Πολλοί είναι αυτοί που με την έλευση της νέας χρονιάς κοιτούν τις αποταμιεύσεις τους και ελπίζουν σε μια πιθανή αύξηση μισθού, για να αντεπεξέλθουν οικονομικά στις υποχρεώσεις τους. Ωστόσο, οι περισσότεροι εργοδότες στον κόσμο έχουν βγάλει ήδη όσα λεφτά βγάζετε εσείς σε έναν ολόκληρο χρόνο.

Ads

Μόνο μέχρι την 4η Ιανουαρίου οι διευθύνοντες σύμβουλοι των μεγαλύτερων εταιρειών της Βρετανίας έχουν κερδίσει ήδη τα χρήματα που βγάζει ο μέσος εργαζόμενος σε ένα χρόνο, σύμφωνα με το BBC.

Αλλά οι Βρετανοί διευθύνοντες σύμβουλοι δεν είναι οι μόνοι που κερδίζουν τόσο γρήγορα χρήματα. Μια ανάλυση του μισθολογικού χάσματος μεταξύ των CEO και των εργαζομένων σε 22 χώρες του Bloomberg, δείχνει ότι τα αποτελέσματα είναι ακόμα πιο εντυπωσιακά στις ΗΠΑ και στην Ινδία.

Συγκεκριμένα στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι κορυφαίοι διευθύνοντες σύμβουλοι χρειάζονται λιγότερο από δύο ημέρες (1,52 συγκεκριμένα) για να κερδίσουν το ετήσιο εισόδημα του μέσου εργαζόμενου. Στην Ινδία δε, χρειάζεται ακόμα λιγότερος χρόνος. Ένας μέσος Ινδός διευθύνων σύμβουλος κερδίζει σε λιγότερο από μία μέρα, όσα κερδίζει ο μέσος εργαζόμενος σε 365 ημέρες.

Ads

«Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το χάσμα μεταξύ μισθού εργαζομένων και διευθύνοντων συμβούλων ήταν οκτώ φορές μεγαλύτερο σε σχέση με το 1980», γράφει ο Αμερικανός δημοσιογράφος Sam Pizzigati, συγγραφέας του «The Case for an Maximum Wage». «Στις περισσότερες μεγάλες επιχειρήσεις, όπως τα  McDonald’s, ο μέσος εργαζόμενος χρειάζεται να  δουλέψει περίπου 3.000 χρόνια για να βγάλει όσα ένας διευθύνων σύμβουλος σε ένα χρόνο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τις μετρήσεις που έχουν γίνει, μια εβδομάδα είναι υπεραρκετή για να κερδίσει ένα ανώτατο στέλεχος τον ετήσιο μισθό του μέσου εργαζόμενου σε πολλά διαφορετικά μέρη του κόσμου. Στη Νότια Αφρική για παράδειγμα χρειάζονται τρεις ημέρες (2,99), ενώ στην Κίνα δύο ημέρες (2,11).

Παρόλο που οι αποδοχές σε όλο τον κόσμο ποικίλλουν, αρκετές από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου, που χρυσοπληρώνουν τα ανώτερα στελέχη τους, έχουν έδρα στις ΗΠΑ. Εκεί η μέση ετήσια αμοιβή ενός CEO ξεπερνά τα 14 εκατομμύρια δολάρια.

Παράγοντες όπως το κόστος ζωής παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο, καθώς φαίνεται ότι οι ανεπτυγμένες χώρες τείνουν να δίνουν καλύτερους μισθούς. Αλλά ακόμη και οι χώρες με υψηλότερο βιοτικό επίπεδο μπορεί να έχουν τεράστιες διαφορές μεταξύ του μισθού των CEO και του μέσου εργαζόμενου.

image

image

Μεγάλες ανισότητες

Στη Σουηδία, που είναι γνωστή ως πιο ισότιμη κοινωνία του κόσμου, η κατάσταση δεν διαφέρει ιδιαίτερα. Ο μέσος ετήσιος μισθός του Σουηδού διευθύνοντος συμβούλου ανέρχεται σε 2,79 εκατομμύρια δολάρια. Τα ανώτερα στελέχη χρειάζονται περίπου 5,5 ημέρες για να βγάλουν τα ετήσια κέρδη του μέσου εργαζόμενου, τα οποία ανέρχονται σε 42,393 δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.

