Από αύριο Παρασκευή 1η Απριλίου οι αγοραστές θα πρέπει να πληρώνουν σε ρούβλια για το ρωσικό φυσικό αέριο, αλλιώς οι παραδόσεις από τη Μόσχα θα διακοπούν άμεσα. Αυτό ανακοίνωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, σημειώνοντας πως υπέγραψε σχετικό διάταγμα.

Ads

«Για να αγοράσουν ρωσικό φυσικό αέριο πρέπει να ανοίξουν λογαριασμούς σε ρούβλια σε ρωσικές τράπεζες. Από αυτούς τους λογαριασμούς θα γίνονται οι πληρωμές για το φυσικό αέριο που θα παραδοθεί από αύριο», είπε ο Πούτιν.

«Εάν δεν γίνουν τέτοιες πληρωμές, θα το θεωρήσουμε ως αδυναμία εκ μέρους των αγοραστών, με όλες τις επακόλουθες συνέπειες. Κανείς δεν μας πουλάει τίποτα δωρεάν και δεν πρόκειται να κάνουμε φιλανθρωπία. Δηλαδή, τα υπάρχοντα συμβόλαια θα διακοπούν», πρόσθεσε.

Ο Ρώσος πρόεδρος έκανε λόγο για οικονομικό πόλεμο κατά της Ρωσίας, που σύμφωνα με τον ίδιο έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια, με στόχο την υπονόμευση της ανάπτυξης της Ρωσίας.

Ads

Ακόμη, κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι επιδιώκουν να κερδίσουν από την παγκόσμια αστάθεια και αναγκάζουν τους Ευρωπαίους να πληρώνουν για αμερικανικό υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG). Πρόσθεσε μάλιστα ότι αυτό θα σημάνει απώλειες εκατομμυρίων θέσεων εργασίας στην Ευρώπη.

Τόνισε επίσης ότι τόσο η κυβέρνηση όσο και η Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να αναμένουν περαιτέρω πιέσεις.

► Διαβάστε επίσης: Ο Πούτιν παίζει το μεγάλο του χαρτί – Το ρούβλι και το φυσικό αέριο 

Αύξηση τιμών μετά την ανακοίνωση

Λίγο μετά τις δηλώσεις του Ρώσου προέδρου, οι τιμές του φυσικού αερίου κατέγραψαν σημαντικές αυξήσεις. Ενδεικτικά, η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη για συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αυξήθηκε κατά 7,3%, στα 124,90 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ στις Ηνωμένες Πολιτείες η τιμή του φυσικού αερίου ενισχύθηκε κατά 2,6%, στην υψηλότερη τιμή των τελευταίων δύο μηνών.

Βερολίνο και Παρίσι απορρίπτουν πληρωμές σε ρούβλια

Η Γερμανία και η Γαλλία απορρίπτουν το αίτημα της Ρωσίας να πληρώσουν οι ευρωπαϊκές χώρες σε ρούβλια για το ρωσικό φυσικό αέριο που αγοράζουν, θεωρώντας ότι η απαίτηση αυτή ισοδυναμεί με απαράδεκτη παραβίαση των συμβολαίων και με «εκβιασμό».

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Βερολίνο μαζί με τον Γάλλο ομόλογό του, ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ρόμπερτ Χάμπεκ είπε ότι δεν έχει δει ακόμη το νέο διάταγμα που υπέγραψε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και επιβάλλει τις πληρωμές φυσικού αερίου σε ρούβλια, προσθέτοντας ότι η Γερμανία είναι έτοιμη για όλα τα σενάρια, συμπεριλαμβανομένης της διακοπής των ροών ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Ο Γάλλος υπουργός Μπρούνο Λεμέρ είπε ότι η Γαλλία και η Γερμανία απορρίπτουν το αίτημα της Ρωσίας. Η προσπάθεια της Ρωσίας να διχάσει τους δυτικούς συμμάχους απαιτώντας πληρωμές για το φυσικό αέριο σε ρούβλια απέτυχε, είπε από την πλευρά του ο Χάμπεκ, προσθέτοντας ότι οι δυτικοί σύμμαχοι είναι αποφασισμένοι να μην «εκβιαστούν» από τη Ρωσία.

► Διαβάστε επίσης: Τι θα συμβεί αν η Ρωσία κόψει τη ροή φυσικού αερίου στην Ευρώπη; 

Το σχέδιο του Πούτιν

Όπως αναφέρεται σε άρθρο του Γιώργου Παυλόπουλου στον Οικονομικο Ταχυδρόμο , το σχέδιο του Πούτιν φαίνεται πως είναι αρκετά απλό και ξεκάθαρο για το πως θα γίνονται οι πληρωμές σε ρούβλια, ώστε να στηρίξει εθνική οικονομία και νόμισμα και να παρακάμψει παράλληλα της κατηγορίες των Δυτικών χωρών πως πρόκειται για παραβίαση των ισχύοντων συμφωνιών και συμβολαίων. Συγκεκριμένα το δημοσίευμα αναφέρει: 

1. Χρέωση χωρίς επιβάρυνση

Από τα ταμεία των αγοραστών – Γερμανίας, Ιταλίας, Αυστρίας, Ολλανδίας Γαλλίας και άλλων – θα συνεχίσουν να βγαίνουν ακριβώς τα ίδια ποσά που προβλέπονται από τα συμβόλαια τα οποία ήδη ισχύουν. Και μάλιστα, στα νομίσματα που αναφέρονται σε αυτά – ευρώ, δολάρια, στερλίνες, ελβετικά φράγκα κ.λπ. Έτσι, ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχει κανενός είδους παραβίαση των όρων και δεν θα επιβαρυνθούν σε καμία περίπτωση οι προϋπολογισμοί των Ευρωπαίων, επιχειρώντας να απαντήσει προκαταβολικά στις κατηγορίες των Ευρωπαίων.

2. Ο «ειδικός λογαριασμός»

Ρόλο-κλειδί στο σχέδιο θα έχει ένας «ειδικός λογαριασμός» που θα πρέπει να ανοιχτεί από τους αγοραστές του ρωσικού αερίου στην GazpromBank – τη θυγατρική του ενεργειακού ομίλου, η οποία (σκοπίμως) έχει μείνει εκτός των κυρώσεων. Θα είναι, μάλιστα, ένας λογαριασμός ο οποίος έχει διπλή «όψη»: Στη μία θα μεταφέρονται οι πληρωμές σε «σκληρό νόμισμα», ενώ στην άλλη θα μετατρέπονται αυτομάτως σε ρούβλια. Το ποσό που θα προκύπτει θα πιστώνεται στον «ειδικό λογαριασμό» του αγοραστή και αυτός, στη συνέχεια, θα κάνει την τελική πληρωμή, με μεταφορά στον αντίστοιχο λογαριασμό του πωλητή. Με άλλα λόγια, τους διαμηνύει πως η «βρόμικη δουλειά» μπορεί να γίνει γρήγορα και αθόρυβα, εάν δεν το κάνουν μεγάλο θέμα.

3. «Ένεση» στο ρούβλι

Αυτή η διαδικασία, όμως, θα αποτελέσει μια σημαντική τονωτική ένεση για το ρούβλι, το οποίο δέχεται σοβαρές πιέσεις μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Πολύ απλά: Εφόσον θα υπάρχει διαρκής και μεγάλη ζήτηση για το ρωσικό νόμισμα από τα αντίστοιχα «σκληρά», για τους αρκετούς επόμενους μήνες, η ισοτιμία του θα ενισχυθεί περαιτέρω στις διεθνείς αγορές. Κι αυτό, σε συνδυασμό με τα capital controls που έχουν ήδη επιβληθεί και άλλα μέτρα (όπως η μαζική αγορά χρυσού από την κεντρική τράπεζα), θα ενισχύσει τα συναλλαγματικά αποθέματα, θα θέσει υπό έλεγχο τον πληθωρισμό και θα στηρίξει την αγοραστική δύναμη των Ρώσων.

4. Το «μπαλάκι» στους ευρωπαίους

Στην περίπτωση που οι Ευρωπαίοι αρνηθούν αυτή τη διαδικασία, τότε ο Πούτιν είναι έτοιμος για το επόμενο βήμα, με την καταγγελία των συμβολαίων και τη διακοπή της ροής του αερίου, εκτιμώντας ότι αυτοί θα πληρώσουν το μεγαλύτερο κόστος. Αφενός, επειδή ενώ η Ρωσία είναι ήδη βέβαιο ότι θα γνωρίσει βαθιά ύφεση φέτος, με την κίνηση αυτή θα προκληθεί ένα μεγάλο σοκ στις οικονομίες της Γερμανίας και άλλων χωρών. Και αφετέρου, επειδή οι κυβερνήσεις τους θα κληθούν να αιτιολογήσουν πειστικά την ενδεχόμενη άρνησή τους, σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ειδικά καθώς ουσιαστικά θα συνεχίσουν να πληρώνουν στο αρχικό νόμισμα και χωρίς επιβαρύνσεις.