Μετά τις 7 – 8 Ιουλίου, η Ρωσία θα αρχίσει να αναπτύσσει πυρηνικά όπλα στο έδαφος της Λευκορωσίας, δήλωσε ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν σε συνάντηση με τον Λευκορώσο ομόλογό του Αλεξάντερ Λουκασένκο, την Παρασκευή.

Ads

«Γενικά η κατάσταση είναι σταθερή, θα έλεγα μάλιστα καλή. Συνεργαζόμαστε σε αυτόν τον τομέα. Στα πιο ευαίσθητα θέματα στα οποία συμφωνήσαμε, όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο. Στις 7-8 Ιουλίου ολοκληρώνεται η προετοιμασία των σχετικών όπλων. Και θα ξεκινήσουμε αμέσως δραστηριότητες που σχετίζονται με την ανάπτυξη κατάλληλων τύπων όπλων στην επικράτειά σας. Όλα είναι σύμφωνα με το σχέδιο, όλα είναι σταθερά», είπε ο Ρώσος πρόεδρος, σύμφωνα με το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ria-Novosti.

Τον Μάρτιο, ο Πούτιν ανακοίνωσε ότι η Μόσχα και το Μινσκ συμφώνησαν να αναπτύξουν τακτικά πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία.

Όπως εξήγησε ο Ρώσος πρόεδρος, ο λόγος για ένα τέτοιο βήμα ήταν η δήλωση του Ηνωμένου Βασιλείου για την προμήθεια πυρομαχικών με απεμπλουτισμένο ουράνιο στην Ουκρανία.

Ads

Σημείωσε ότι αυτό δεν παραβιάζει τις διεθνείς υποχρεώσεις, αφού η Ρωσία δεν μεταβιβάζει το οπλοστάσιό της σε γειτονικό κράτος, αλλά «κάνει αυτό που κάνουν οι ΗΠΑ εδώ και δεκαετίες».

Επιπλέον, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Λευκορωσίας εφοδιάστηκαν με το επιχειρησιακό – τακτικό συγκρότημα Iskander-M, ικανό να χρησιμοποιεί πυρηνικούς πυραύλους.

Επίσης, μέρος των πολεμικών αεροσκαφών της Λευκορωσίας, τροποποιήθηκαν ώστε να μπορούν να φέρουν πυρηνικά όπλα.