Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία συνεχίζεται για 4η εβδομάδα, με τις κυρώσεις της Δύσης αλλά και την σκληρή ρητορική κατά του Πούτιν να μην φαίνονται ικανές να σταματήσουν τον ρώσο πρόεδρο.

Ads

Μέχρι στιγμής, δεν μπορεί να υπολογιστεί πόσοι άνθρωποι έχουν σκοτωθεί συνολικά, ωστόσο σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, οι απώλειες αμάχων ανέρχονται περίπου σε 700. Ακόμη, οι πρόσφυγες έχουν ξεπεράσει τα 3 εκατομμύρια.

Οι συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών συνεχίζονται, την ώρα που υπάρχουν αναφορές για απώλειες χιλιάδων στρατιωτών εκατέρωθεν.

Πώς θα εξελιχθεί όμως η κατάσταση από εδώ και πέρα; Ακολουθούν πέντε πιθανά σενάρια, όπως τα επισημαίνει το Al Jazeera:

Ads

Στρατιωτικό «τέλμα»

Οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν να αντιστέκονται, προκαλώντας σοβαρές απώλειες ζωών και εξοπλισμού στις ρωσικές δυνάμεις. Η Ρωσία ισχυρίζεται διαρκώς ότι διαθέτει αεροπορική υπεροχή, ωστόσο οι ουκρανικές άμυνες φαίνεται πως εξακολουθούν να λειτουργούν, την ώρα που δυτικές χώρες στέλνουν αντιαρματικούς και αντιαεροπορικούς πυραύλους.

«Η Ρωσική εισβολή έχει καθυστερήσει σε μεγάλο βαθμό σε όλα τα μέτωπα», ανέφερε την Πέμπτη το Υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Από την άλλη, σε συνέντευξή του στο Al Jazeera, ο Frank Ledwinge, λέκτορας στρατιωτικών δυνατοτήτων και στρατηγικής στο πανεπιστήμιο του Πορτσμουθ, δήλωσε πως «αυτό που συμβαίνει τώρα είναι ότι η ρωσική επίθεση, με στρατιωτικούς όρους, έχει κορυφωθεί».

«Έχουν πάει όσο μακριά μπορούν με τον εφοδιασμό και τα όπλα που έφεραν μαζί. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι έχει σταματήσει», επισημαίνει.

«Αυτό που βλέπουμε τώρα είναι αυτό που ονομάζεται επιχειρησιακή παύση, καθώς αρχίζουν, στην καθομιλουμένη, να συμμαζεύονται, πράγμα το οποίο δεν είχαν κάνει εξαιτίας λανθασμένων υποθέσεων στο αρχικό μέρος της εκστρατείας», προσθέτει.

Ο ίδιος αναφέρει πως παίζει ρόλο και ο ουκρανικός στρατός, ο οποίος σε ορισμένα σημεία ξεκινά αντεπιθέσεις, που φαίνεται να έχουν κάποιο αποτέλεσμα.

Συμφωνία για ειρήνη

Λίγες μέρες μετά την έναρξη του πολέμου, Ρωσία και Ουκρανία ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις, για την εξεύρεση λύσης, πρώτα στα σύνορα Λευκορωσίας – Ουκρανίας, στη συνέχεια στην Τουρκία κι έπειτα στο Κίεβο.

Η αύξηση των απωλειών στο πεδίο της μάχης και το πλήγμα από τις δυτικές κυρώσεις, θα μπορούσαν να ωθήσουν τον Πούτιν στην εξεύρεση ενός τρόπου τερματισμού της σύγκρουσης, παράλληλα με την διατήρηση ενός γοήτρου.

«Η Ουκρανία μπορεί να είναι σε θέση να αναγκάσει τους Ρώσους να κάνουν μια επιλογή: Να επιμείνουν και να υποστούν ανεπανόρθωτες απώλειες, ή να εγκαταλείψουν και να επιτύχουν μια ειρήνη, με κάποιες αποζημιώσεις», γράφει ο Rob Johnson, ειδικός πολέμου στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Άλλωστε, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε την Τετάρτη πως οι δύο πλευρές βρίσκονται κοντά σε συμφωνία, η οποία θα προέβλεπε πως η Ουκρανία θα δεχθεί ένα καθεστώς ουδετερότητας σαν αυτό της Σουηδίας και της Αυστρίας.

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει ήδη αναγνωρίσει δημοσίως ότι η χώρα του δεν θα ενταχθεί στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ, πράγμα το οποίο αποτελεί και διαχρονικό αίτημα του Κρεμλίνου.
Παρά το γεγονός όμως ότι οι πιθανότητες συμφωνίας έχουν αυξηθεί τις τελευταίες μέρες, δεν υπάρχει κάποιο σημάδι κατάπαυσης του πυρός, την ώρα που η Ουκρανία επιθυμεί απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων και εγγυήσεις ασφαλείας για το μέλλον της.

