Έναν άγνωστο ακόμα αριθμό νεκρών και δεκάδες τραυματίες άφησε πίσω της η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε λίγο πριν τη 1 τα ξημερώματα σε κτίριο 24 ορόφων στο δυτικό Λονδίνο.

Ads

Οι πυροσβέστες, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, θα συνεχίσουν να επιχειρούν επί 24 ώρες, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες οι αγνοούμενοι είναι εκατοντάδες. 

Όπως μεταδίδουν βρετανικά ΜΜΕ, η βοήθεια την οποία έδωσαν από την πρώτη στιγμή οι Μουσουλμάνοι κάτοικοι της περιοχής όπου βρίσκεται ο πύργος Grenfell Tower υπήρξε καθοριστική.

Σύμφωνα με μαρτυρίες βοήθησαν στη διάσωση πολλών ανθρώπων, καθώς ήταν άγρυπνοι λόγω του Ραμαζανιού.

Ads

Κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού οι μουσουλμάνοι απέχουν υποχρεωτικά, από ανατολής μέχρι δύσεως του ήλιου, από κάθε είδους τροφή ακόμη και νερό, συνεπώς κοιμούνται αργά τη νύχτα, μετά το γεύμα και την τελευταία προσευχή της ημέρας.

Οι ένοικοι του 24όροφου κτιρίου δεν άκουσαν να χτυπάει συναγερμός για πυρκαγιά και ειδοποιήθηκαν για τη φωτιά από γείτονες τους, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι μουσουλμάνοι που τις μέρες της νηστείας δεν κοιμούνται πριν από τις 2 -2:30 τα ξημερώματα, συνεπώς, ήταν από τους πρώτους που αντιλήφθηκαν την πυρκαγιά.

image

Ένας από αυτούς, ο Andre Barroso δήλωσε στον Independent: «Οι μουσουλμάνοι έπαιξαν μεγάλο ρόλο στη διάσωση, βοήθησαν να βγουν άνθρωποι έξω από το κτίριο και ήταν οι πρώτοι που προσέφεραν νερό και ρούχα».

Σύμφωνα με μαρτυρία γυναίκας στο Sky News, η γειτονιά στο Lancaster West Estate είναι «δεμένη» και όλοι γνωρίζουν όλους.

image

image

Όπως είπε η Rashida «στη γειτονιά ζούμε άνθρωποι διαφορετικών φυλών και θρησκειών. Υπάρχουν πολλοί Μαροκινοί, ζούμε ειρηνικά, γνωριζόμαστε όλοι μεταξύ μας και η γειτονιά μας δεν έχει υψηλή εγκληματικότητα».