Έντονο φαίνεται πως ήταν το παρασκήνιο της κατάρρευσης της κυβέρνησης του Μάριο Ντράγκι, και μάλιστα με πρωταγωνιστή τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Ads

Σύμφωνα μάλιστα με ρεπορτάζ του Politico, ο 85χρονος πρώην πρωθυπουργός είχε φροντίσει να συγκεντρώσει μερικούς από τους πιο ισχυρούς πολιτικούς της Ιταλίας στην πολυτελή βίλα του στη Ρώμη το απόγευμα της 19ης Ιουλίου,  μια μόλις μέρα δηλαδή πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Το “μενού” λοιπόν -εκτός από ξιφία και σαλάτα- περιελάμβανε την ανατροπή του τεχνοκράτη πρωθυπουργού.

Σημειώνεται ότι στη συνάντηση εκτός του «Καβαλιέρε» που ηγείται του κεντροδεξιού Forza Italia, συμμετείχε και ο Ματέο Σαλβίνι της ακροδεξιάς Λέγκας, με εκπροσώπους άλλων ομάδων και τους συνεργάτες τους.

Ads

Από τη μεριά της, η Τζιόρτζια Μελόνι, επικεφαλής του νεοφασιστικού αντιπολιτευόμενου κόμματος  Αδέλφια της Ιταλίας το οποίο καταγράφεται πρώτο στις δημοσκοπήσεις, φέρεται να παρότρυνε τηλεφωνικά τους συμμετέχοντες να προχωρήσουν στην υλοποίηση του σχεδίου.

Σύμφωνα με το Politico, οι συνομιλίες επεκτάθηκαν και την επόμενη μέρα.

Η -διόλου τυχαία- χρονική συγκυρία

Υπενθυμίζεται ότι η κρίση για τον Ντράγκι είχε ξεκινήσει μια εβδομάδα νωρίτερα, όταν -μετά από μήνες αυξανόμενης έντασης εντός του συνασπισμού- το Κίνημα 5 Αστέρων αρνήθηκε να υποστηρίξει τον Ιταλό πρωθυπουργό σε μια κρίσιμη διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης για ένα πακέτο στήριξης 26 δισεκατομμυρίων ευρώ για την ανακούφιση των πολιτών όσον αφορά στο κόστος ζωής.

Ο Ντράγκι στη συνέχεια υπέβαλε την παραίτησή του, αλλά ο ιταλός πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα του ζήτησε να προσπαθήσει να διατηρήσει το κυβερνητικό σχήμα, βρίσκοντας κοινό τόπο με τα κόμματα που τον στήριζαν. Έτσι, ο τεχνοκράτης πρωθυπουργός συμφώνησε να ορίσει νέα ψήφο εμπιστοσύνης στο κοινοβούλιο για τις 20 Ιουλίου.

Όπως προαναφέρθηκε, την ημέρα πριν από αυτή την ψηφοφορία ο Μπερλουσκόνι φρόντισε να καλέσει τους συμμάχους του σε μια συνάντηση για να συζητήσουν την τακτική τους κατά τη διάρκεια γεύματος στο σπίτι του στη Villa Grande.

Σύμφωνα με τον ίδιο τον 85χρονο μεγιστάνα, σκοπός της συνάντησης ήταν να συζητηθεί η «πολύ ανησυχητική και ανεξήγητη συμπεριφορά του κινήματος των 5 Αστέρων», που πυροδότησε την κρίση την περασμένη εβδομάδα.

Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων όμως μια άλλη ατζέντα φάνηκε να κερδίζει ραγδαία δυναμική: η ανάγκη να καταρριφθεί ο συνασπισμός του Ντράγκι και να προκληθούν πρόωρες εκλογές. Σύμφωνα με το Politico, ένα άτομο που ήταν στη συνάντηση ανέφερε, ότι ο Σαλβίνι ήταν ο πιο απροκάλυπτα επίμονος ότι η δεξιά πρέπει να “σπρώξει τα πράγματα” προς τις εκλογές.

Αλλά και ο ίδιος ο Μπερλουσκόνι είχε σαφώς το ίδιο σκεπτικό, όπως αποκάλυψε η ίδια πηγή. Έγραψε αρκετές σελίδες σημειώσεων, με εκλογικό πρόγραμμα 20 σημείων. «Περιελάμβανε σχέδια για φορολογική μεταρρύθμιση, δικαιοσύνη και συντάξεις», αποκάλυψε το εν λόγω άτομο. «Αυτή η συνάντηση ήταν το πρώτο βήμα της προεκλογικής εκστρατείας», πρόσθεσε.

Μάλιστα, σύμφωνα με το Politico, οι ηγέτες της δεξιάς και τη ακροδεξιάς έδειχναν ενοχλημένοι από το γεγονός ότι ο Ντράγκι είχε επιλέξει να συναντήσει εκείνο το πρωί τον αρχηγό του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, Ενρίκο Λέτα, θεωρώντας ότι ο πρώην Διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τους σνόμπαρε.

Πρόβα “κυβερνητικής συμφωνίας”;

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης πάντως τα κορυφαία στελέχη της ιταλικής δεξιάς κι ακροδεξιάς μίλησαν για την ανάγκη αναθεώρησης των πληρωμών πρόνοιας, αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης, φορολογικής αμνηστίας και επενδύσεων στην πυρηνική ενέργεια. Σύμφωνα με το Politico, το όλο σκηνικό θύμιζε αρκετά συγκρότηση προγράμματος για μια νέα κυβέρνηση.

Μετά από έξι ώρες, ο Μπερλουσκόνι αποφάσισε ότι ήρθε η ώρα να τηλεφωνήσει ο ίδιος στον πρωθυπουργό. Οι συμμετέχοντες στη συνάντηση ήταν ξεκάθαροι για το τι χρειάζονταν – μια ριζική αλλαγή στην κατεύθυνση της διοίκησης του Ντράγκι, χωρίς τη συμμετοχή του Κινήματος των 5 Αστέρων.

Στη συνέχεια, ο Μπερλουσκόνι έμεινε σπίτι, ενώ ο συνάδελφός του στη Forza Italia Αντόνιο Ταγιάνι και ο Σαλβίνι πήγαν στην κατοικία του Ντράγκι για διαπραγματεύσεις λίγο πριν τις 8 το βράδυ. Απαίτησαν ανασχηματισμό και αναθεώρηση της ατζέντας της κυβέρνησης.

Η συνάντηση όμως δεν πήγε καλά. Όταν ο Σαλβίνι και ο Ταγιάνι έφυγαν από το σπίτι του Ιταλού πρωθυπουργού, ήταν σαφές στον Ντράγκι ότι η επόμενη μέρα θα ήταν δύσκολη.

Από τη δική τους πλευρά, οι ηγέτες δεξιάς-ακροδεξιάς επέστρεψαν στη Villa Grande και οι συνομιλίες συνεχίστηκαν μέχρι αργά το βράδυ, μέχρι που τελικά διαλύθηκαν λίγο μετά τα μεσάνυχτα.

Γιατί δεν έκανε πίσω ο Ιταλός πρωθυπουργός

Όπως αναφέρει το Politico, καθώς ξημέρωνε η 20η Ιουλίου ήταν η ώρα του «τέλους» για τον Ντράγκι είχε φτάσει. Σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν τον τρόπο σκέψης του τεχνοκράτη Ιταλού πρωθυπουργού, ο ίδιος φέρεται να πίστευε ότι απλά δεν είχε την πολυτέλεια να συμβιβαστεί.