Ορισμένοι ωστόσο θεωρούν πως για τον Πούτιν, η διπλωματία είναι απλώς «στάχτη στα μάτια». Ο διάσημος σκακιστής Γκασπάροφ, έγραψε στο twitter πως η κατάπαυση του πυρός, για τον Πούτιν σημαίνει «επαναφόρτωση».

Καθαίρεση Πούτιν

Ο Πούτιν, σφίγγει όλο και περισσότερο τα λουριά της ρωσικής κοινωνίας. Η καταστολή των ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης και των ξένων παροχών ειδήσεων, έχει εδραιώσει την κυριαρχία των κρατικών μέσων ενημέρωσης, εξαιρετικά πιστών προς τον ίδιο.

Εξαίρεση αποτελεί η «εισβολή» στο πλατό του ρωσικού κρατικού τηλεοπτικού σταθμού Channel 1 (Pervy Kanal), από την δημοσιογράφο Μαρίνα Οβσιανίκοβα, η οποία ύψωσε πλακάτ με σύνθημα κατά του πολέμου. Το πλακάτ έγραφε «Όχι πόλεμος, σταματήστε τον πόλεμο. Μην πιστεύετε την προπαγάνδα, εδώ σας λένε ψέματα, Ρώσοι ενάντια στον πόλεμο», ενώ είχε ζωγραφισμένες και τις σημαίες της Ουκρανίας και της Ρωσίας.

Επίσης, χιλιάδες διαδηλωτές έχουν συλληφθεί, ενώ ένας νέος νόμος προβλέπει έως και 15 χρόνια στη φυλακή για όποιον διαδώσει «ψεύτικες ειδήσεις» για το στρατό.

Ρωγμές υπάρχουν ακόμη και εντός της ρωσικής ελίτ, με ορισμένους ολιγάρχες, βουλευτές, ακόμη και εταιρείες, όπως η Lukoil, να ζητούν κατάπαυση του πυρός ή τερματισμό των μαχών.

Αν και δεν είναι πιθανό σε αυτό το στάδιο, δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ο Πούτιν να πρέπει κάποια στιγμή να αντιμετωπίσει μαζική λαϊκή αντίδραση, ή ακόμη και πραξικόπημα.
«Η προσωπική του ασφάλεια είναι πολύ καλή, και θα είναι πολύ καλή, μέχρι τη στιγμή που δεν θα είναι», δήλωσε ο Eliot A Cohen από το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών, ένα think-tank με έδρα την Ουάσινγκτον, στο Al Jazeera.

«Αυτό συνέβη πολλές φορές στη Σοβιετική και ρωσική ιστορία», προσθέτει.

Επιτυχία του ρωσικού στρατού

Δεδομένης της υπεροχής των ρωσικών όπλων, της αεροπορικής δύναμης και της διαρκούς χρήσης πυροβολικού, δυτικοί αναλυτές αναφέρουν πως οι ρωσικές δυνάμεις είναι ικανές να κερδίσουν, προχωρώντας περισσότερο.

Ένας ανώτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος προειδοποίησε την Τετάρτη πως δεν πρέπει να υποτιμηθεί η ικανότητα του ρωσικού στρατού να ανεφοδιαστεί και να προσαρμόσει την τακτική του. Όπως είπε, φαίνεται πως οι ρώσοι έχουν πρόβλημα υλικοτεχνικής υποστήριξης και ηθικού, αλλά όλα αυτά δεν αλλάζουν το γεγονός πως παραμένουν ανώτεροι στρατιωτικά. Επίσης, η Μόσχα στρατολογεί και Σύρους μισθοφόρους.

Βέβαια, ακόμη κι αν καταλάβουν στρατηγικές πόλεις, όπως το Κίεβο ή η Οδησσός, θα αντιμετώπιζαν την πρόκληση να καταφέρουν να τις κρατήσουν.

Εξάπλωση σύγκρουσης

Η Ουκρανία μοιράζεται σύνορα με 4 πρώην Σοβιετικά κράτη, τα οποία πλέον είναι μέλη του ΝΑΤΟ, το οποίο υποστηρίζει πως μια επίθεση εναντίον ενός μέλους, αποτελεί επίθεση εναντίον όλων.

Λίγοι αναμένουν πως ο Πούτιν θα επιτεθεί σε κάποιο μέλος του ΝΑΤΟ, γεγονός που θα αύξανε τις πιθανότητες πυρηνικής επίθεσης.

Μάλιστα, ο Πούτιν διέταξε οι ρωσικές πυρηνικές δυνάμεις να τεθούν σε κατάσταση υψηλού συναγερμού, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας προειδοποίησε πως «ο Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος μπορεί να είναι μόνο πυρηνικός πόλεμος».

Δυτικοί αναλυτές ωστόσο εκτιμούν πως τέτοιες κινήσεις και προειδοποιήσεις πρέπει να ληφθούν υπόψη ως ένας τρόπος να αποτραπούν οι ΗΠΑ και η Ευρώπη να επιβάλλουν ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία.