Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προχώρησε στην αντεπίθεση μετά τις καταγγελίες της Ουάσιγκτον ότι γνωρίζει από που προήλθε ο νέος κορονοϊός και ότι έχει ξεφύγει από εργαστήριο στη Γουχάν. Ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Εκτάκτων Καταστάσεων, δρ Μάικλ Ράιαν δήλωσε από τη Γενεύη ότι όλα αυτά είναι «υποθέσεις» και αν οι ΗΠΑ έχουν στοιχεία θα πρέπει να τα καταθέσουν, πράγμα που δεν έχουν κάνει ακόμα.

Ads

Απαντώντας ουσιαστικά στις δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ και του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, ο Οργανισμός που υπάγεται στον ΟΗΕ, σημειώνει ότι «δεν έχουμε λάβει από τις ΗΠΑ στοιχεία που να μας ενημερώνουν για την προέλευση του κορονοϊού». «Αν υπάρχει κενό ενημέρωσης, ο ΠΟΥ αδυνατεί να εργαστεί».

Ο Δρ Μάικλ Ράιαν τόνισε ότι ο ΠΟΥ ενδιαφέρεται για αυτές τις πληροφορίες αν τις έχουν οι ΗΠΑ. Πρόσθεσε δε ότι τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο οργανισμός καταδεικνύουν ότι ο κορονοϊός είναι φυσικής προέλευσης, παρά τους ισχυρισμούς Πομπέο και Τραμπ ότι δημιουργήθηκε σε εργαστήριο της Γουχάν.

Ο Ράιαν και η Μαρία φαν Κερκχόβε, επικεφαλής τεχνικών υπηρεσιών του ΠΟΥ, έχουν επικεντρώσει την έρευνά τους στον εντοπισμό του ζώου που λειτούργησε σαν ξενιστής του ιού, με πιο πιθανό τις νυχτερίδες. Τονίζουν ότι αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανάπτυξη πολιτικών δημόσιας υγείας και την απαγόρευση δραστηριοτήτων όπως το παράνομο εμπόριο άγριων ζώων.

Ads

Τόνισαν ότι οι Κινέζοι επιστήμονες συνεχίζουν να ερευνούν τα στοιχεία σχετικά με την πανδημία και πως η συνεργασία είναι προϋπόθεση για την αντιμετώπιση τέτοιου είδους προβλημάτων.

Ο Ράιαν σημείωσε ότι «μπορούμε να μάθουμε πράγματα από την Κίνα, ο ένας από τον άλλο και να ανταλλάξουμε γνώσεις ώστε να βρούμε μαζί τις απαντήσεις. Αν επιλέξουμε την επιθετική έρευνα για το ποιος κάνει τα περισσότερα λάθη, δεν θα έχουμε αποτέλεσμα. Αυτό είναι πολιτική και δεν είναι επιστήμη». «Η επιστήμη θα βρει τις λύσεις», πρόσθεσε.