Στη Νορβηγία, τα πράγματα είναι λίγο καλύτερα, καθώς χρειάζονται 15 μέρες για να κερδίσουν τον μέσο μισθό που φτάνει τα 51.212 δολάρια. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, ο υψηλότερα αμειβόμενος διευθύνων σύμβουλος της Νιγηρίας, Austin Avuru, της Seplat Petroleum Development Company, κερδίζει περίπου 1,3 εκατομμύρια δολάρια ετησίως, ενώ μέσος ετήσιος μισθός της Νιγηρίας είναι περίπου 16.700 δολάρια.

Η Ρωσία είναι μια άλλη χώρα με μεγάλες ανισότητες. Σύμφωνα με την κατάταξη των 25 κορυφαίων Ρώσων διευθυντών στο Forbes, ο ετήσιος μισθός τους ανέρχεται σε περίπου 6,1 εκατομμύρια δολάρια, ενώ ο μέσος Ρώσος πληρώνεται με 8.040 δολάρια.

Στη Βραζιλία, μια σημαντική αναδυόμενη οικονομία, οι διευθύνοντες σύμβουλοι λαμβάνουν κατά μέσο όρο 322.000 δολάρια ετησίως, όπως μετράται από το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών της χώρας (Fipe). Αλλά χρειάζονται μόνο οκτώ ημέρες για να κερδίσουν τον μέσο ετήσιο εθνικό μισθό. Αντίστοιχα και στο Μεξικό, χρειάζονται λίγο πάνω από τέσσερις μέρες για να βγάλουν τα χρήματα που παίρνει ο μέσος Μεξικανός κάθε χρόνο.

Υπάρχει δικαιοσύνη;

Σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του Harvard Business School νωρίτερα πέρυσι, ο Ethan Rouen, βοηθός καθηγητή διοίκησης επιχειρήσεων, προειδοποίησε ότι οι ανισότητες πρέπει να εξηγούνται στο κοινό και στους εργαζομένους. «Όταν ακούει κανείς το ποσό που παίρνει ένας CEO, σίγουρα θα του φανεί εξωφρενικό. Οι άνθρωποι θα αντιδράσουν έντονα σε τέτοια θέματα. Η κάθε εταιρία πρέπει να είναι έτοιμη να δικαιολογήσει αυτές τις μισθολογικές ανισότητες», δήλωσε ο Rouen.

Ανέφερε επίσης μια έρευνα του 2014, στην οποία οι ερωτηθέντες σε αρκετές χώρες δήλωσαν ότι οι διευθύνοντες σύμβουλοι δεν θα πρέπει να κερδίζουν πολύ πάνω από τον μέσο μισθό. Ωστόσο, υποστηρίζει ότι η διαφορά στην αμοιβή πρέπει να εξεταστεί σε ένα ευρύτερο πλαίσιο απ’ ό, τι η σύγκριση των μέσων αριθμών.

Το κύριο παράδειγμά του είναι η Apple, η οποία εκτιμάται ότι πληρώνει τον Διευθύνοντα Σύμβουλό της, Tim Cook, 250 φορές πάνω από τον ετήσιο μισθό ενός εργαζόμενου στις ΗΠΑ. Αυτό μπορεί να διαφέρει σε σύγκριση με άλλες εταιρείες τεχνολογίας λόγω του γεγονότος ότι η Apple απασχολεί πολλούς ανθρώπους στον τομέα του λιανικού εμπορίου, όπου οι μισθοί είναι πολύ χαμηλότεροι. «Αυτό σίγουρα δεν είναι δίκαιο», καταλήγει ο Rouen.