Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, δρ. Τέντρος Γκεμπρεχεσούς, υποστήριξε χθες πως η συσσώρευση εμβολίων για Τρίτη δόση, μπορεί να παρατείνει την πανδημία. Σύμφωνα με τον ίδιο, θα υπήρχαν αρκετά εμβόλια για όλο τον ενήλικο πληθυσμό του πλανήτη εάν αυτά δεν συσσωρεύονταν από τις δυτικές χώρες.

Ads

Κατά τη διάρκεια ενημέρωσης, ο επικεφαλής του ΠΟΥ δήλωσε ότι αυτή η τεράστια ανισότητα στον εμβολιασμό, που προκύπτει από τις κινήσεις πανικού των ανεπτυγμένων κρατών για εξασφάλιση αναμνηστικών δόσεων μπορεί να μην φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα, αλλά αντιθέτως να παρατείνει την πανδημία.

Από την πλευρά της, η επικεφαλής επιδημιολόγος του Οργανισμού, Μαρία βαν Κερχόφε, δήλωσε ότι υπάρχουν σκέψεις να αλλάξει η εκτίμηση του ΠΟΥ για τις προηγούμενες παραλλαγές του ιού (Άλφα, Βήτα και Γάμα) καθώς φαίνεται πως δεν κυκλοφορούν πια.

Ωστόσο, ζήτησε προσοχή για τις πρόσφατες μελέτης που αναφέρουν ότι η Όμικρον ενδέχεται να είναι λιγότερο σοβαρή, επισημαίνοντας ότι ακόμη δεν υπάρχουν τα απαραίτητα στοιχεία.
«Δεν έχουμε δει την κυκλοφορία της συγκεκριμένης παραλλαγής για αρκετό καιρό σε πληθυσμούς ανά τον πλανήτη, ιδιαίτερα σε πιο ευάλωτους πληθυσμούς» τόνισε, για να προσθέσει ότι «τα μέχρι τώρα στοιχεία είναι θολά, καθώς οι χώρες καταγράφουν την άφιξη και διάδοσή της».

Ads

Αναφορικά με την Ευρώπη, ο επικεφαλής του αρμόδιου τμήματος, Χανς Κλούγκε, εκτίμησε ότι η Όμικρον θα γίνει η κυρίαρχη παραλλαγή μέχρι την έναρξη του 2022, για να τονίσει ότι απαιτούνται τρεις με τέσσερις εβδομάδες για να προσδιοριστεί η σοβαρότητά της. 

Μιλώντας στο Reuters, δήλωσε προβληματισμένος, απορρίπτοντας όμως τον πανικό και σημειώνοντας ότι ο κόσμος πρέπει να εμβολιαστεί και με αναμνηστικές δόσεις.