Κοινή έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και Κινέζων ειδικών συμπεραίνει ότι η μετάδοση του κορονοϊού στον άνθρωπο μέσω ζώου που έπαιξε τον ρόλο του ενδιάμεσου ξενιστή αποτελεί μία υπόθεση «πιθανή έως πολύ πιθανή», ενώ η υπόθεση του ατυχήματος σε εργαστήριο παραμένει «εξαιρετικά απίθανη», σύμφωνα με το κείμενο του πορίσματος που έχει στην κατοχή του το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) και επαναλαμβάνει τις ανακοινώσεις στις οποίες είχε προχωρήσει η ομάδα των ειδικών από την Κίνα κατά την ολοκλήρωση της έρευνας.

Ads

Σύμφωνα με το τελικό πόρισμα των ειδικών, «δεδομένης της φιλολογίας σχετικά με τον ρόλο των ζώων εκτροφής ως ενδιάμεσων ξενιστών για τις νεομφανιζόμενες ασθένειες, είναι αναγκαία η πραγματοποίηση περαιτέρω ερευνών σε ευρύτερη γεωγραφική περιοχή».

Οι ειδικοί επιλέγουν τη γενικά παραδεδεγμένη θεωρία της φυσικής μετάδοσης του κορονοϊού από το αρχικό ζώο ξενιστή, πιθανότατα τις νυχτερίδες, στον άνθρωπο, μέσω ενός ενδιάμεσου ξενιστή, ενός άλλου ζώου, που δεν έχει εντοπισθεί. Οι ειδικοί που φιλοξενήθηκαν στην Κίνα δεν αποκλείουν μετάδοση μέσω κατεψυγμένου κρέατος, μία υπόθεση που προωθείται ενεργητικά από το Πεκίνο. Στο πόρισμα προτείνεται η «συνέχιση των ερευνών» με βάση τις υποθέσεις που θεωρούνται πιθανές, αλλά απορρίπτεται εκ προοιμίου η πιθανότητα μετάδοσης του ιού στον άνθρωπο κατά την διάρκεια ατυχήματος σε εργαστήριο.

Η έρευνα της αποστολής για την προέλευση της μετάδοσης του κορονοϊού στον άνθρωπο συνάντησε μεγάλες δυσκολίες στην πραγματοποίησή της λόγω της απροθυμίας του Πεκίνου να επιτρέψει την έλευση διεθνών ειδικών τόσο της επιδημιολογίας, όσο και της ζωολογίας. Η δημοσίευση της μελέτης έχει επανειλημμένως καθυστερήσει, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με το εάν η κινεζική πλευρά προσπαθούσε να παρακάμψει τα συμπεράσματα, προκειμένου να αποτρέψει την ευθύνη για την πανδημία, η οποία επιρρίπτεται  στην Κίνα. Αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δήλωσε στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας ότι αναμενόταν η δημοσίευση «τις επόμενες λίγες ημέρες». 

Ads

Οι ερευνητές κατηγοριοποίησαν τέσσερα σενάρια, προκειμένου να βρουν την προέλευση του ιού που ονομάστηκε SARS-CoV-2. Στην κορυφή της λίστας ήταν η μετάδοση μέσω ενός δεύτερου ζώου, ενδεχόμενο που χαρακτήρισαν ως πιθανό έως πολύ πιθανό. Αξιολόγησαν την άμεση μετάδοση από τις νυχτερίδες στον άνθρωπο ως πιθανή και τόνισαν ότι η μετάδοση μέσω των προϊόντων «ψυχρής αλυσίδας» (κατεψυγμένων) είναι δυνατή, αλλά όχι πολύ πιθανή.

Ο κοντινότερος συγγενής του ιού που προκαλεί τον Covid-19 έχει εντοπιστεί στις νυχτερίδες, οι οποίες είναι γνωστό ότι μεταφέρουν κορονοϊούς. Ωστόσο, η μελέτη τονίζει ότι «η εξελικτική απόσταση ανάμεσα σ’ αυτούς τους ιούς των νυχτερίδων και του SARS-CoV-2 υπολογίζεται ότι είναι αρκετές δεκαετίες, υποθέτοντας την ύπαρξη ενός χαμένου κρίκου». Σημειώνει επίσης ότι πολύ παρόμοιοι ιοί έχουν βρεθεί στους παγκολίνους, αλλά επίσης ότι το βιζόν και οι γάτες είναι ευαίσθητα στον ιό COVID, γεγονός που υποδηλώνει ότι θα μπορούσαν να είναι φορείς.

Στο πόρισμά τους, οι ειδικοί αναφέρουν ότι οι έρευνες στην εφοδιαστική αλυσίδα αγορών της Γουχάν δεν επέτρεψαν «την εύρεση αποδεικτικών στοιχείων παρουσίας μολυσμένων ζώων, αλλά η ανάλυση των εφοδιαστικών αλυσίδων έδωσε χρήσιμες πληροφορίες» για στοχευμένες έρευνες, ιδιαίτερα στις γειτονικές περιοχές. Οι ειδικοί ζητούν επίσης να μην αγνοηθούν «προϊόντα ζωικής προέλευσης προερχόμενα από περιοχές εκτός της νοτιοανατολικής Ασίας». Και καταλήγουν ότι «οι έρευνες πρέπει να πραγματοποιηθούν σε ευρύτερες γεωγραφικές περιοχές και σε μεγαλύτερο αριθμό χωρών».