Την αναστολή τήρησης της Συνθήκης με τις ΗΠΑ για τα πυρηνικά όπλα «New START», ανακοίνωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ads

Η Ρωσία δεν θα επιτρέψει στις ΗΠΑ και στον Οργανισμό του Βορειοατλαντικού Συμφώνου να επιθεωρήσουν τις πυρηνικές εγκαταστάσεις της, αν και δεν θα είναι η πρώτη που θα ξαναρχίσει τις δοκιμές των ατομικών της όπλων, είπε ο Πούτιν στην ομιλία του ενώπιν της «ελίτ» της Μόσχας.

Ο ίδιος έκανε λόγο για «θέατρο του παραλόγου», διότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ λένε ευθέως ότι στόχος τους είναι η στρατηγική ήττα της Ρωσίας».

Ο ρώσος πρόεδρος έσπευσε να επισημάνει πάντως ότι η Ρωσία δεν αποχωρεί από τη συμφωνία, αλλά αναστέλλει τη συμμετοχή της. «Πριν επιστρέψουμε στη συζήτηση αυτού του θέματος, πρέπει να καταλάβουμε οι ίδιοι τι (όπλα) διαθέτουν οι χώρες της βορειοατλαντικής συμμαχίας, όπως η Γαλλία και η Μεγάλη Βρετανία».

Ads

Η συνθήκη New START είναι η μόνη συμφωνία που έχει απομείνει και ρυθμίζει τα δύο μεγαλύτερα πυρηνικά οπλοστάσια του κόσμου.

Η συνθήκη θέτει συγκεκριμένα όρια στον αριθμό των ανεπτυγμένων πυρηνικών όπλων διηπειρωτικού βεληνεκούς που μπορούν να διαθέτουν τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ρωσία. Παρατάθηκε τελευταία φορά στις αρχές του 2021 για πέντε χρόνια, πράγμα που σημαίνει ότι οι δύο πλευρές θα πρέπει σύντομα να αρχίσουν διαπραγματεύσεις για μια άλλη συμφωνία ελέγχου των εξοπλισμών.

Μια σύνοδος της Διμερούς Συμβουλευτικής Επιτροπής για τη συνθήκη επρόκειτο να συνεδριάσει στην Αίγυπτο στα τέλη Νοεμβρίου, αλλά ακυρώθηκε αιφνιδιαστικά.

«Η Δύση άρχισε τη σύγκρουση»

«Η Ρωσία δεν θα υποκύψει ποτέ στις δυτικές προσπάθειες να διχάσουν την κοινωνία της», σημείωσε επίσης σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος χρησιμοποίησε την ομιλία του ενώπιον των δύο σωμάτων του κοινοβουλίου για να τονίσει ότι η πλειονότητα των Ρώσων υποστηρίζει την στρατιωτική του εκστρατεία στην Ουκρανία.

Η Δύση υποστηρίζει «προδότες» που αντιτάχθηκαν στις ενέργειες της Ρωσίας, πρόσθεσε, και ευχαρίστησε τους Ρώσους για το «θάρρος και την αποφασιστικότητά τους.

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε επίσης ότι κατανοεί πόσο δύσκολο είναι για τους συγγενείς των Ρώσων στρατιωτών που πέθαναν πολεμώντας στην Ουκρανία και σημείωσε ότι θα τους παράσχει «στοχευμένη υποστήριξη» με ένα νέο ειδικό ταμείο.

«Όλοι καταλαβαίνουμε, εγώ καταλαβαίνω πόσο αφόρητα σκληρό είναι τώρα για τις συζύγους, τους γιους, τις κόρες των πεσόντων στρατιωτών, τους γονείς τους, οι οποίοι ανέθρεψαν άξιους υπερασπιστές της Πατρίδας», είπε.

Κατά την ετήσια ομιλία που απηύθυνε στην ρωσική πολιτική και στρατιωτική ελίτ, ο Ρώσος πρόεδρος υποσχέθηκε να συνεχίσει την ειδική επιχείρηση στην Ουκρανία και κατηγόρησε την υπό τις ΗΠΑ συμμαχία του NATO ότι πυροδότησε τη σύγκρουση, έχοντας τη λανθασμένη πεποίθηση ότι θα μπορούσε να νικήσει την Ρωσία.

Η Ρωσία θα «αντιμετωπίσει με μεθοδικότητα και συνέπεια τα καθήκοντα που βρίσκονται μπροστά της», σημείωσε. Η Μόσχα έκανε τα πάντα για να αποφύγει τον πόλεμο, αλλά η υποστηριζόμενη από τη Δύση Ουκρανία σχεδίαζε να επιτεθεί στην Κριμαία, πρόσθεσε.

Η Δύση, όπως είπε χαρακτηριστικά, ελευθέρωσε το τζίνι από το μπουκάλι σε μια σειρά περιοχών σε όλον τον κόσμο σπέρνοντας χάος και πόλεμο.

«Ο λαός της Ουκρανίας έγινε ο ίδιος όμηρος του καθεστώτος του Κιέβου και των δυτικών αφεντών του, οι οποίοι έχουν όντως καταλάβει αυτήν την χώρα κατά πολιτική, στρατιωτική και οικονομική έννοια», υπογράμμισε ο Ρώσος πρόεδρος.

