Ads

Nίκη από τον πρώτο γύρο κατέγραψε ο Βλαντίμιρ Πούτιν στις προεδρικές εκλογές της Ρωσίας, καθώς με καταμετρημένο το 98,47% των ψήφων συγκεντρώνει ποσοστό 63,9%. Ωστόσο, η ρωσική αντιπολίτευση καταγγέλλει νοθεία ενώ και παρατηρητές υποστηρίζουν ότι κατέγραψαν εκτεταμένες παρατυπίες, όπως κάλπες που ήταν γεμάτες από πριν. Σημαντικές ατασθαλίες στην καταμέτρηση των ψήφων διαπιστώνει η έκθεση των διεθνών παρατηρητών του ΟΑΣΕ. Οι περισσότερες καταγγελίες έγιναν σε εκλογικά τμήματα στη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη. Η αντιπολίτευση καλεί σήμερα σε διαδηλώσεις διαμαρτυρίας. Την ίδια ώρα, ο ρωσικός Τύπος εκτιμά ότι το υψηλό ποσοστό του Πούτιν στις εκλογές δεν εξασφαλίζει τη νομιμότητα.

 

Βάσει των επίσημων αποτελεσμάτων που ανακοίνωσε η κεντρική εκλογική επιτροπή, τη δεύτερη θέση, μετά τον Βλαντιμίρ Πούτιν, καταλαμβάνει ο κομμουνιστής Γκενάντι Ζιουγκάνοφ με 17,18%, ενώ τρίτος έρχεται ο επιχειρηματίας Μιχαήλ Προχόροφ με περίπου 7,7%. Ο εθνικιστής Βλαντίμιρ Ζιρινόφσκι συγκεντρώνει 6,24% και ο ηγέτης του κόμματος Μια Δίκαιη Ρωσία, Σεργκέι Μιρόνοφ, έρχεται τελευταίος με 3,84%. Η συμμετοχή έφτασε στο 64%.
 
Πούτιν: «Κερδίσαμε μια δίκαιη μάχη»
 
Περισσότεροι από 110.000 οπαδοί του Βλαντίμιρ Πούτιν συγκεντρώθηκαν χθες το βράδυ στο κέντρο της Μόσχας, κοντά στο Κρεμλίνο, για να εκφράσουν την υποστήριξή τους στον Βλαντιμίρ Πούτιν.
 
Με τη φράση «κερδίσαμε σε μία δίκαιη και ανοιχτή μάχη», ο Βλαντίμιρ Πούτιν, νικητής των προεδρικών εκλογών στη Ρωσία, ευχαρίστησε τους ψηφοφόρους του, απαντώντας παράλληλα στις καταγγελίες των συνυποψηφίων του περί νοθείας.

«Σας είχα υποσχεθεί ότι θα κερδίσουμε και κερδίσαμε. Ζήτω η Ρωσία» τόνισε ο Πούτιν με δάκρυα στα μάτια, σύμφωνα με τις εικόνες που μετέδωσε απευθείας η ρωσική τηλεόραση. «Ευχαριστώ όλους όσοι είπαν ‘ναι’ στη μεγάλη Ρωσία», συνέχισε ο Πούτιν, επαναλαμβάνοντας το σύνθημα της προεκλογικής του εκστρατείας, ενώ στο πλάι του βρισκόταν ο απερχόμενος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Ads

image
 
«Οι ψηφοφόροι μας μπορούν να καταλάβουν τη διαφορά μεταξύ της επιθυμίας για ανανέωση και των πολιτικών προκλήσεων στόχος των οποίων είναι να καταστρέψουν το κράτος μας», πρόσθεσε, αναφερόμενος στις διαδηλώσεις που πραγματοποιεί τους τελευταίους μήνες η αντιπολίτευση. «Δεν θα περάσουν», συμπλήρωσε.

image
 
Ο Πούτιν χαρακτήρισε «σημαντική δοκιμασία» για την πολιτική ωριμότητα και την ανεξαρτησία τις προεδρικές εκλογές και ευχαρίστησε τους Ρώσους ψηφοφόρους που δεν άφησαν «να καταστραφεί το ρωσικό κράτος».
 
Ο Μεντβέντεφ, που δεν διεκδίκησε μία δεύτερη θητεία στην προεδρία για να δώσει την ευκαιρία στον Πούτιν να επιστρέψει στο Κρεμλίνο, δήλωσε από την πλευρά του ότι «η χώρα και κάθε ένας από εμάς είχε ανάγκη αυτή τη νίκη».

image

ΟΑΣΕ: Σημαντικές ατασθαλίες στην καταμέτρηση των ψήφων

Οι προεδρικές εκλογές στη Ρωσία σημαδεύθηκαν από σημαντικές ατασθαλίες κατά την καταμέτρηση των ψήφων, έπειτα από μία προεκλογική εκστρατεία η οποία σαφώς ευνόησε τον πρωθυπουργό, αναφέρεται στη έκθεση των διεθνών παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) και της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης που δόθηκε προ ολίγου στη δημοσιότητα στη Μόσχα.
 
