Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, με δηλώσεις του χαρακτήρισε πράξεις «διεθνούς τρομοκρατίας» τις δολιοφθορές στον αγωγό Nord Stream 2, ενώ επεσήμανε ότι πίσω από το σαμποτάζ βρίσκονται εκείνοι οι οποίοι επιθυμούν να διακοπούν οι σχέσεις της Μόσχας με την Ευρώπη.

Ads

Μιλώντας σε ενεργειακό φόρουμ στη Μόσχα, ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε ότι οι επιθέσεις στους αγωγούς, τους οποίους οι ευρωπαϊκές και δυτικές κυβερνήσεις έχουν χαρακτηρίσει δολιοφθορά, αποτελούν «επικίνδυνο προηγούμενο».

Ωστόσο, εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι αγωγοί μπορούν να επισκευαστούν και τόνισε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να στείλει αέριο μέσω του Nord Stream 2, μία γραμμή του οποίου είναι ασφαλής, όπως είπε.

«Η μπάλα είναι στο γήπεδο της Ε.Ε.» τόνισε, υποστηρίζοντας ότι η Μόσχα δεν ευθύνεται για τις υψηλές τιμές ενέργειας στην Ευρώπη.

Ads

Ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε επιπλέον ότι δεν πρέπει να γίνεται «πολιτικοποίηση» του ζητήματος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ενώ κατηγόρησε την Ε.Ε. για ανεπαρκείς επενδύσεις στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

Στην συνέχεια, πρότεινε, εάν δεν λειτουργήσει ο Nord Stream 2, να γίνει ανακατεύθυνση του φυσικού αερίου του αγωγού προς την Μαύρη Θάλασσα με ενεργειακό κόμβο την Τουρκία για την παροχή αερίου στην Ευρώπη.