρανία ήταν το διάταγμα Ζελένσκι που απαγορεύει τις συνομιλίες με τον Πούτιν, το οποίο ψηφίστηκε το 2022 αφού η Ρωσία δήλωσε ότι προσαρτά τέσσερις περιοχές της Ουκρανίας που ελέγχονται εν μέρει από τις δυνάμεις της – μια ενέργεια που καταδικάστηκε ως παράνομη από τις περισσότερες χώρες στα Ηνωμένα Έθνη.

Ο Πούτιν δήλωσε ότι αυτό σήμαινε ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν μόνο «προκαταρκτικά περιγράμματα» μιας διαπραγμάτευσης σε αυτό το σημείο, όχι σοβαρές συνομιλίες.

Οι όποιες συνομιλίες διεξαχθούν τώρα δεν θα ήταν νόμιμες, είπε, και ως εκ τούτου τα αποτελέσματα οποιασδήποτε διαπραγμάτευσης θα μπορούσαν επίσης να αμφισβητηθούν για νομικούς λόγους.

Είπε ότι οι δυτικές χώρες που παρέχουν «εκατοντάδες δισεκατομμύρια» σε χρηματοδότηση στον Ζελένσκι θα πρέπει να αναγκάσουν τον Ουκρανό ηγέτη να ακυρώσει το διάταγμα.

«Νομίζω ότι, τελικά, αυτοί που πληρώνουν τα χρήματα θα πρέπει να τον αναγκάσουν να το κάνει. Και νομίζω ότι θα πρέπει να το κάνει. Αλλά μέχρι να ακυρωθεί αυτό το διάταγμα, είναι αρκετά δύσκολο να μιλήσουμε για τη δυνατότητα να ξεκινήσουν αυτές οι διαπραγματεύσεις – και, κυρίως, να ολοκληρωθούν με τον απαραίτητο τρόπο».

Ο Πούτιν δήλωσε, ωστόσο, ότι υπάρχουν πολλά να συζητηθούν με την κυβέρνηση Τραμπ, μεταξύ άλλων για τον έλεγχο των εξοπλισμών και την ενέργεια, δεδομένου ότι και οι δύο χώρες είναι μεγάλοι παραγωγοί και καταναλωτές πετρελαίου.

Αυτό σημαίνει ότι οι υπερβολικά υψηλές ή υπερβολικά χαμηλές τιμές του πετρελαίου είναι κακές και για τις δύο χώρες, είπε. Ο Τραμπ δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι καλεί τον ΟΠΕΚ να μειώσει τις τιμές του πετρελαίου.

«Υπάρχει κάτι για το οποίο πρέπει να μιλήσουμε εδώ», δήλωσε ο Πούτιν.

Η αντίδραση της Ουκρανίας

Η Ουκρανία είναι αντίθετη σε οποιαδήποτε ειρηνευτική διαπραγμάτευση μεταξύ του Βλαντίμιρ Πούτιν και του Ντόναλντ Τραμπ εάν το Κίεβο και η Ευρώπη δεν συμμετάσχουν σε αυτές, προειδοποίησε την Παρασκευή (24/1) η ουκρανική προεδρία.

Ο Πούτιν θέλει να «διαπραγματευτεί την τύχη της Ευρώπης χωρίς την Ευρώπη. Θέλει να μιλήσει για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία. Αυτό δεν θα συμβεί. Ο Πούτιν πρέπει ο ίδιος να επανέλθει στην πραγματικότητα, ή θα τον επαναφέρουν στην πραγματικότητα», δήλωσε ο προσωπάρχης της ουκρανικής προεδρίας Αντρίι Γερμάκ σε ανάρτησή του στο Telegram.

Λαβρόφ: «Καμία απτή ενέργεια» από την Ουκρανία ή τη Δύση για ειρηνευτικές συνομιλίες

Στο μεταξύ, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε σήμερα ότι δεν βλέπει «καμία απτή ενέργεια που να δείχνει ότι το Κίεβο και η Δύση είναι πραγματικά έτοιμοι» για ειρηνευτικές συνομιλίες για την Ουκρανία, παρά τα σχόλια του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι θέλει να τερματίσει τον πόλεμο.

Σύμφωνα με απομαγνητοφώνηση των ερωτήσεων και των απαντήσεων στον ιστότοπο του υπουργείου του, στην οποία είχε πρόσβαση το Reuters, ο Λαβρόφ δήλωσε: «Αντιθέτως, συνεχίζονται οι δυτικές στρατιωτικές προμήθειες στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, επεξεργάζονται τελεσίγραφα προς τη Ρωσία, υπάρχει (ουκρανική) νομική απαγόρευση των διαπραγματεύσεων και δεν επιλύεται το ζήτημα της νομιμότητας των ουκρανικών αρχών.»