«Η εξέλιξη της εκλογικής διαδικασίας επιδεινώθηκε σαφώς κατά την καταμέτρηση των ψήφων και αξιολογείται αρνητικά (από τους διεθνείς παρατηρητές) στο εν τρίτον περίπου των εκλογικών τμημάτων εξαιτίας ατασθαλιών στη διαδικασία» αναφέρεται στην ανακοίνωση της αποστολής.
 
«Αν και οι υποψήφιοι των προεδρικών εκλογών ήσαν σε θέση να πραγματοποιήσουν απρόσκοπτα προεκλογική εκστρατεία, οι συνθήκες ευνοούσαν σαφώς έναν υποψήφιο, τον πρωθυπουργό Βλαντίμιρ Πούτιν…Αυτή η εκλογική διαδικασία έδειξε ότι υπάρχει ένας ξεκάθαρος νικητής με απόλυτη πλειοψηφία, προς αποφυγήν ενός δεύτερου γύρου. Ωστόσο, η επιλογή των ψηφοφόρων ήταν περιορισμένη, ο προεκλογικός ανταγωνισμός δεν ήταν ισότιμος και έλειπε ένας ανεξάρτητος διαιτητής» καταγγέλλεται στην ανακοίνωση.
 
«Δεν υπήρξε πραγματικός ανταγωνισμός και η κατάχρηση των κυβερνητικών μέσων διασφάλισε ότι το αποτέλεσμα δεν θα διακυβευθεί» αναφέρει ο Τόνι Πίκουλα, μέλος της αποστολής των παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη. «Το χαρακτηριστικό των εκλογών είναι ότι το αποτέλεσμα πρέπει να μην είναι βέβαιο. Αυτό δεν ίσχυσε στη Ρωσία» πρόσθεσε.
 
Η ομάδα των παρατηρητών του ΟΑΣΕ και της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, ζητά επίσης τη διεξαγωγή ενδελεχούς έρευνας για τις καταγγελίες περί ατασθαλιών στην εκλογική διαδικασία.

Καταγγελίες για παρατυπίες
 
Η ρωσική αντιπολίτευση κάλεσε πάντως τους υποστηρικτές της να διαδηλώσουν μαζικά σήμερα καταγγέλλοντας νοθεία. Μέλη της αντιπολίτευσης και παρατηρητές υποστήριξαν ότι κατέγραψαν εκτεταμένες παρατυπίες – όπως κάλπες που ήταν γεμάτες από πριν. Οργανώσεις ανέφεραν ότι οι περισσότερες καταγγελίες έγιναν σε εκλογικά τμήματα στη Μόσχα και στην Αγία Πετρούπολη.
 
«Αυτές οι εκλογές δεν είναι ελεύθερες. Γι’ αυτό διαδηλώνουμε αύριο. Δεν αναγνωρίζουμε τη νομιμότητα του προέδρου» δήλωσε ο Μιχαήλ Κασιάνοφ, πρωθυπουργός του Πούτιν πριν περάσει στις τάξεις της αντιπολίτευσης.
 
«Πρόκειται για απόλυτα ανέντιμες εκλογές ληστών. Δεν αναγνωρίζουμε αυτές τις εκλογές» δήλωσε ο Γκενάντι Ζιουγκανόφ. Κατήγγειλε το «μαφιόζικο και διεφθαρμένο» ρωσικό κράτος, ωστόσο απέφυγε να αναφερθεί συγκεκριμένα σε δικαστικές ή άλλες προσφυγές εναντίον του αποτελέσματος.
 
Η οργάνωση GOLOS, η οποία χρηματοδοτείται από τις ΗΠΑ, ανέφερε ότι καταγράφηκαν πάνω από 5.000 παρατυπίες στη διάρκεια της χθεσινής ψηφοφορίας.

Εν τω μεταξύ, όπως ανακοίνωσε ο Ρώσος υφυπουργός Εσωτερικών, Αλεξάντρ Γκοροβόι, τρεις αστυνομικοί έχασαν τη ζωή τους σε επίθεση που σημειώθηκε εναντίον ενός εκλογικού κέντρου στο ρωσικό Καύκασο.
 
Την ίδια ώρα σάλο έχει προκαλέσει στη Ρωσία μία κάμερα που είχε τοποθετηθεί σε εκλογικό κέντρο στο Νταγκεστάν, στον ρωσικό Καύκασο και η οποία κατέγραψε πολλούς ανθρώπους να γεμίζουν με ψηφοδέλτια την κάλπη. Το γεγονός ανάγκασε την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή να δεσμευθεί ότι θα ακυρώσει τα ψηφοδέλτια του συγκεκριμένου κέντρου.
 
Οι εικόνες δείχνουν πολλούς ανθρώπους να βάζουν δεκάδες ψηφοδέλτια στην κάλπη για αρκετά λεπτά χωρίς να βιάζονται ή να σταματούν όταν πάνε να ψηφίσουν άλλοι εκλογείς. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε ζητήσει να τοποθετηθούν κάμερες στα εκλογικά κέντρα μετά τις διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης, η οποία κατήγγειλε νοθεία στις βουλευτικές εκλογές του Δεκεμβρίου.