Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανακάλεσε την Τρίτη (21/2) ένα διάταγμα του 2012 που εν μέρει στήριζε την κυριαρχία της Μολδαβίας στην επίλυση του μελλοντικού στάτους της Υπερδνειστερίας – μιας αυτονομιστικής περιοχής που υποστηρίζεται από τη Μόσχα, η οποία συνορεύει με την Ουκρανία και στην οποία η Ρωσία διατηρεί στρατεύματα.

Ads

Το διάταγμα, το οποίο περιλάμβανε ένα στοιχείο για τη Μολδαβία, περιέγραφε την εξωτερική πολιτική της Ρωσίας πριν από 11 χρόνια, η οποία προϋπέθετε στενότερες σχέσεις της Μόσχας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η διαταγή ανάκλησης του διατάγματος του 2012 δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο του Κρεμλίνου και αναφέρει ότι η απόφαση ελήφθη για να «διασφαλιστούν τα εθνικά συμφέροντα της Ρωσίας σε σχέση με τις βαθιές αλλαγές που λαμβάνουν χώρα στις διεθνείς σχέσεις».

Ο Αλεξάντρου Φλέντσεα, Μολδαβός πρόεδρος της κοινής επιτροπής ελέγχου στη ζώνη ασφαλείας γύρω από την Υπερδνειστερία, δήλωσε ότι η ακύρωση δεν σημαίνει ότι ο Πούτιν εγκαταλείπει την έννοια της κυριαρχίας της Μολδαβίας. 

Ads

«Το διάταγμα είναι ένα έγγραφο που εφαρμόζει την έννοια της εξωτερικής πολιτικής της Ρωσίας. Η Μολδαβία και η Ρωσία έχουν μια βασική πολιτική συμφωνία που προβλέπει τον αμοιβαίο σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας των χωρών μας», δήλωσε ο Φλέντσεα στην Publika-TV.

Το Κρεμλίνο έχει δηλώσει ότι οι σχέσεις της Ρωσίας με τη Μολδαβία -η οποία την περασμένη εβδομάδα ενέκρινε έναν νέο φιλοδυτικό πρωθυπουργό, τον Ντορίν Ρετσεάν, που ορκίστηκε να συνεχίσει την προσπάθεια ένταξης στην ΕΕ- είναι «πολύ τεταμένες», ενώ κατηγορεί τη Μολδαβία ότι επιδιώκει μια αντιρωσική ατζέντα.

Μεταξύ Ρουμανίας και Ουκρανίας, η Μολδαβία -μία από τις φτωχότερες χώρες της Ευρώπης- διοικείται από το 2020 από την πρόεδρο Μάγια Σάντου έχοντας την ισχυρή υποστήριξη των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, τη συνάντησε την Τρίτη (21/2) στην Πολωνία επιβεβαιώνοντας την υποστήριξή του.

Το διάταγμα του 2012 δέσμευε τη Ρωσία να αναζητήσει τρόπους επίλυσης του αυτονομιστικού ζητήματος «με βάση τον σεβασμό της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας και του ουδέτερου καθεστώτος της Δημοκρατίας της Μολδαβίας κατά τον καθορισμό του ειδικού καθεστώτος της Υπερδνειστερίας».

Οι ρωσόφωνοι της Υπερδνειστερίας αποσχίστηκαν από τη Μολδαβία το 1990, ένα χρόνο πριν από τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, εν μέσω φόβων ότι η Μολδαβία θα συγχωνευόταν με τη Ρουμανία, της οποίας τη γλώσσα και τον πολιτισμό μοιράζεται σε μεγάλο βαθμό.

Ένας σύντομος πόλεμος έφερε αντιμέτωπη τη νέα ανεξάρτητη Μολδαβία με τους αυτονομιστές το 1992. Tα τελευταία 30 χρόνια, Ρώσοι «ειρηνοφύλακες» είναι τοποθετημένοι στο μικροσκοπικό κομμάτι γης, το οποίο δεν έχει καμία διεθνή αναγνώριση, ούτε από τη Ρωσία. 

Η περιοχή της Υπερδνειστερίας έχει de facto δική της κυβέρνηση, κοινοβούλιο, στρατό, αστυνομία, ταχυδρομικό σύστημα, νόμισμα και πινακίδες κυκλοφορίας οχημάτων. Οι περίπου 500.000 ρωσόφωνοι (Ρώσοι, Μολδαβοί και Ουκρανοί) κάτοικοί της εξαρτώνται οικονομικά από τη Μόσχα, που τους παρέχει συντάξεις και δωρεάν φυσικό αέριο.

*Με πληροφορίες από Reuters