Ως μη εκλεγμένος ηγέτης μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας, που διορίστηκε από τον πρόεδρο Ματαρέλα για να βοηθήσει τη χώρα να βγει από την πανδημία, ο Ντράγκι ένιωσε ότι δεν είχε εντολή να επιδοθεί στη σύναψη νέων πολιτικών συμφωνιών. Ένιωθε πως αν υποχωρούσε σε ένα σύνολο απαιτήσεων για παραχωρήσεις από τη δεξιά, θα ήταν η αρχή μίας ιστορίας που δεν θα τελείωνε ποτέ.

Ο ίδιος εμφανίστηκε αρκετά θυμωμένος στην ομιλία του στο κοινοβούλιο, δίνοντας εμμέσως απαντήσεις στα αιτήματα που διατύπωσαν Ταγιάνι και Σαλβίνι. Νωρίτερα είχε ενημερωθεί  ότι η Forza Italia, η Λέγκα και οι 5 Αστέρια δεν θα παρευρίσκονταν για να τον υποστηρίξουν στην κρίσιμη ψήφο εμπιστοσύνης που είχε ζητήσει.

Από τη μεριά τους, οι σύμμαχοι του Μπερλουσκόνι μετά την ομιλία του Ντράγκι επέστρεψαν στη Villa Grande, με τη Μελόνι να καλεί επανειλημμένα για συνομιλίες τον Σαλβίνι. Ήταν ηλίου φαεινότερο πως η ίδια πίεζε τους συναδέλφους της ηγέτες να αποχωρήσουν από τον συνασπισμό του Ντράγκι και να προκαλέσουν εκλογές.

Το απόγευμα της Τετάρτης ήρθε τελικά η ψηφοφορία. Ο Ντράγκι κέρδισε έχοντας χάσει όμως την υποστήριξη της δεξιάς-ακροδεξιάς και του κινήματος 5 Αστέρων.

Αμέσως μετά, ο Σαλβίνι επέστρεψε στη βίλα του Μπερλουσκόνι για ένα εορταστικό δείπνο.

Η αγωνία της δεξιάς-ακροδεξιάς και ο «γαλήνιος» Ντράγκι

Ωστόσο, παρά τη “νίκη” τους, η δεξιά-ακροδεξιά ανησυχεί τώρα ότι θα πάρει επίσης την ευθύνη για την πτώση του Ντράγκι την ώρα που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι μπορεί να κερδίσει την κυβερνητική πλειοψηφία. Κι αυτό γιατί ο Ντράγκι ήταν ένας δημοφιλής πρωθυπουργός, από τον οποίο είχαν ζητήσει παγκόσμιοι ηγέτες καθώς και χιλιάδες απλοί Ιταλοί να παραμείνει.

Εκπρόσωποι τόσο της Forza Italia όσο και της Λέγκας αρνήθηκαν ότι είχαν σχεδιάσει να ρίξουν τον Ντράγκι, επιμένοντας ότι ήθελαν μόνο να ηγηθεί μιας νέας κυβέρνησης.

Ένας εκπρόσωπος της Λέγκας είπε ότι το κόμμα του δεν είχε λάβει την απόφασή του να αποχωρήσει παρά μόνο μετά την «πολύ σκληρή» ομιλία του Ντράγκι, ο οποίος δεν προσέφερε «καμία παραχώρηση» την Πέμπτη. «Σίγουρα επηρέασε την απόφαση», είπε στο Politico η συγκεκριμένη πηγή «Θέλαμε να παραμείνουμε στην κυβέρνηση – αλλά όχι με οποιοδήποτε κόστος», πρόσθεσε.

Όσο για τον Ντράγκι, φαίνεται ότι συμβιβάζεται με τη μοίρα του, σύμφωνα με ένα άτομο του περιβάλλοντός του. Θα περάσει τους επόμενους μήνες ως επικεφαλής μιας υπηρεσιακής κυβέρνησης μέχρι να σχηματιστεί νέα. Μετά τις συνωμοσίες και τα τελεσίγραφα – και τα μεσημεριανά γεύματα με ψάρι – ο «Super Mario» φέρεται να είναι πια «γαλήνιος».