Η Δύση χρησιμοποίησε την Ουκρανία για να «τελειώσει» με τη Ρωσία, πρόσθεσε εξάλλου κατά το ετήσιο διάγγελμά του στο ρωσικό έθνος, τονίζοντας ότι οι Δυτικοί φέρουν «την ευθύνη» για την κλιμάκωση.

«Οι ελίτ της Δύσης δεν κρύβουν τον στόχο τους: προκαλέστε στρατηγική ήττα στη Ρωσία, δηλαδή να τελειώσουν μαζί μας μια για πάντα», είπε κατά την ομιλία αυτή που απηύθυνε τρεις ημέρες πριν από την πρώτη επέτειο από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. «Είναι αδύνατο να νικήσουν τη Ρωσία», τόνισε ωστόσο στη συνέχεια.

«Η ευθύνη για την πυροδότηση της ουκρανικής σύγκρουσης και τα θύματά της (…) ανήκει τελείως στις δυτικές ελίτ», σημείωσε, επαναλαμβάνοντας τη θέση σύμφωνα με την οποία η Δύση υποστήριξε τις νεοναζιστικές δυνάμεις στην Ουκρανία για να παγιώσει εκεί ένα αντιρωσικό κράτος.

Πριν από αυτό είχε δηλώσει ότι παραμένει αποφασισμένος έναν χρόνο μετά την έναρξη της επιχείρησης στην Ουκρανία να την συνεχίσει, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει εδώ και μήνες ο στρατός του στο πεδίο της μάχης, παρά την επιστράτευση εκατοντάδων χιλιάδων εφέδρων.

«Για να εγγυηθούμε την ασφάλεια της χώρας μας, να εξαλείψουμε τις απειλές από ένα υπάρχον νεοναζιστικό καθεστώς στην Ουκρανία από το πραξικόπημα του 2014, αποφασίστηκε να διεξαχθεί ειδική στρατιωτική επιχείρηση. Και θα ρυθμίσουμε βήμα βήμα, προσεκτικά και μεθοδικά, τους στόχους που βρίσκονται μπροστά μας», σημείωσε.

Σε αναφορά του στις δυτικές κυρώσεις που πλήττουν τη Ρωσία, έκρινε ότι οι Δυτικοί «δεν έχουν καταφέρει τίποτα και δεν θα καταφέρουν τίποτα», καθώς η ρωσική οικονομία αντιστέκεται καλύτερα από αυτό που ανέμεναν οι ειδικοί.

«Εξασφαλίσαμε την σταθερότητα της οικονομικής κατάστασης, προστατεύσαμε τους πολίτες», υπογράμμισε, κρίνοντας ότι η Δύση απέτυχε «να αποσταθεροποιήσει την κοινωνία μας».

Κατά την σημαντική και πολυαναμενόμενη αυτή ομιλία του, ο Πούτιν κατηγόρησε εξάλλου τη Δύση ότι έχει κάνει «κανόνα» την παιδοφιλία.

«Κοιτάξτε τι κάνουν στους δικούς τους λαούς: η καταστροφή οικογενειών, πολιτιστικών και εθνικών ταυτοτήτων, η διαστροφή και η κακοποίηση παιδιών ως και η παιδοφιλία, εμφανίζονται σαν να είναι ο κανόνας (…). Και οι ιερείς υποχρεούνται να ευλογούν τους γάμους ανάμεσα σε ομοφυλόφιλους», τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος.

Ουάσινγκτον: Παραλογισμός η αντιδυτική ομιλίας του Πούτιν

Ένας υψηλόβαθμος αμερικανός αξιωματούχος κατήγγειλε «τον παραλογισμό» των κατηγοριών που διατύπωσε ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος υποστήριξε πως η δυτική απειλή εναντίον της Ρωσίας δικαιολογούσε την εισβολή στην Ουκρανία.

«Κανένας δεν επιτίθεται στη Ρωσία. Υπάρχει ένα είδος παραλογισμού στην ιδέα ότι η Ρωσία τελούσε υπό κάποιας μορφής στρατιωτική απειλή εκ μέρους της Ουκρανίας ή οποιουδήποτε άλλου», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου για θέματα εθνικής ασφαλείας Τζέικ Σάλιβαν.

Αναφερόμενος στην ομιλία που πρόκειται να εκφωνήσει σήμερα στις 18:30 (ώρα Ελλάδας) ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν από τα ανάκτορα στη Βαρσοβία, ο Σάλιβαν δήλωσε πως «δεν θα περιλαμβάνει κανένα είδος σχεδίου με στόχο τον τερματισμό του πολέμου δια της διπλωματικής οδού».

Η εν λόγω ομιλία του αμερικανού προέδρου θα επικεντρωθεί μάλλον στα ευρύτερα διδάγματα που μπορούν να αντληθούν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, τον οποίο θεωρεί «σημείο καμπής» στην παγκόσμια μάχη ανάμεσα στις δημοκρατίες και τα αυταρχικά καθεστώτα.

«Συνεπώς οι παρατηρήσεις του θα αφορούν συγκεκριμένα τη σύγκρουση στην Ουκρανία, αλλά ασφαλώς θα αφορούν επίσης την ευρύτερη μάχη που βρίσκεται σε εξέλιξη ανάμεσα (από τη μια πλευρά) στους επιτιθέμενους που επιχειρούν να καταστρέψουν τις θεμελιώδες αρχές και (από την άλλη πλευρά) τις δημοκρατίες που ενώνονται για να προσπαθήσουν να τις κάνουν σεβαστές».